Riccarda Zezza - Echilibrul intre viata personala si cea profesionala
Nume si prenume: Riccarda Zezza
Functie: CEO Life Based Value
Compania: MaaM
Data: 05-09-2017

Inegalitatea dintre sexe la angajare in Italia este drastica – desi femeile au performante educationale mai bune decat barbatii, ele au cu 19% mai putine sanse de a se angaja, iar conditiile salariale sunt inferioare. In randul persoanele cu varsta intre 20 si 49 de ani, doar 65% dintre femeile fara copii lucreaza, iar odata cu aparitia unui copil, procentul scade la 58%, iar apoi la 34% in randul mamelor cu trei copii. In acelasi timp, in randul barbatilor de aceeasi varsta, procentul creste de la 77% participare pe piata muncii atunci cand nu au copii, la 91% atunci cand au un copil. Acest lucru se petrece si din cauza perceptiei negative a angajatorilor fata de maternitate si concediu parental care reprezinta un dezavantaj economic pentru ei. Dintre femeile angajate care raman insarcinate, 22% nu isi gasesc un loc de munca timp de 2 ani dupa nastere.

Riccarda Zezza, Ashoka Fellow din Italia, considera ca echilibrul intre viata personala si cea profesionala ar trebui regandit, astfel incat parintii sa nu mai perceapa perioada dedicata cresterii copiilor ca fiind in conflict cu propria cariera, iar concediul parental sa fie inteles atat de parinti, cat si de colegi si angajatori drept un moment de invatare profunda, nu un timp departe de locul de munca.

Analizand propria experienta, Riccarda a observat ca pauza pentru obtinerea diplomei sale de master a fost apreciata la locul de munca, dar cultura corporatista a avut probleme sa inteleaga si sa integreze perioada sa de concediu parental. Aceasta in conditiile in care perioada maternitatii a reprezentat pentru Riccarda un moment valoros in care a asimilat noi abilitati foarte utile pe piata muncii.

In 2012 Riccarda a co-fondat alaturi de Andrea Vitullo (executive coach si leadership expert) “Maternity as a Master” (MaaM) prin care a dezvoltat un program digital oferit companiilor. Primul si singurul program din lume care transforma experientele parentale ale angajatilor in oportunitati de crestere profesionala prin dezvoltarea de abilitati noi precum rezolvarea eficienta a problemelor, luarea deciziilor, managementul timpului si al prioritatilor, empatia care sunt elemente cheie pentru productivitatea si succesul lor. Astfel, mai multe femei se intorc la serviciu dupa concediile parentale si contribuie activ in economie si societate.

La baza muncii sale, Riccarda isi doreste sa transforme spatiul de lucru la nivel sistemic si sa creeze medii care apreciaza diversitatea si valorifica experientele parintilor in cresterea copiilor. Prin Piano C, un spatiu fizic de co-working, ofera parintilor, in special mamelor, un loc unde sa se intalneasca, sa lucreze, sa interactioneze si sa experimenteze ideile si principiile promovate de MaaM, dispunand in acelasi timp de facilitati si servicii de ingrijire a copiilor, ce sunt mereu bineveniti alaturi de parinti.

MaaM colaboreaza cu companii precum Poste Italiane, Unicredit, Eni, UBS, Nestle, Ikea sau Pirelli iar metodologia dezvoltata de Riccarda atat pentru MaaM, cat si pentru Piano C sunt folosite si solicitate in intreaga Italie si la nivel international.

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24