Mirella Visser, Managing Director Centre for Inclusive Leadership
Nume si prenume: Mirella Visser
Functie: Managing Director
Compania: Centre for Inclusive Leadership
Data: 15-10-2016

Mirella Visser si-a inceput cariera la ING Group si a ocupat de-a lungul timpului pozitii de conducere in Olanda si Asia de Sud-Est (cu sediul central in Hong Kong). Ulterior a migrat catre KPMG si s-a specializat in facilitarea integrarii dupa o fuziune. 
In 2004 a fondat Centre for Inclusive Leadership, care vizeaza dezvoltarea unor cai de incluziune a femeilor in pozitii decizionale in cadrul organizatiilor internationale. In aceasta calitate, ea consiliaza companii internationale, ONG-uri, guverne si colaboreaza cu Comisia Europeana (ca expert Women and Leadership).
Cartea ei despre strategii de conducere pentru femei (“The Female Leadership Paradox”) a fost una dintre cele cinci nominalizari pentru titlul de “Management Book of the Year 2010” in Olanda. De asemenea, Mirella este un administrator neexecutiv cu experienta si a facut parte din consiliul de administratie al Royal Swets & Zeitlinger (2006 – 2011), care este lider mondial in serviciile de abonare (cu o cifra de afaceri anuala de 1 miliard de Euro).
In 2011 ea a fost desemnata prin decret regal membru al European Integration Committee, parte din Advisory Council on International Affairs, organismul consultativ independent al Dutch Minister of Foreign Affairs. Ea prezideaza filiala locala a administratorilor neexecutivi a Dutch Association of Directors and Executives (NCD) din 2011. In 2015 a fost desemnata pentru Board of Trustees of the international KNCV Tuberculosis Foundation si a fost aleasa pentru pozitia de Vice Chair in 2016. Ea este si Chair of the Jury of Management book of the Year 2016, prima femeie care a primit aceasta titulatura pana in prezent.
Pentru munca depusa in promovarea femeilor in pozitii decizionale in Olada si restul Europei, ea a fost nominalizata pentru titlul de 'European of the Year 2007' la categoria 'Campaigner of the Year' de catre European Voice (The Economist). De asemenea, a fost membru al European Commission’s Network to Promote Women in Decision-making positions in Politics and the Economy (2007-2010)Mihai Chiratcu, Femei in Afaceri: Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ați învățat din propria experiență în lumea afacerilor și pe care v-ați fi dorit să le stiți când v-ați început cariera?


Mirella Visser: La început de carieră te concentrezi să îți faci treaba cât mai bine. Eram o perfecționistă și voiam să dau mai mult de 100%. Multe femei sunt așa. Mi-a luat ceva timp să înțeleg că e nevoie nu numai de o execuție excelentă, cât și să știi clar unde vrei să ajungi și cum să ajungi acolo. Prin urmare, ai nevoie de o rețea de oameni care te pot susține, sfătui și îndruma pe calea cea bună. Dacă vrei să ajungi lider într-o companie, trebuie să plănuiești strategic cum poți avansa. Abilități cum ar fi delegarea și împărțirea sarcinilor, comunicarea, dezvoltarea unei viziuni de ansamblu și capacitatea de a îi inspira pe cei din jur devin din ce în ce mai importante. La fel și relaționarea, inițierea unor colaborări și schimbul de informații și idei cu alte personae. După cum am aflat, nu doar performanța personală te face un bun lider, ci și modul în care te impui și te promovezi. În cartea mea eu numesc asta Schema Puterii, Performanței și Promovării.

Mihai Chiratcu, Femei in Afaceri: Există diferențe culturale, diverse grade de implicare a societății în antreprenoriat și bariere de comunicare între țări. Ce fel de experiențe ați avut cu femeile din Europa implicate în antreprenoriat? Ce le face diferite și cum au ajuns să aibă succes?

Mirela Visser: Am avut onoarea să lucrez cu femei din întreaga Europă în numeroase proiecte de echipă. Asta mă inspiră. Sunt atâtea lucruri pe care le putem învăța una de la cealaltă. Cel mai important lucru pentru un antreprenor este să aibă o minte deschisă, pentru că te ajută să prinzi din zbor idei bune oriunde ai merge. Am învățat multe din abordările diferite din Europa cu privire la remedierea subreprezentării femeilor în funcții decizionale în cadrul companiilor. De exemplu, în Marea Britanie, se bazează pe autoreglare și bunăvoința liderilor de afaceri. În alte țări, cum ar fi Franța sau Italia, au început să facă primii pași în implementarea unei legislații. Comparând diverse abordări și întelegând diferențele culturale, te dezvolți și începi să te gândești la soluții noi pentru aceeași problemă. Nu e nevoie să urmezi ideile altei țări, pentru că rareori o singură soluție va funcționa la fel de bine pentru toată lumea. Toate femeile din Europa implicate în antreprenoriat încă se confruntă cu așteptări din partea societății care le limitează sau chiar le discriminează. Dar ceea ce ne face oameni de succes este faptul că avem o minte deschisă și nu cedăm ușor, credem cu tărie în ceea ce încercăm să obținem: o lume mai bună pentru noi toți, femei și bărbați deopotrivă.

Mihai Chiratcu, Femei in Afaceri: Toți avem niște modele de urmat, dar când se trage cortina, modelele noastre sunt până la urmă tot oameni. Sunt sigur că și tu ești un model pentru alții. Spune-ne câteva cuvinte despre femeile pe care le admiri și pe care le-ai recomnda drept profesioniști sau antreprenori de marcă!

Mirela Visser: Desigur că admir deschizătorii de drumuri, femei care au fost primele in domeniul lor de activitate sau într-un anumit rol de conducere. Să nu subestimăm impactul pe care îl are asupra tinerelor Angela Merkel. O întreagă generație de fete care crește cu ideea că o femeie este cancelar al Germaniei. O imagine foarte puternică! În țara mea nu am avut niciodată o femeie prim-ministru, nici măcar o femeie care să fie ministru al Finanţelor sau ministrul Afacerilor Interne. O admir și pe americanca Madeleine Albright – fost secretar de stat. Familia ei a venit din Europa de Est, iar ea a devenit prima femeie secretar de stat din Statele Unite. Una din afirmațiile ei m-a marcat pentru totdeauna: ”În vremurile noastre, avem o responsabilitate: să nu fim prizonieri ai istoriei, ci să o definim”. Mereu am interpretat asta drept o chemare de a ne asuma răspunderea de a schimba situația atunci când ni se pare nedreaptă. Mă motivează să continui munca pe care o fac și, mai ales, să mă asociez cu femei care cred același lucru, cum ar fi Alice Botnarenco. Femei ca Alice demonstrează tinerelor că poți să ai succes ca femeie în România când construiești o afacere și o comunitate de femei implicate în afaceri.

Mihai Chiratcu, Femei in Afaceri: Noi credem că a face parte dintr-o comunitate este un beneficiu pentru dezvoltarea profesională a unui individ – ce părere aveți despre comunitățile de afaceri și de ce credeți că este important să faceți parte dintr-una? Cu ce v-a ajutat faptul că faceți parte dintr-o astfel de comunitate?

Mirella Visser: Când mi-am început cariera mi-au lipsit femeile care să gândească la fel. Mereu eram prima și singura femeie din echipă. De aceea am co-finanțat ING Women’s Network și mai târziu European Professional Women’s Network. Dacă vrem să schimbăm lumea, trebuie să începem cu noi, să lucrăm împreună, în și între organizații. Organizațiile de femei au devenit agenți ai schimbări, iar eu fac parte din multe dintre ele de mult timp. Această apartenență mi-a oferit prilejul de a-mi canaliza energia către schimbarea lumii și către lucrul cu alte femei care gândesc asemănător. De asemenea, oferă un spațiu excelent de pregătire, pentru a dezvolta abilități de conducere și pentru a-ți mări rețeaua de cunoscuți în cadrul aceleiași companii sau domeniu de activitate și chiar dincolo de granițe. Am avut marele noroc să devin membru al European Commission’s Network to Promote Women in Decision-making Positions in Politics and the Economy în 2007. Împreună cu președinții a aproape 20 de astfel de organizații de femei, incluzând AFAEMME, am muncit pentru a influența elaborarea unor politici la nivelul Uniunii Europene. Consider că rolul acestei comunități de femei este foarte important.

Mihai Chiratcu, Femei in Afaceri: Mai e mult de lucru, dar România reprezintă o piață cu un potențial enorm și multe oportunități interesante. Cum crezi că va evolua colaborarea cu Femei în Afaceri Romania în viitor?

Mirella Visser: Femei în Afaceri Romania îndeplinește un rol important în multe privințe. În primul rând, oferă modele demne de urmat, promovând femei de afaceri și antreprenoare de succes, ceea ce încurajează alte femei să facă un pas înainte în carieră sau să pornească propria afacere. Membrii învață unii de la alții și fac afaceri împreună. Să nu uităm că are și rol de influențator pentru guvernul și instituțiile din România. Femei în Afaceri poate juca un rol foarte constructiv în consilierea Guvernului României în ceea ce privește îndepărtarea obstacolelor care stau în calea femeilor care doresc să își atingă potențialul economic maxim. Asta ar aduce un mare beneficiu țării. Știați că, dacă femeile ar fi la fel de productive ca bărbații, PIB-ul în Europa de Est ar crește cu 9%?

Mihai Chiratcu, Femei in Afaceri: Aș dori să va propun un exercițiu de imaginație. Să zicem că, începând de mâine, ați avea puterea să schimbați, implementați sau să eliminați trei lucruri cu privire la includerea femeilor în funcții de decizie și în lumea de afaceri la nivel global. Care ar fi acestea?

Mirella Visser: Ca femeie de afaceri, sunt realistă, și nu îmi plac poveștile pentru copii. Nu visez cu ochii deschiși, acționez. Ce încerc să îndeplinesc, zi de zi, e un echilibru al genurilor în lumea liderilor. În prezent, atât în afaceri, cât și în politică, deciziile sunt luate în mod exclusiv de bărbați. Sunt convinsă că echipele mixte, formate din bărbați și femei care lucrează împreună iau decizii mult mai bune, fapt dovedit și de studii științifice. Femeile sunt educate în aceeași măsură ca și bărbații; ba chiar, în unele țări, ele sunt chiar mai educate decât bărbații din zilele noastre. Deci nu mai există nici un motiv pentru a avea comitete de conducere formate doar din bărbați în cadrul companiilor sau ca bărbații să fie singurii care iau parte la procesele decizionale din politică.

Mihai Chiratcu, Femei in Afaceri: Un studiu realizat anul trecut arată că numărul femeilor din România aflate în funcții de conducere este mai mare decât media europeană și că ne aflăm pe locul 53 la nivel internațional. Credeți că ele au mai multe dintre calitățile necesare pentru a fi un lider sau sunt, de fapt, mai muncitoare decât restul?

Mirella Visser: Am descoperit prin activitățiile noastre de cercetare pentru proiectul european “She Decides You Succeed” că există multe femei care au funcții de conducere (42%, în 2013) și destul de multe în comitete de conducere (28%) și ca CEO (22%). Am mai aflat că, mai ales în sectorul guvernamental, 47% dintre posturile care țin de luarea decizilor sunt ocupate de către femei. E remarcabil că există atât de multe femei în posturile de conducere la nivel înalt, mai ales în lipsa unor măsuri luate la nivel național care să promoveze acest lucru, ca în alte țări din Uniunea Europeană. O explicație ar fi faptul că femeile din România lucrează aproape întotdeauna cu normă întreagă, ceea ce le mărește șansele de a obține un post de conducere. Lucrurile stau cu totul altfel în restul Uniunii Europene; de exemplu, în țara mea, 75% dintre femei lucrează cu normă parțială. Recomandările pe care le-am înaintat către Comisia Europeană sugerează o analiză mai minuțioasă a stilurilor de conducere ale femeilor din România și realizarea unor statistici mai riguroase cu privire la reprezentarea lor în funcțiile de conducere. În plus, îndemnăm guvernul României să demareze campanii de informare care să prevină răspândirea stereotipurilor, care reprezintă unul dintre cele mai invocate obstacole. Recomandăm și ca organizații ca Femei in Afaceri să colaboreze cu organizații similare pentru a pune mai multă presiune pe firme și guvern pentru a schimba mentalitatea tradițională.

Mihai Chiratcu, Femei in Afaceri: Sunteți o femeie de afaceri implicată în atât de multe proiecte. Mai aveți timp pentru Mirela? Ce preferați să faceți în timpul liber și cum reușiți să vă relaxați după o zi grea de muncă?

Mirella Visser: Pentru mine munca e o pasiune și mă bucur de fiecare moment. Cel mai bun mod de a rămâne sănătos și productiv este să iubești cu adevărat ceea ce faci. Evident că mă simt obosită uneori, ca oricine altcineva. Dar mă relaxez practicând sport, mai ales alergând câțiva kilometri. Îmi plac activitățile în aer liber și plimbările lungi, cum sunt cele pe care le fac în Norvegia, când plec în concedii. Peisajele sunt splendide și mereu mă întorc complet relaxată și simțindu-mă plină de energie și sănătoasă.

Mihai Chiratcu, Femei în Afaceri: Care ar fi sfaturile dumneavoastră pentru membrii organizației Femei în Afaceri pentru a încheia anul 2016 cu succes și a începe anul 2017 cu forțe proaspete?

Mirella Visser: Înainte de toate, gândiți-vă pentru un moment dacă ceea ce faceți acum chiar vă pasionează. Vă umple de energie sau vă lasă fară vlagă? Apoi întrebați-vă dacă vă folosiți abilitățile și aptitudinile la maxim în momentul de față? Poate v-ar plăcea să vă îndreptați atenția către un alt domeniu sau să vă extindeți afacerea într-o altă țară sau să introduceți o gamă nouă de produse. Apoi veți avea nevoie de relații, idei și ajutor. Acum este cel mai bun moment să vă puneți la punct planurile pentru a le putea îndeplini în 2017!

Interviu realizat de Mihai Chiratcu
Editor Femei in Afaceri 

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24