Mirela Retegan, fondatoarea Zurli
Nume si prenume: Mirela Retegan
Functie: fondatoare
Compania: Zurli
Data: 31-03-2016

Mirela Retegan este fondatoarea trupei Zurli, managerul companiei de evenimente cu acelasi nume si mama Mayei (14 ani), care o inspira in tot ceea ce face pentru copii.

A lucrat ziarista la BBC (cinci ani), a condus statiile locale ale retelei Radio Transilvania, a fost sefa la National FM si a fost corespondent Pro TV si Mediafax.

 

Mihai Chiratcu, Femei in Afaceri: Buna, Mirela, scanteia care a dus la nasterea Zurli ne-ai spus-o, insa o scanteie nu e mereu de ajuns. Sunt curios cum a fost implementarea, ce s-a intamplat in spatele cortinei in perioada critica de inceput?

 

Mirela Retegan: Tehnic, am imprumutat o mie de dolari de la nasul fetei mele si am inceput sa organizez petreceri de zile de nastere. Din fericire m-au vazut exact oamenii care trebuiau sa ma vada. In perioada de inceput afacerea mea crestea pentru ca „se ducea” vorba despre ea: „am numarul dumneavoastra de la o doamna care il are de la o doamna care v-a vazut la petrecerea fetitei unei doamne”. Amalia Nastase, Andreea Marin, Liana Stanciu, Alice Nastase, au fost pentru mine cele mai sincere garantii. Parinti care ne-au vazut facand fericiti copiii lor si transformandu-le zilele de nastere in adevarate evenimente, au fost pentru noi cele mai bune recomandari.

Altfel, am pus in practica ceea ce eu faceam pentru copilul meu si pentru copiii prietenilor. Am transformat intr-o afacere cea mai mare pasiune a mea.

 

M.C.: Acum, dupa ce totul a devenit un succes extraordinar, au fost momente in perioada critica de la inceput in care ai zis „gata, nu merge, renunt!”?

 

Mirela Retegan: Nu. Nici macar o secunda. Am fost convinsa in toti acesti 10 ani ca atata timp cat eu cred in proiect si pun in el toata energia mea, el va avea viata. Iar toate piedicile le-am tratat ca pe niste provocari ce ma obligau sa fiu si mai buna si mai creativa si mai desteapta decat am foat pana sa apara obstacolul respectiv in drumul meu.

 

M.C.: Ai creat cea mai tare gasca din Romania. Care e pasul urmator, cu ce ne mai poate surprinde Zurli? Internationalizare poate?

 

Mirela Retegan: Poate, insa nu gandesc in plan de afacere punctual. Las proiectul sa curga si sa se intample. Zurli este astazi cel mai mare brand romanesc pentru copii, iar milioane de parinti si copii stiu de noi si ne iubesc. Acum sunt preocupata sa le oferim in continuare continut. Creatia ocupa cel mai mult din mintea mea. Inca mai avem mult de spus in zona de educatie alternativa. Poate fi internationalizat oricand, insa acum ma preocupa copiii din Romania si copiii romanilor de pretutindeni. Anul acesta iesim peste granita, vom merge in diaspora. Avem deja in program Londra si Canada si suntem in discutii cu Spania si SUA, iar in aprilie ajungem pentru prima oara la Chisinau.

 

M.C.: La evenimentul Meet the WOMAN! la care ai participat ai vorbit despre momentul in care sa incepi o afacere, ca femeie. Crezi ca timing-ul este cel mai important sau e un mix intre idee, resurse si oportunitati mai degraba?

 

Mirela Retegan: Eu cred ca functionam diferit si nu exista reguli. Cred ca nu dam gres atunci cand ne ascultam instinctul, cand suntem manati de credinta in inceperea unei afaceri, cand lucrurile vin in firescul lor, avem succes. Cand gandim in proiect si nu in bani, avem cele mai mari sanse sa vina si banii.

 

M.C.: Intr-un fel, ti-ai asumat o misiune sociala. Provoci schimbari in relatiile dintre parinti si copii. Este o povara prea mare? Ai uneori senzatia ca esti un Don Quijote autohton?

 

Mirela Retegan: O fac cu bucurie. Cristina Bazavan mi-a spus ca eu sunt Antrenorul Parintilor. Cumva mi-am asumat asta si ii antrenez si de pe scena, in spectacole si in cartea mea si pe blog si in workshop-uri. Impartasesc experienta mea de mama si de om care 20 de ani a lucrat cu si pentru copii si parinti. Sunt extrem de fericita sa intalnesc tot mai multi parinti care isi doresc sa fie din ce in ce mai buni pentru copiii lor. Nu inventez nimic! Doar le amintesc putin ca acel copil este mult mai mult decat orice altceva ar fi facut in viata si bine ar fi sa-si dea seama de asta cat mai repede. Cand simt ca omul din fata mea nu vrea sa se deschida il las in pace. Nu am timp de consumat cu frustratii, incapatanatii, suparatii pe viata, oameni care gasesc vinovati oriunde in alta parte decat in ei. Am foarte multi oameni cu care fac echipa si prefer sa ma concentrez pe ei.

 

M.C.: Vorbim de femei in afaceri, este o afacere Zurli sau e un proiect de suflet care a inceput sa faca bani fara ca asta sa fie scopul principal?

 

Mirela Retegan: Este un proiect de suflet care a devenit o afacere. Eu fac lucruri pentru copii de cand ma stiu. Abia de 10 ani fac si bani din asta. Daca maine as castiga niste milioane la loto le-as investi aici. Daca maine nu ar mai merge, m-as opri, mi-as cauta un radio sau o revista in care sa lucrez si m-as juca mai departe cu copiii botezati, cu copiii din centre de plasament, cu cei al prietenilor. Dar nu as mai putea face ce fac la scara nationala daca nu as gandi lucrurile foarte clar in cifre.

 

M.C.: Te provoc la un exercitiu de imaginatie, daca maine ai fi persoana care poate schimba sau adauga 3 lucruri in ceea ce priveste relatia parinti copii, educatia sau dezvoltarea noii generatii, care ar fi acestea?

 

Mirela Retegan: Mi-e usor sa-ti raspund pentru ca la workshop-urile mele „Antrenorul Parintilor” le vorbesc mereu despre asta.

  1. As vrea ca fiecare parinte sa se opreasca din ceea ce face si sa se gandeasca 30 de secunde la copilul lor. Sa si-l imagineze in cea mai frumoasa lumina si avand pe chip cel mai cald zambet. 30 de secunde in care sa se gandeasca la copilul lor, in fiinta lor, cu toata dragostea.
  2. M-as bucura ca parintii sa se aseze la masa din bucatarie si sa-si negocieze implicarea in viata fizica si financiara a copilului. Fara ca vreunul sa renunte, de dragul celuilalt sau din jena, la lucrurile care le sunt importante. Am scapa de multe frustrari si nemultumiri care de fapt se rasfrang asupra copiilor.
  3. As vrea ca toti parintii sa inlocuiasca formula „Fii Cuminte” cu indemnul „Fii Fericit”! Sa aiba curajul sa creasca niste copii fericiti. E foarte greu pentru ca trebuie inlocuit controlul pe care un parinte il detine cu arta negocierii si asta ne solicita mult mai mult decat niste comenzi din categoria „Fii Cuminte”.

 

M.C.: Esti „tanti prezentatoarea”, jurnalista, mama Mayei, antreprenor, nu e greu sa jonglezi cu toate rolurile astea? Cum iti gasesti echilibrul, timp sa fii si doar Mirela?

 

Mirela Retegan: Sunt si Mirela atat cat am nevoie. Sunt si femeie, si iubita, si prietena, si partenera. Eu mie imi servesc cel mai mult. Eu sunt cea mai importanta persoana din viata mea si eu mie imi fac bucurii in fiecare zi. Merg in vacante, in cluburi, ma intalnesc cu oameni care imi plac. Am timp pentru tot ceea ce e important pentru mine. Echilibrul mi-l tin in echilibru si am grija sa nu ma frustrez. Nu ma plang niciodata, nu sunt nemultumita. Sunt fericita pentru fiecare noua zi in care ma trezesc si sunt in viata. Iau din ea tot ce imi ofera ca pe cel mai pretios dar.

 

M.C.: In final, ce recomandare poti face membrelor comunitatii Femei In Afaceri, profesional, dar si personal?

 

Mirela Retegan: Intalnirea cu Alice si cu aceasta comunitate a insemnat enorm pentru mine. Nici macar voi nu va puteti da seama. Dupa intalnirea cu femeile de afaceri am plecat acasa mult mai bogata. Am gasit femei cu care am rezonat si cu care astazi fac echipa. La voi am gasit editorul cartii mele, Pledoarie pentru Mami si Tati, la voi mi-am gasit noua firma de avocatura, Grecu si Asociatii, iar astazi sunt mult mai bine protejata in materie de drepturi de autor, dupa intalnirea de la voi mi-am mutat toate firmele la Valentina Saygo si firma ei de contabilitate.

Le recomand femeilor care fac afaceri sa se intalneasca intre ele, sa se bucure de ceea ce sunt si sa si aminteasca faptul ca fiecare zi e un dar. Cel mai important.

 

http://mirelaretegan.ro/

 

http://www.zurli.ro/

 

Interviu realizat de Mihai Chiratcu

Editor Femei in Afaceri

mihai.chiratcu@femei-in-afaceri.ro

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24