Mihaela Stroe – sociolog, mama si sotie, antreprenor
Nume si prenume: Mihaela Stroe
Functie: Sociolog
Data: 01-07-2016

Mihaela Stroe este doctor in sociologie, speaker motivational, trainer, autor de carti de dezvoltare personala, expert in inteligenta nonverbala si in analiza comportamentala.

Din 2003 este partenera de afaceri cu fostul agent FBI Joe Navarro, unul din fondatorii diviziei de Analiza Comportamentala din cadrul FBI.

De mai bine de 14 ani, Mihaela Stroe isi conduce propria companie, Acta Nonverbal si a creat pe blogul sau personal (www.mihaelastroe.ro) o platforma de invatare experientiala cu scopul de a "educa, inspira si motiva oamenii care vor sa fie pe primul loc in viata lor."

Pe canalul sau de YouTube (https://www.youtube.com/user/PhDMihaelaStroe) a creat o emisiune TV online cu titlul "Momente de luciditate" unde prezinta idei concrete si modele reale pentru a fi in armonie deplina cu propria persoana si pentru a te bucura de viata ta.

 

Mihai Chiratcu, Femei in Afaceri: Buna Mihaela, acum mai bine de 14 ani cand ai pornit afacerea proprie domeniul pe care l-ai ales era putin spre deloc cunoscut in Romania. Cum a venit aceasta idee? Ai vazut potential in viitor sau a fost o provocare venita din pasiune?

 

Mihaela Stroe: Buna, Mihai, si salutari tuturor celor care citesc acest interviu. A fost mai mult o provocare venita din pasiune, eu fiind ferm convinsa ca voi studia la doctorat psihologia sociala. Ulterior, cand am observat ca oamenii se comporta repetand anumite tipare comportamentele, indiferent de cultura din care provin, m-am decis sa o transform si intr-un business profitabil.

 

Mihai Chiratcu, Femei in Afaceri: Cum ai ajuns la colaborarea cu Joe Navarro si ce a insemnat ea pentru tine si afacerea ta?

 

Mihaela Stroe: Mereu sunt intrebata cum de am ajuns sa colaborez cu Joe Navarro, insa adevarul este ca el a ajuns la mine prin intermediul unei recomandari. Eu doream sa traduc un dictionar al semnelor nonverbale scris de faimosul antropolog american, David Givens, cu care am intrat in contact si David i-a vorbit lui Joe despre mine. Pentru mine a insemnat enorm ca intru in legatura cu Joe, el fiind considerat cel mai bun profiler american din ultimii 100 de ani ai FBI-ului. Asa am avut sansa de a invata meserie de la cel mai bun. L-am adus pe Joe in Romania de 2 ori pana acum (in 2009 si in 2012) si i-am tradus cartea „What Every Body is Saying”.

 

Mihai Chiratcu, Femei in Afaceri: Putem spune ca platforma de pe blogul tau personal ce are scopul de a "educa, inspira si motiva oamenii care vor sa fie pe primul loc in viata lor" are si un rol social in a schimba mentalitati si a darama prejudecati in mintea romanilor?

 

Mihaela Stroe: Da, ai intuit perfect scopul blogului meu. Cand mi-am ales misiunea personala „de a educa, inspira si motiva oamenii sa fie pe primul loc in viata lor”, m-am gandit la femei. In primul rand  pentru ca sunt femeie si stiu ce inseamna sa fii femeie- profiler comportamental intr-un domeniul in care majoritatea sunt barbati. In al doilea rand, sunt femeie in Romania unde sunt anumite prejudecati legate de rolul femeilor in afaceri. Si in al treilea rand sunt mama si stiu care este impactul pe care mama il are asupra dezvoltarii sanatoase a copiilor ei pentru a fi adulti fericiti si impliniti.

 

Mihai Chiratcu, Femei in Afaceri: Pe parcursul acestor 17 ani de activitate in zona dezvoltare personala, comunicare si motivare, care au fost momentele definitorii cand lucrurile au inceput sa se aseze si pe piata Romaneasca?

 

Mihaela Stroe:  Eu sunt la baza profesor si am avut ocazia sa predau atat in Romania cat si in afara tarii. Pot sa iti spun ca sunt multumita de evolutia dupa 2000 a educatiei non-formale in Romania pentru ca am trecut prin valuri succesive de transformare: s-au dezvoltat sistemele de training, programele de NLP (diverse scoli), a inflorit coaching-ul, public speaking-ul, mindfulness-ul. Si in ultima perioada sunt bucuroasa sa constat ca romanii au devenit pasionati de publicare de materiale autohtone, ceea ce este de bun augur. Am trecut prin toate aceste etape si mi-am propus sa raman un model de seriozitate, de calitate si de inovatie in aceasta zona de dezvoltare personala, comunicare si motivare.

 

Mihai Chiratcu, Femei in Afaceri: 2016 este un an cu provocari multe, dar si cu multe oportunitati. Ce iti propui la nivel de afacere pentru acest an? O prezenta mai solida in afara tarii sau poate dezvoltare de programe noi?

 

Mihaela Stroe: In 2016 ma focusez pe dezvoltarea de programe noi in urma experientei mele  cu numerosi oameni alaturi de care am lucrat in dezvoltarea competentelor lor profesionale. Lucrez la o noua carte care se va numi „Fii pe primul loc in viata ta! Ghid practic de autocunoastere” pe care o voi lansa in toamna. Pas cu pas incep sa lucrez si mai mult la prezenta mea in afara tarii, fiind profesor universitar in Asia (Cambodgia) si imi doresc mult ca in 2016 prima mea carte „In Armonie cu Mine!” sa fie tradusa in limba engleza.

 

Mihai Chiratcu, Femei in Afaceri: In ultima perioada te-ai implicat in proiecte de sustinere a antreprenoriatului romanesc. Care crezi ca este cel mai important lucru de care au nevoie acesti antreprenori in devenire? Cum poti tu concret sa ii ajuti?

 

Mihaela Stroe: Cred ca antreprenorii romani in devenire au nevoie de inspiratie si curaj. Eu ii ajut prin exemplul meu personal, mergand si vorbind la numeroase conferinte, asociatii de studenti, prin emisiunile mele TV de pe YouTube, interviurile pe care le fac cu oameni de succes, prin cartile mele. Le arat ca se poate orice daca vrei. Cel mai complicat pas este sa incepi si acolo au nevoie de impuls. Imi place sa le spun ca antreprenoriatul este cel mai bun mod de a te dezvolta personal, pentru ca daca vrei ca afacerea ta sa creasca si tu ca antreprenor este nevoie sa cresti alaturi de ea!

 

Mihai Chiratcu, Femei in Afaceri: Te provoc la un exercitiu de imaginatie, daca maine ai fi persoana care poate schimba sau adauga 3 lucruri in ceea ce priveste domeniul tau de activitate, care ar fi acestea ?

 

Mihaela Stroe: In domeniul meu de activitate, prin experienta mea profesionala, imi doresc sa aduc oamenilor dornici de dezvoltare personala: 1) Luciditate (oamenii sa fie prezenti in viata lor si sa faca alegeri informate legate de viata lor); 2) Curaj (oamenii sa fie constienti ca au un potential enorm si sa il foloseasca de devreme); 3) Inteligenta sociala (care include inteligenta nonverbala, constientizari, empatie, inteligenta financiara, comunicare si lista ar putea continua pe 5 pagini) pentru a-i tine pe oameni in contact fata in fata cu alti oameni (aici este secretul vietii, cat de bine reusesti sa fii conectat cu ceilalti oameni, sa nu fii singur).

 

Mihai Chiratcu, Femei in Afaceri: Ai atat de multe proiecte, esti prezenta la forte multe evenimente ca speaker, dezvolti in continuare afacerea ta si a altora. Dar in acelasi timp esti mama si sotie. Cum impaci proverbialele capra, varza si lup? Exista echilibru?

 

Mihaela Stroe: Da. Sunt o familista convinsa, am o familie minunata, impreuna cu sotul meu crescand 2 baieti superbi (Matei, 14 ani si Filip, 8 ani). Ne dorim si o fetita ca sa avem triunghiul complet. Reusesc sa fiu atat de organizata incat sa-mi hranesc in fiecare zi toate rolurile pe care le joc: eu cu mine, sotie, mama, femeie de afaceri, speaker, trainer, autor. Cred ca 7 roluri imi ajung!

 

Mihai Chiratcu, Femei in Afaceri: Pentru un 2016 plin de realizari si lucruri faine, ce recomanzi ca principal focus membrelor comunitatii FIA?

 

Mihaela Stroe: Sa aiba incredere maxima in ele si in intuitita lor. Lucrez cu multe femei in programele mele si sunt mereu placut surprinsa sa constat cate resurse au femeile. Cand au si incredere in ele si in intuitia lor, sunt de neoprit!

 

https://www.mihaelastroe.ro/

 

Interviu realizat de Mihai Chiratcu

Editor Femei in Afaceri

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24