Lilia Dicu, Daring Executive Coach
Nume si prenume: Lilia Dicu
Functie: Daring Executive Coach
Data: 08-12-2014

Lilia lucreaza cu top executivi indrazneti, care conduc organizatiile prin procese critice de schimbare. Lilia ii acompaniaza sa descopere si sa implementeze cea mai potrivita strategie de schimbare pentru situatia lor concreta, sa faca salturi gigantice in performanta si sa obtina rezultatele spectaculoase pe care le urmaresc.

Lilia Dicu detine numeroase certificari in coaching, cele mai importante fiind acreditarea din partea prestigioasei scoli de coaching Newfield Network si certificarea ca Professional Certified Coach, acordata de Federatia Internationala de Coaching (ICF) – organizatia numarul 1 din lume care reglementeaza profesia de coach la nivel international.

Adina David, Femei in Afaceri: Dupa o lunga experienta in HR, ai trecut la coaching – ce te-a determinat sa faci aceasta schimbare?

 

Lilia Dicu: Cumva schimbarea de la munca in corporatie la coaching a fost inevitabila ca urmare a schimbarii prioritatilor de viata. Atunci cand eram in corporatie, eram o mama singura, iar pasiunea, timpul, placerea, responsabilitatea, erau cu totul la serviciu. Acolo probabil s-a format acest mindset: ca sa ai performanta, trebuie sa muncesti mult, iar asta mi-a adus si rezultate si satisfactii extraordinare pana cand s-au schimbat prioritatile in viata mea. Am vrut sa acord mai multa atentie familiei, nu a mai fost posibil sa functionez pe acelasi principiu si atunci am vrut sa ma detasez, sa fac o pauza si sa vad ce altceva as vrea sa fac.

 

Atunci mi-am luat un coach ca sa vad ce ma intereseaza de fapt, ce ma pasioneaza, ce as putea si ce as vrea sa fac. Lucrand cu acel coach au reiesit mai multe lucruri care mi s-ar potrivi, iar unul dintre ele a fost sa fac supervizare in coaching. El m-a descoperit. Si faptul ca am lucrat inainte in resurse umane a avut importanta, aveam experienta in a descoperi talente, in a-i ajuta sa paseasca pe o treapta mai sus in planul de succesiune. Nu eram straina de dezvoltarea oamenilor si dezvoltarea talentelor la locul de munca. Cumva natural, predilectia mea de a fi cu oamenii, de a lucra cu oamenii si-a spus cuvantul si asa am ajuns intr-un curs de formare.

 

A.D.: Povesteste-ne cum ai inceput si cum ai reusit sa iei legatura cu oamenii cu care ai lucrat.

 

Lilia Dicu: Coaching-ul a dat peste mine intr-un anume fel pentru ca, asa cum nu m-am dus sa fac formare in coaching ca sa devin coach, nici nu mi-am cautat clienti intr-un mod deosebit. Primul maestru cu care m-am format, Alain Cardon, ne spunea mereu ca nu practici pur si simplu meseria de coach, o incorporezi si ai un mod nou de a fi. Incepand sa traiesc modul nou de a fi, in timp au venit oameni care mi-au cerut ajutorul. Asa a fost la inceput, dar dupa ce m-am format in coaching si am inceput sa folosesc abilitatile de coach in ceea ce faceam, lucrurile au inceput sa se clarifice, au evoluat treptat. Au ajuns la mine mai multe companii internationale pentru care am inceput sa lucrez si a fost important pentru ei ca eu cunosteam limbajul din business, ca am avut o pozitie de executiv intr-o companie, plus abilitatile si modul in care abordam coachingul. Abia mai tarziu am inceput sa fac lucruri si pentru piata romaneasca, am incercat sa capat vizibilitate si sa spun ce fac. Ulterior am inceput sa scriu despre ce este coachingul, sa aduc putina lumina asupra acestei specializari si sa fiu si eu mai vizibila astfel.

 

La prima vedere am putea spune ca sunt multi coachi in Romania, insa daca ne uitam la organele abilitate sa acrediteze ne dam seama ca nu sunt chiar atat de multi. In coaching trebuie sa te reacreditezi o data la 3 ani, daca nu, iti pierzi acreditarea.

 

A.D.: Care au fost cele mai importante obstacole si cele mai placute realizari in cariera ta?

 

Lilia Dicu: Daca este sa vorbesc despre partea de business, cum sa construiesti un business, asta e o provocare continuua pentru mine. Atunci cand vorbesc despre meseria mea, despre profesionistul care lucreaza cu oamenii in baza unui principiu sau a unei metode, imi place foarte tare. Coachingul pleaca de la premisa ca oamenii sunt creativi si plini de resurse, numai ca nu intotdeauna stiu ca au aceste resurse si nu intotdeauna le folosesc. Atunci cand un om sau o organizatie vine in contact cu o alta persoana cu intentia foarte clara de a scoate la suprafata toate resursele si de a face o diferenta si de a obtine in termen mai scurt lucrul pe care si-l doreste, calatoria este o placere. Obiectivele sunt variate, sunt si personale si profesionale: promovare in cariera, o relatie mai buna, performanta la locul de munca, eficienta, crearea sentimentului de incredere si de apartenenta si multe altele.

 

A.D.: Care sunt miturile si ideile preconcepute pe care oamenii le au despre coaching?

 

Lilia Dicu: Multi oameni se mira ca trebuie sa munceasca si sa faca efort pentru a obtine rezultate. Orice deprindere noua necesita disciplina, rigoare, nu e suficient doar sa constientizezi anumite lucruri. Ca sa le concretizezi in comportament si in atitudine, e nevoie sa le faci de mai multe ori pana te obisnuiesti cu ele.

 

Cred ca exista mai multe niveluri sau constiinte. Exista oameni care stiu foarte clar ce e coachingul si am clienti care ma suna pentru ca vor sa vorbeasca cu mine si nu se asteapta ca eu sa le spun lor ceva, pentru ca ei stiu ca atunci cand eu vorbesc le facilitez practic accesul la ei insisi si ii fac sa inteleaga lucrurile pe care ei se pare ca le scapa. Exista oameni care nu stiu despre acest domeniu, insa nu foarte multi; cumva lucrurile s-au miscat astfel incat cunoasterea acestor domenii a devenit din ce in ce mai clara. Practic, clientii de coaching sunt oamenii care sunt interesati, sunt deschisi la nou, care stiu ca exista solutii.

 

A.D.: Cum este privit coachingul in Romania? Sunt oamenii mai reticenti cand vine vorba de coaching?

 

Lilia Dicu: Da, exista persoane, chiar si in organizatii, care nu cred in beneficiile coachingului, intr-un numar mai mare decat in strainatate. Acolo oamenii sunt mult mai obisnuiti, stiu mai multe lucruri despre coaching si nu trebuie sa setezi atat de mult cadrul. In Romania, inca sunt oameni care nu stiu ce inseamna si nu sunt atat de obisnuiti cu domeniul. Este un mediu in schimbare, iar acum se scrie din ce in ce mai mult, se vorbeste din ce in ce mai mult, oamenii care se intereseaza, afla.

 

A.D.: Cu ce provocari vin la tine clientii tai si cum abordezi tu problemele, ce anume faci diferit?

 

Lilia Dicu: Eu cred ca fiecare persoana, experienta ei, cunoasterea, modul in care vede lucrurile, este diferit, iar clientul alege. Experienta mea de viata, experienta mea profesionala, formarile pe care le-am facut, toate formeaza o metoda si o metodologie pe care ma bazez, iar clientii mei sunt de multe ori din mediul organizational si vin la mine pentru provocarile din organizatia in care sunt sau pentru provocarile personale: pentru a se repozitiona, pentru a obtine o pozitie noua, pentru a se integra intr-o pozitie noua. Oamenii vin la mine ca sa descopere care este planul lor strategic si operational, pentru a deveni mai vizibili, a avea o voce mai puternica in cadrul organizatiei, sa poata sa construiasca parteneriate puternice, mai ales acum cand exista un nivel ridicat de incertitudine in organizatii.

 

Oamenii si echipele cu care lucrez se confrunta fie cu nevoia de schimbare, fie cu nevoia de a eficientiza si de a face lucrurile mult mai bine. Foarte mult lucrez in ultimul timp cu paradigma de a trece de la competitie la participare, la un mediu colaborativ, iar asta nu se face dupa o zi pe alta, e un lucru care se educa si care tine mai intai de constientizare, de asumare, de a vedea care sunt primii pasi pe care putem sa-i facem, iar asta dureaza destul de mult timp.

 

Daca ar fi sa sumarizez cu ce ma ocup eu, pot sa spun ca servesc organizatiile si persoanele ca sa aiba un mediu armonios, fructuos, in care persoanele sa se simta bine si organizatiile sa aiba succes in domeniul in care activeaza.

 

A.D.: Cat de dificil iti este sa activezi intr-o piata in care exista multi coachi fara acreditari? Ce presupune sa te acreditezi?

 

Lilia Dicu: Inainte imi era greu si cred ca asta tine de preconceptii. Acum nu imi mai este, deoarece este nevoie de foarte multa munca pentru a deveni un coach acreditat. S-a schimbat foarte mult perceptia si atitudinea mea fata de subiectul asta. Acum 3 ani de zile imi era foarte greu, insa acum realizez ca noi nu suntem in competitie deoarece clientii mei nu ar lucra cu cineva care nu este format in domeniu si nu are ceva care sa il legitimeze.

 

In lume exista 3 asociatii mari: International Coach Federation (ICF), European Mentoring and Coaching Council (EMCC) si Association for Coaching in Marea Britanie. Acestea s-au unit acum sub o umbrela foarte frumoasa si nobila: to serve the world to flourish (sa serveasca lumea sa infloreasca). Exista niste competente foarte clare si un drum clar spre certificare.

 

Eu dintotdeauna am tinut de Federatia Internationala de Coaching pentru ca mi se pare ca e drumul cel mai greu, dar si cel mai riguros si cel mai fundamentat si cu cea mai mare vizibilitate in toata lumea. Lucrurile sunt foarte, foarte clare. E un organism international care te legitimeaza.

 

In aceasta Federatie Internationala de Coaching exista 3 niveluri: Associate Certified Coach (ACC), Professional Certified Coach (PCC) si Master Certified Coach (MCC). La oricare nivel te-ai afla, trebuie sa te reacreditezi o data la 3 ani. Asta inseamna mentorat, ore de dezvoltare, un dosar, clienti pe care ii prezinti. Eu sunt la nivelul de Professional Certified Coach si in Romania mai sunt inca 3, desi poate mai sunt altii in curs de acreditare. Asta face lucrurile foarte clare: ce competente ai, de ce a fost nevoie ca sa ajungi aici, despre ce vorbeste acest nivel, iar astfel nu mai trebui sa ma recomand eu.

 

A.D.: Coaching pentru antreprenori vs coaching pentru domeniul corporate: care sunt diferentele?

 

Lilia Dicu: Provocarile cu care vin antreprenorii sunt diferite de provocarile cu care vin executivii din lumea corporate. In esenta este acelasi lucru: maximizarea rezultatelor, imbunatatirea sau repozitionarea relatiilor, care sunt lucrurile care le scapa din vedere. Antreprenorii lucreaza deseori singuri pentru ceva, in organizatii, din ce in ce mai mult lucreaza echipe. Natura provocarilor este diferita. Acolo este un sistem mai mare, aici este o persoana care influenteaza toate lucrurile.

 

De obicei antreprenorii iau mult mai repede decizia de a intra in coaching, sunt foarte determinati, vor sa scoata cat se poate de mult din fiecare sedinta. Rezultatele se vad mai repede la antreprenori. Rezultatul final, care se concretizeaza in cifre, in procente, se vede mai greu intr-o corporatie. In schimb, modul in care lucreaza oamenii impreuna sub un anumit director de divizie, vicepresedinte sau director general se poate vedea in timp real. Iar cateodata aceste lucruri, satisfactia la locul de munca, modul in care se iau deciziile, climatul colaborativ, nici macar nu sunt masurate, insa sunt atat de dramatice si atat de important a fi schimbate.

 

A.D.: Care au fost mentorii si persoanele care te-au influentat in cariera ta?

 

Lilia Dicu: Am mai multi mentori. Il respect si imi place foarte mult de Alan Seale, care este unul dintre supervizorii mei. Imi place foarte mult de Gita Bellin. Cred ca mai degraba decat nume as spune ca e important sa imi gasesc repere si sa ma profesionalizez.

 

A.D.: Mai exista timp liber? Cum preferi sa il petreci?

 

Lilia Dicu: Incerc sa imi fac timp liber. Am ideea acum de a-mi crea o zi libera, deoarece acum am fie responsabilitati de constructie de business, fie zile in care lucrez cu clientul, fie zile in care scriu articole, fie sunt saptamani cand ma duc la pregatire, iar cand sunt acasa sunt mama, 100%, asa ca timp liber, timp „pentru a face nimic” nu am si imi propun sa imi aleg un timp pe care sa il las liber, pentru orice. Cand sunt eu cu mine imi place sa citesc, imi place sa calatoresc, imi place sa fac sport, iar acum am inceput sa fac Tae Bo. Sunt lucruri de la care nu m-am indepartat.

 

http://www.liliadicu.ro/

 

Interviu realizat de Adina David

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24