Interviu cu Irina Wagner, co-fondatoare Wagner Maison de la Porcelaine
Nume si prenume: Irina Wagner
Functie: Co-Fondator
Compania: Wagner
Data: 09-03-2011

Interviu cu Irina Wagner - "Wagner - arte frumoase si povesti"

 

IRINA WAGNER este absolventa Academiei de Studii Economice si are un MBA Codecs – Open University Business School Londra. Experienta ei inseamna peste 15 ani in domeniul finantelor, logisticii, managementului de proiect si al marketingului. A fost, de asemenea, membra Peace Corps si a lucrat in cadrul Bancii Nationale.

Cunoscatoare a patru limbi straine, Irina conduce, alaturi de sora ei, Ana Wagner, un business cu portelanuri pictate, pe care le trimit in lume prin doua magazine “de arte frumoase si povesti”. Alaturi de portelanuri, in magazinele Wagner gasim si mobilier pictat, manufactura, tablouri, ceaiuri si accesorii.

Magazinele Wagner si obiectele acestora spun cu adevarat  povesti si de multe ori simti nevoia sa zabovesti si sa te desprinzi de cotidian.


Reporter FIABine te-am gasit, Irina! Cum este o afacere de familie, prin ce este diferita de afacerile obisnuite?

Irina Wagner: Pot spune cate ceva despre afacerea noastra de familie, nu cunosc o reteta general valabila. A inceput prin resurse proprii (finante, oameni din familie si prieteni apropiati). Managementul si pozitiile cheie sunt al membrilor de familie. Un atu al unei asemenea afaceri este comunicarea facila, valorile comune si increderea. Un negativ al unei afaceri de familie este faptul ca uneori iei personal feedback-ul unui membru al familiei sau daca un „buna dimineata“ este spus pe un ton gresit poti rata o zi de munca…


Reporter FIAMai investesc oamenii, in aceste vremuri, in obiecte de arta?

Irina Wagner: Da, sunt doua conditii esentiale pentru ca o persoana sa investeasca in arta: sa-si fi implinit o serie de nevoi ce tin traiul de zi cu zi (o casa, masina, mobile, haine, vacante etc.) si apoi sa aprecieze un anumit gen de arta, sa o perceapa ca valoroasa, sa aiba niste baze culturale sanatoase. Este foarte greu, in Romania, in aceste timpuri sa intrunesti aceste doua conditii in acelasi timp.


Reporter FIACum va promovati afacerea?

Irina Wagner: Sunt multe metode. In primul rand am creat un brand. Imaginea pe care o propunem sustine conceptul afacerii. Organizam lansari de produse, de colectii, facem asocieri cu branduri importante si cu artisti importanti ai vremurilor. Ulterior aceste evenimente cu povestile lor sunt proiectate in presa. Vindem produsele noastre in show-room-uri ce tintesc aceeasi nisa de clienti. Suntem prezentem pe Internet si facem apel la Social media. Nu in ultimul rand, calitatea si valoarea obiectelor noastre sustin aceasta promovare.


Reporter FIACum se naste o colectie Ana Wagner si cine sunt cumparatorii vostri?

Irina Wagner: Colectiile au o legatura secreta cu anotimpurile; de obicei lansam colectii noi toamna (pentru Craciun) si in luna februarie (pentru primavara – vara). Apoi, Ana Wagner simte nevoia de a avea expozitii personale si atunci din acest act creativ se naste un eveniment. Spre exemplu urmatoarea colectie Ana Wagner va fi legata de designul de lampi. Cumparatorii nostri sunt oameni speciali, iubitori de frumos, sensibili, cu umor si finante peste medie. Si acestia se impart in doua: colectionari, persoane ce folosesc aceste obiecte pentru placerea proprie si oameni care fac aceste obiecte cadou.


Reporter FIAExista un model profesional pe care l-ai avut sau il ai? Dar o personalitate feminina, la nivel mondial, care sa te inspire?

Irina Wagner: Da, il admir si m-a inspirat Bogdan Popovici (fostul meu patron si sef) in perioada in care am lucrat la Forum Invest si apoi m-a marcat profesional Glenn Strachan, un ex sef in perioada in care am muncit pentru proiectele USAID. La nivel mondial, Coco Chanel.


Reporter FIAAm aflat ca ai o fetita. Cum reusesti sa armonizezi viata personala cu cea profesionala? Simti si tu presiunea timpului si faptul ca cele 24 de ore parca nu ne mai ajung?

Irina Wagner: Nu stiu daca exista o armonie intre cele doua, ci mai mult o competitie. De aici intervin prioritatile si atunci se instaleaza un soi de echilibru, incat sa fie toata lumea fericita. Este greu sa te deconectezi cu mintea total de familie si sa te concentrezi la business si invers. Vacantele si weekendurile ajuta mult acestui proces. Cu cele 24 de ore am o relatie ciudata, uneori parca nu imi ajung iar alte ori nu se mai scurg…depinde mult de starea interioara pe care o avem si ceea ce ne preocupa.


Reporter FIAInevitabil, te rog sa oferi un sfat antreprenoarelor la inceput de drum si celor care sunt la granita ideii de antreprenoriat.

Irina Wagner: Ma pui intr-o situatie delicata. Datul de sfaturi e un proces foarte intim si nu mi-l permit cu oricine! Pot sa mentionez cateva lucruri utile care poate le ajuta sau nu: sa inceapa o afacere atunci cand se pricep foarte bine la ceva si cand acel ceva poate avea o piata (adica exista cerere), sa aiba un plan, sa-si faca o echipa valoroasa din oameni pozitivi si priceputi si sa nu uite de crearea unei identitati si de comunicarea afacerii catre potentialii cumparatori.


Reporter FIADincolo de obiectele Wagner, ce tip de arta apreciezi? Cateva nume?

Irina Wagner: Muzica Bach si preclasici; pictura: arta moderna si contemporana: Chagall, Stefan Caltia, Roman Tolici, Magritte; cinema: fratii Cohen, Woody Allen, David Lynch; teatru: Horatiu Malaiele, Dan Puric, Marius Manole. Sunt prea multe de mentionat. Ma hranesc din frumosul pe care-l propune arta, precum si din cotidian  si natura.


Reporter FIACe ai face diferit daca ai avea sansa de a o lua de la inceput? Ti-ai alege alta profesie, ai fi vrut sa faci alte studii?

Irina Wagner: Cred ca sunt “asezata” pe drumul meu, asa cum cred ca o pot luat de la capat in orice domeniu mi-as propune si la care m-as pricepe cat de cat. Imi place mult sa asimilez si sa invat lucruri noi. Apropos de studii, doar daca revin in copilarie probabil ca m-as uita de doua ori la balet.


Reporter FIAMultumesc, Irina, pentru ca ne-ai impartasit din experienta ta! Ultima intrebare: ce te motiveaza sa mergi mai departe in fiecare zi?

Irina Wagner: Faptul ca sunt sanatoasa si vie! Bucuriile simple ale fiecarei zi. O zi insorita, zambetul copilului meu, o cana de ceai in liniste…

www.wagnerarte.ro

 


Interviu realizat de Veronica Stancu

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24