Interviu cu dr. Elena Claudia Teodorescu, fondatoare Donna Medical Center
Nume si prenume: Dr. Elena Claudia Teodorescu
Functie: Doctor si Fondator
Compania: Donna Medical Center
Data: 21-02-2012

Doamna doctor Elena Claudia Teodorescu este medic primar radiologie si imagistica medicala si Doctor in stiinte medicale. Are o experienta profesionala de 20 de ani in domeniul imagisticii medicale si competente in: ecografie, imagistica sanului, computer tomografie, management sanitar.

 

Pasiunea sa a fost imagistica medicala specifica femeilor: la inceput imagistica ginecologica si obstetricala, iar ulterior imagistica sanului, in anul 2008 obtinand si un doctorat in acest ultim domeniu. Experienta sa este dublata de participarea la nenumarate cursuri, congrese si traininguri, cu precadere in SUA, Italia, Franta si Germania. In anul 2011 a fondat clinica Donna Medical Center, dedicata sanatatii femeilor. Aici a imbinat pasiunea pentru medicina, cu experienta manageriala anterioara (sef de sectie imagistica medicala) si cu hobby-ul de design interior, reusind sa creeze o clinica cu o ambianta deosebit de calda, feminina si profesionala. Se considera un om norocos pentru ca are posibilitatea sa faca ceea ce ii place cel mai mult: medicina si manageriat.

 

Dr. Elena Claudia Teodorescu a acceptat invitatia Asociatiei Femei in Afaceri si va participa, in calitate de speaker, la prima intalnire din cadrul proiectului “Meet the WOMAN!” din acest an. Evenimentul va avea loc marti, 28 februarie 2012, ora 18:30, la Capital Plaza Hotel.

 

Veronica Stancu, Femei in Afaceri: Bun gasit, doamna doctor Teodorescu! Sa o luam cu inceputul: de ce medicina? Ati avut modele in familie, exista o poveste din care a derivat alegerea Facultatii de Medicina?

Dr. E.C. Teodorescu: Am vrut sa devin medic de cand eram mica. Tatal meu a fost medic, iar bunica asistenta medicala. Ma duceam la tata la spital, imi arata la microscop diferite lucruri interesante… Am facut in scoala primara chiar un curs de prim ajutor. Apoi am crescut, dar nu m-am vazut vreodata facand altceva decat medicina, desi eram foarte buna la matematica si fizica.


V.S.: Ati infiintat, in urma cu un an, Donna Medical Center. Va rog sa ne povestiti, in cateva cuvinte, cum a fost drumul parcurs pana la acel moment.

Dr. E.C. Teodorescu: Am urmat Facultatea de Medicina Generala si rezidentiatul in Radiologie si Imagistica Medicala, ambele in Bucuresti. Au urmat anii de acumulari de experienta, cursuri, training-uri, workshop-uri etc. In 1995 am castigat o bursa de 3 luni la Institul Thomas Jefferson din Philadelphia, SUA. A fost prima plecare in strainatate pentru studii. A fost o experienta foarte buna, am vazut cum este munca in spital acolo si am venit cu convingerea ca si noi suntem si putem sa fim foarte buni in aceasta meserie.

 

V.S.: Ce v-a determinat sa infiintati clinica Donna, cand s-a nascut ideea si cum ati dezvoltat-o?

Dr. E.C. Teodorescu: Tot in SUA am vazut pentru prima data cum medicii erau foarte buni, dar ultraspecializati pe domenii foarte restranse. Am hotarat si eu sa fac acelasi lucru si am ales imagistica pentru domenii dedicate femeilor: ecografie ginecologica, ecografie obstetricala. Am inceput sa particip la diferite cursuri si congrese internationale in acest domeniu, sa imi cumpar carti de specialitate din strainatate. In anul 2000 am inceput sa ma ocup si de imagistica sanului, urmand cursuri teoretice si training-uri in strainatate (SUA, Franta, Italia, Germania), iar in 2008 am terminat Doctoratul cu tema “Imagistica neoplasmului mamar”. Visul meu a fost sa lucrez intr-o clinica dedicata femeilor. Nu am avut ocazia sa fac acest lucru, pana am luat decizia de a infiinta chiar eu insami acest lucru. Donna Medical Center reprezinta astfel incununarea acestui vis frumos al meu.


V.S.: Carei categorii de cliente va adresati, doar celor cu venituri mari? Cum poate accesa serviciile dvs. o femeie cu venituri medii sau chiar mici?

Dr. E.C. Teodorescu: Donna Medical Center este o clinica dedicata sanatatii femeilor, ceea ce a permis si o decorare mai calda si feminina, fara insa a face rabat la cerintele unei clinici medicale moderne. Nu este adresata unor femei cu venituri mari. Preturile sunt cele obisnuite in clinicile de profil si care permit o dotare cu echipamente de varf si personal ultraspecializat.

Pentru persoanele cu venituri foarte mici am avut programe cu reduceri semnificative pe perioade scurte (de exemplu in luna octombrie, luna cancerului de san) si vom mai avea. Pe pagina de socializare a clinicii organizam din cand in cand concursuri cu premii constand in examene gratuite, ce pot fi castigate de oricine.

Si nu in ultimul rand, de multe ori un serviciu de calitate care pare initial mai scump te poate scuti de multe alte costuri suplimentare ulterior, iar uneori iti poate chiar salva viata.


V.S.: Ce parere aveti despre ceea ce se intampla in sistemul sanitar romanesc si cum credeti ca se poate schimba nivelul serviciilor si calitatea acestora?

Dr. E.C. Teodorescu: Sistemul sanitar romanesc de stat are cateva “tare” care deocamdata mie mi se par insurmontabile astazi: subfinantare, management deficitar (ineficient si bazat inca pe “nepotisme” si pe servirea unor interese, altele decat cele ale insitutiei medicale respective) si relatie pacient-medic bazata pe niste aspecte pecuniare care o fac din start neprofesionista. La acest lucru se adauga exodul medicilor in alte tari din UE si nu numai (au plecat 10 000 de medici din 2007 pana acum, in conditiile in care numarul total de medici activi este de 40 000). Cand aceste probleme vor fi rezolvate, vom avea servicii de sanatate de calitate.


V.S.: Cum va propuneti sa cresteti gradul de constientizare in randul femeilor cu privire la necesitatea analizelor care le pot salva viata?

Dr. E.C. Teodorescu: Vad in fiecare zi multe femei, unele din ele cu boli grave si intr-un stadiu avansat. Unele din ele sunt femei educate, cu o pozitie sociala foarte buna. La intrebarea: Cum de veniti abia acum, raspunsul este: “Nu m-a durut nimic. Nu am mers la doctor pentru ca am fost sanatoasa”. Este un punct de vedere total gresit. Aceste femei uneori ajung in stadii avansate, in care sansa lor la viata este scazuta. De ce sa nu mergi la doctor sa faci niste controale de rutina o data pe an? Intr-adevar, se poate intampla ca la o vizita sa ti se spuna: “Stii, a aparut ceva…” Dar vestea buna atunci stiti care este? Ca poti sa rezolvi problema: cancerul mamar, ca si cel de col uterin, are rezolvare daca este descoperit devreme.

Pentru informarea pacientelor am scris articole care sunt pe site-ul clinicii sau alte site-uri specializate, fluturasi cu informatii si metode de prevenire, examene medicale de rutina, articole in reviste pentru femei. Asta pe langa educatia pe care o fac permanent pacientelor mele, pe care incerc sa le invat ce trebuie sa faca si cand sa faca.


V.S.: Cum decurge o zi obisnuita din viata dvs. profesionala? Ma gandesc la faptul ca sunteti medic, dar si managerul clinicii.

Dr. E.C. Teodorescu: Trebuie sa fiu in fiecare zi si medic si manager, ceea ce nu este foarte simplu. In primul rand din cauza timpului. Incerc sa fac fata ambelor indatoriri, chiar daca unele lucruri au rezolvare tarziu in noapte sau in weekend.


V.S.: Un medic invata tot timpul. La ce ati renuntat pentru a avea aceasta profesie?

Dr. E.C. Teodorescu: Pentru aceasta profesie am renuntat la cea mai mare parte din ceea ce se numeste “timpul liber”. Asta inseamna ca mi-am petrecut o parte din concedii si weekend-uri pentru cursuri sau pentru a pregati examene. Pe de alta parte, trebuie sa citesti permanent, sa te pui la curent cu ce este nou. Si trebuie sa muncesti mult, pentru ca fara experienta de zi cu zi, pacient de pacient, teoria nu este suficienta. Asta inseamna ca am inceput din ce in ce sa ajung mai tarziu acasa, am renuntat la timp petrecut cu familia si la multe alte lucruri. Nu regret din toate acestea decat timpul petrecut mai putin timp cu familia si lipsa de timp pentru sport.


V.S.: Ce ati face diferit din punct de vedere profesional, daca ati avea ocazia de a o lua de la inceput?

Dr. E.C. Teodorescu: M-am tot gandit de-a lungul timpului ce as fi facut, tinand cont ca dupa 1990 s-au schimbat multe lucruri. Daca as lua-o de la inceput, tot medicina as face, pentru ca imi place prea mult ceea ce fac. Dar cu posibilitatile existente acum, cred ca as fi fost mult mai mult plecata pentru studii in strainatate, pentru ca asta consider ca inca este defectuos in Romania: sistemul de invatamant in Medicina, atat universitar, cat si postuniversitar.


V.S.: Va rog sa faceti, din perspectiva experientei dvs., cateva recomandari femeilor preocupate sa isi dezvolte viata profesionala.

Dr. E.C. Teodorescu: O femeie nu este pe deplin implinita fara a avea si o viata profesionala pe masura. Nu este insa usor sa ai familie si cariera profesionala. Iti trebuie multa ambitie, putere de munca si sacrificiu personal. Cred ca trebuie sa ai un scop, sa iti placa foarte mult ceea ce faci si atunci, daca adaugi si munca, rezultatele vor veni de la sine! Daca ai pasiune pentru ceea ce faci, nu stii cand trece timpul si nu simti oboseala!

Astfel, recomandarea ar fi: sa faci ceea ce iti place si sa te perfectionezi continuu!

Si o sa inchei cu sloganul firmei Donna Medical Center: Controleaza-te!Fii sigura ca esti bine!


V.S.: Va multumim pentru timpul acordat si va asteptam cu interes la intalnirea din 28 februarie!

www.donna-medicalcenter.ro

http://www.facebook.com/donnamedicalcenter

http://donna-medicalcenter.blogspot.com/Interviu realizat de Veronica Stancu

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24