Claudia Suhov, cofondator Kidster si Tortulet.ro
Nume si prenume: Claudia Suhov
Functie: Cofondator
Compania: Kidster si Tortulet.ro
Data: 30-06-2014

Claudia Suhov este cofondatoare Kidster, firma de cursuri si tabere pentru copii, si tortulet.ro, magazin online de torturi si prajituri. S-a implicat ca voluntar in 2 ONG-uri, a urmat cursurile Facultatii de Comert, a lucrat la o firma de consultanta in domeniul hotelier si din anul 2011 si-a inceput activitatea antreprenoriala, la 21 de ani. Autodidacta, Claudia a participat la numeroase traininguri si workshop-uri de formare profesionala si a fost studenta la Universitatea Alternativa dezvoltata de CROS (Centrul de Resurse pentru Organizatii Studentesti).

 

Denisa Cristache, Femei in Afaceri: Draga Claudia, cum se impaca cele doua domenii in care activezi acum: Kidster, compania de programe educative pentru copii si tortulet.ro, magazinul online de torturi si prajituri? Se completeaza ele intr-un fel?

 

Claudia Suhov: Se completeaza foarte bine pentru ca magazinul de torturi a aparut ca o nevoie de a cumpara torturi pentru copii si prajituri pentru diverse ocazii. Asa am inceput sa cunosc diversi furnizori, sa inteleg piata si nevoile, iar ulterior clientii pe care ii aveam deja au inceput sa achizitioneze si dulciuri. Ambele afacerile imi dau sansa sa lucrez cu parteneri si colaboratori deosebiti, sa dam viata unor idei noi si sa aducem impreuna valoare produselor si serviciilor oferite.

 

D.C.: De unde a pornit pasiunea aceasta pentru copii si de ce acest concept de evenimente si activitati distractiv-educative pentru acestia?

 

Claudia Suhov: Pasiunea pentru educatie si inspiratia vine din copilul care eram atunci cand mergeam la scoala si ce vedeam in exteriorul meu. Nu imi placeau foarte multe lucruri, de la modul de predare si evaluare al profesorilor pana la modul in care aratau scolile. Atunci nu puteam sa nimic, pentru ca nu aveam nici un fel de autoritate, iar singurul meu rol era sa invat si sa fiu docila, in caz contrar eram sanctionata. Din pacate observ ca si astazi au loc nedreptati in scoli. Stiu, insa, ca pot sa fac o mica diferenta prin a le oferi copiilor mici momente fericite de invatare. Acestea, adunate pe termen lung, vor rodi in ei valori si comportamente.

 

D.C.: Cum au fost primite aceste activitati si, mai ales, cum reactioneaza piata din Romania?

 

Claudia Suhov: Ma bucura faptul ca piata din Romania este din ce in ce mai deschisa in a investi in propria educatie. Rezultatele se vad in timp, iar efortul trebuie sa fie constant si sustinut. Cererea de activitati din partea parintilor creste, insa cei mai importanti sunt copiii deoarece pentru ei trebuie sa realizam in mod constant noi jocuri si experiente de invatare.

 

D.C.: Ce presupune sa incepi o afacere in Romania la o varsta atat de tanara?

 

Claudia Suhov: A presupus multa munca si o experienta fantastica de invatare. Mi-am fortat gandirea si creativitatea pentru ca trebuia sa rezolv multe dificultati de care nici inainte nu eram constienta. Cred ca mi-am accelerat maturizarea odata cu nenumaratele responsabilitati care au aparut, insa mi-am pastrat si intarit principii de viata de la care sa nu ma indepartez.

 

D.C.: Te-ai implicat in multe proiecte de voluntariat de-a lungul timpului. Cat de important este voluntariatul in cariera unui tanar si cum te-a ajutat pe tine?

 

Claudia Suhov: Implicarea mea ca voluntar in ONG-uri a fost definitorie pentru formarea mea. In cadrul formal, la scoala, in afara orelor de cursuri, nu aveam alte activitati. Simteam mereu ca pot sa fac mai mult, sa ofer celor din jurul meu atentia mea. Astfel, am inceput sa caut activitati prin care sa simt ca invat, ca ma implinesc si ca descopar cine sunt. Experienta practica pe care am avut-o in calitate de voluntar a inlocuit cativa ani de experienta in piata muncii si mi-am antrenat puterea decizionala.

“Meseria” de voluntar o voi realiza mereu pentru proiectele in care cred.

 

D.C.: Exista un mentor in cariera ta sau o persoana care te-a influentat? Consideri ca este important sa ai un model de succes pentru a reusi in cariera?

 

Claudia Suhov: Parintii si bunicii sunt principalii oameni de la care am invatat. Am darul sa fac parte dintr-o familie simpla, de oameni muncitori, care si-au creat prin propriile forte viata pe care si-o doresc. Vazandu-i cat de mult muncesc, ma ambitioneaza sa fac mereu tot ce pot sa imi indeplinesc visele.

Trasaturile si valorile pe care le-am observat in familie, am urmarit sa le intalnesc si la cei din jurul meu, in carti, in exemplele unor profesionisti. Imi plac si admir multi oameni, vreau sa invat mereu si sa iau tot ce este mai bun de la fiecare.

 

Veronica Stancu, Femei in Afaceri: Te rog sa ne oferi mai multe detalii despre programele educative Kidster si cum ti-ai propus sa faci diferenta in educatia alternativa a copiilor.

 

Claudia Suhov: Vreau sa le oferim copiilor experiente de invatare practice care sa tina ritmul cu directiile de dezvoltare ale societatilor. Imi doresc sa cream sisteme si colaborari cu oameni deosebiti. In prezent, avem cel mai antrenant program de educatie economica si antreprenoriat, Juniori in afaceri, pentru copii intre 6 – 12 ani, Club IT pentru copii, Arta Digitala sau Street Dance. Rezultatele copiilor care au participat sunt uimitoare, parintii mi-au spus ca si-au descoperit copiii, ca nu stiau ca pot invata atat de repede sau ca se pot prezenta atat bine. Noi le cream cadrul prin care acestia sa invete, sa isi antreneze potentiaalul. Ne jucam la cursuri, dar este o joaca ce va produce rezultate pe termen lung.

 

V.S.: Daca ai avea sansa unui nou inceput in viata profesionala, ce ai face diferit? Cu alte cuvinte, ce greseli iti asumi si ce recomandari ai pentru cineva aflat in aceasta ipostaza?

 

Claudia Suhov: Imi asum tot ceea ce am facut si ce nu am facut. Gresit nu pot sa zic ca am procedat, am luat anumite decizii pe care la acel moment asa le-am gandit, dar nu pot sa spun ca regret sau ca am gresit. Totul m-a ajutat. Daca ar fi sa dau timpul inapoi mi-ar fi placut sa fiu mai pragmatica si mai putin impulsiva. Le recomand tuturor sa isi asculte intuitia, sa isi caute si urmeze chemarea interioara.  

 

V.S.: Ce faci pentru dezvoltarea ta ca antreprenoare: ce carti citesti, ce cursuri frecventezi? Ai un buget pentru propria educatie antreprenoriala?

 

Claudia Suhov: De cand eram mica am investit in educatia mea. Mi-am cumparat mereu carti, reviste de specialiate. Acum investesc in cursuri care sa imi ofere informatii practice pe care sa le pot aplica imediat. In ultimele luni am fost studenta la Universitatea Altermativa, unde am paticipat la cursuri precum Cultura Organizational si Team Dynamics, autonomie in invatare si coaching. Imi place foarte mult Marie Forleo, pe care o urmaresc saptamanal pe youtube, citesc revistele de business precum Fast Company sau Entrepreneur. Imi place sa invat in fiecare moment din tot ce ma inconjoara, iar in prezent vreau caut sa ma formez ca om. Am o versiune a mea catre care tind, si sper sa o creez pana la 30 de ani.

 

V.S.: Si, la final, ce ganduri vrei sa transmiti comunitatii Femei in Afaceri? E important de mentionat ca veneai la evenimentele noastre cand erai studenta!

 

Claudia Suhov: Am participat la evenimentele FIA inca din timpul facultatii pentru ca imi doream sa invat de la persoane cu mai multa experienta ca mine, sa am pe cine sa intreb si de la cine sa primesc raspunsuri. In FIA am cunoscut doamne exceptionale, cu afaceri si familii deosebite, pe care le privesc cu mare admiratie. Imi doresc ca aceasta comunitate sa evolueze frumos si sa aduca un plus de valoare in mediul economic si in societatea civila din Romania, prin eforturile comune ale membrelor sale.

 

kidster.ro

 

Interviu realizat de Denisa Cristache si Veronica Stancu

 

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24