Carmina Vicol, CEO Prime Capital Moldova
Nume si prenume: Carmina Vicol
Functie: CEO
Compania: Prime Capital Moldova
Data: 28-02-2014

Cu MBA obtinut la Facultatea de Business de la Grenoble (GGSB), in Franta, si BS in economie si inginerie la Universitatea Politehnica de la Chisinau, lumea afacerilor nu are secrete pentru Carmina Vicol. Aflata in functia de CEO la Prime Capital, institutie financiara non-bancara, cu capital strain, din Republica Moldova, specializata in creditarea ipotecara si a IMM-urilor, Carmina Vicol a fost director comercial al Monicol SRL (firma de familie ce se ocupa de producerea si exportul de fructe deshidratate). A lucrat ca profesor la Scoala de Management Grenoble, fliliala din Moldova, cu Ernst & Young, pe proiecte USAID, si la Voxtel JSC.

Alina Burlacu, Redactor-sef Femei in Afaceri: Din ce an sunteti CEO al Prime Capital? Care au fost cele mai importante decizii in calitate de CEO al acestei firme?

Carmina Vicol: La Prime Capital sunt din anul 2006, cand a aparut ideea de a crea o companie financiara care sa ofere credite ipotecare. Am trecut prin mai multe etape decisive pentru companie. Am depasit cu succes criza financiara. Pozitionarea corecta in piata, diferentierea fata de ceilalti jucatori au fost decizii care ne-au permis foarte rapid sa intram in piata si sa ne construim un brand. De asemenea au fost foarte importante deciziile care au anticipat criza financiara si, respectiv, ne-au permis sa o depasim cu pierderi minimale. La fiecare etapa de dezvoltare e necesara ajustarea sau chiar schimbarea strategiei pentru a-ti mentine pozitia.


A.B.: Ati studiat in Franta. Nu ati fost tentata sa ramaneti acolo?

Carmina Vicol: Am avut propuneri de angajare inca din timpul studiilor. Dar am considerat ca trebuie sa muncesc in tara mea, alaturi de familia mea si prieteni. Am acceptat doar o colaborare la distanta cu GGSB.


A.B.: Este greu sa faci sau conduci afaceri in Republica Moldova? De ce? 

Carmina Vicol: Din pacate nu e deloc usor. Piata destul de mica, imperfectiunea legislativa si coruptia sunt principalele bariere in dezvoltare. In acelasi timp, fiind o piata emergenta ofera si multe oportunitati.


A.B.: Care sunt diferentele principale dintre ceea ce ofera statul pentru mediul afaceri din Romania prin comparatie cu cel din Moldova?

Carmina Vicol: In Romania, piata este mai reglementata si, in acelasi timp, statul ofera mai multa siguranta in desfasurarea afacerilor. Sub influenta UE regulile de joc sunt mai clare si mai stabile.


A.B.: In ultimii ani, mediul financiar a fost la un pas de haos. Ce solutie de iesire din criza economica si financiara ati alege daca ati fi la conducerea celei mai puternice institutii financiare din lume?

Carmina Vicol: Cred ca ar trebui pus accentul pe dezvoltarea mai intensa a afacerilor mici si mijlocii, oferind resurse accesibile pentru acestea, de asemenea, pe programele de sustinere a femeilor in lansarea si derularea afacerilor, dar si pe implementarea unor mecanisme, cum ar fi crearea fondurilor de investitii, care ar stimula investirea mijloacelor acumulate de un grup de oameni, in afaceri reale.


A.B.: Faptul ca sunteti femeie v-a ajutat sau v-a pus piedici in mediul de afaceri?

Carmina Vicol: Am avut parte de ambele: neincrederea si scepticismul din partea barbatilor, dar care se spulbera dupa ce iti demonstrezi calitatile de profesionist. Insa, au fost cazuri cand faptul ca sunt femeie m-a ajutat: intuitia feminina, prudenta si abordarea diferita a lucrurilor sunt calitati care, in afaceri, sunt foarte importante.


A.B.: Ce recomandari aveti pentru femeile care vor sa invete mai multe despre echilibrarea bugetului? Chiar si a celui personal.

Carmina Vicol: Cand e vorba de finante e foarte important ca cheltuielile sa nu depaseasca veniturie. De asemenea nu trebuie confundat capitalul circulant cu investitiile de termen lung. Este una din greselile adesea intilnite, cand mijloacele circulante sunt extrase si investite in proiecte de termen lung. Investitiile pot fi facute numai din mijloace liber disponibile pe termen lung, fie din credite pe termen lung.


A.B.: Cum se impaca programul incarcat al unei persoane din top management cu viata de familie? 

Carmina Vicol: Cu timpul inveti sa le echilibrezi, e bine cand armonia domina atat in viata de familie, cit si in afaceri. Stiu ca multor femei tinere le este frica de faptul ca nu vor putea combina familia si business-ul. Dar, daca iti pui corect prioritatile si esti bine organizata, iti reuseste de minune.


A.B.: Ce parere aveti despre comunitatea Femei in Afaceri si ce recomandati antreprenoarelor incepatoare, dar si persoanelor care cauta sa isi dezvolte viata profesionala?

Carmina Vicol: E minunat ca exista o asa comunitate, unde tinerele antreprenoare pot gasi un sfat, o sustinere, o motivare. Aici pot sa comunice cu alte femei, care abia incep o afacere si se confrunta cu aceleasi probleme, precum si cu femei care deja au reusit in afaceri si pot oferi un sfat, o conexiune, poate si un sprijin financiar.


www.primecapital.md

Interviu realizat de Alina Burlacu

Redactor-sef Femei in Afaceri 

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24