Articole
08-03-2014

Sarbatorita pe 8 martie, Ziua Femeii  ̶  cunoscuta inainte de anii 1990, in Romania, ca Ziua Mamei  ̶  are semnificatii importante in istoria lumii, fiind o dovada a luptelor si miscarilor feministe pentru castigarea egalitatii in drepturi.

Se poate spune ca ideea de recunostere a drepturilor femeii nu a luat nastere chiar in secolul XX. De exemplu, in Grecia Antica, intr-una din comediile sale, Aristofan construieste un personaj feminin care atrage atentia asupra felului in care dreptul femeii de a-si exprima opiniile este ignorat, dar si hotararea acesteia de a lua atitudine. O frumoasa curtezana pe nume Lysistrata initiaza prima greva impotriva barbatilor pentru a opri razboiul dintre Atena si Sparta si pentru a-i convinge pe acestia sa se intoarca acasa.

Mult mai tarziu, in jurul anilor 1800, in Anglia a fost pentru prima data mentionata Duminica Mamei, care se celebra in a patra duminica de la inceperea Postului Pastelui.

Aproximativ 100 de ani mai tarziu, pe 28 februarie 1909, in Statele Unite a fost sarbatorita femia, la nivel national, in urma initiativei Partidului Socialist American, ca semn al recunoasterii egalitatii intre sexe. In 1910, initiativa este preluata si de Europa, in cadrul Internationalei Socialiste reunite la Copenhaga. Prima zi dedicata femeii a fost 19 mai, in 1911, in Germania, Danemarca, Austria si in alte cateva tari europene. Aceasta data nu a fost aleasa intamplator. In 1848, la aceeasi data, regele Prusiei a trebuit sa raspunda unei revolte armate, promitand o serie de reforme, printre care introducerea votului pentru femei.

In perioada 1913-1914, femeile de nationalitate rusa au avut o initiativa asemanatoare. In timpul Primului Razboi Mondial, acestea au propus celebrarea Zilei Femeii in ultima duminica a lunii februarie, protestand totodata impotriva lipsei de paine si apa, dar si revoltandu-se din cauza numarului foarte mare de soldati rusi morti in timpul razboiului (peste doua milioane de barbati). Desi liderii politici din acea vreme s-au opus recunoasterii acestei date ca zi dedicata femeilor, initiativa acestora nu a putut fi oprita. In 1917, tarul a fost fortat sa abdice, iar Guvernul provizoriu rus a acordat femeilor dreptul la vot. Acea zi istorica a fost intr-o duminica, pe 23 februarie, conform calendarului Iulian, adica pe 8 martie, conform calendarului Gregorian, in restul lumii.

Decizia de a serba Ziua Femeii pe 8 martie a fost luata dupa inchierea Primului Razboi Mondial, in cadrul Adunarii Generale a ONU. Anul 1975 a fost proclamat de catre ONU Anul International al Femeilor, iar perioada 1976-1985, Deceniul ONU pentru conditia femeii. In 1977, Adunarea Generala a ONU proclama printr-o rezolutie Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala, conform sfatulparintilor.ro.

Desi, in Occident, aceasta zi a fost perceputa ca Ziua Femeii, care a luptat pentru drepturi si egalitate, in Europa de Est si in alte tari foste comuniste, aceasta zi este vazuta ca o mostenire a unei ideologii politice, fiind folosita in scop propagandistic, pentru a promova un anumit tip de femeie ̶ femeia-revolutionar, muncitoare si sustinatoare a partidului.

In prezent, 8 martie este, in primul rand, considerata o sarbatoare a vietii, in toate intelesurile ei, a femeii, in complexitatea ei, iar insasi cifra 8 simbolizeaza infinitul si continuitatea vietii.

Astazi, Ziua Internationala a Femeii este sarbatorita in peste 60 de tari, printre care Romania, Armenia, Australia, Brazilia, Bulgaria, Cuba, Cipru, Danemarca, Nepal, Norvegia, Vietnam.

Foto: asyou.pinkarmenia.org

Autoare: Denisa Cristache
Redactor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24