Articole
15-09-2014

“Nu exista echilibru munca/viata. Exista alegeri referitor la viata si munca, pe care le faci si care au consecinte.” – Jack Welch

 

In copilarie auzim ca echilibrul perfect in viata unui om inseamna un loc de munca stabil, o familie frumoasa in care centrul universului este un copil si sa nu iti asumi riscuri inutile pentru ca acum ai responsabilitati si drumul sigur te va duce catre o viata echilibrata. Ce nu iti spune nimeni, insa, este ca pe drumul spre viata frumoasa si echilibrata exista multe intersectii si multe decizii de luat. Si este foarte greu sa iei deciziile respective in timp ce impaci proverbialele capre, verze si lupi.

 

In plus, mai sunt si anumite praguri pe care trebuie sa le respecti. Praguri impuse de tine insuti, de societate sau de familie. Sa ai o pozitie middle management pana la 30 de ani, sa iti gasesti sufletul pereche pana la 25 si sa te si casatoresti si multe alte preconceptii pe care, la un moment dat, daca le lasi, vor prelua conducerea vietii tale si tu vei fi doar pasagerul din dreapta care observa ca nu e chiar drumul corect, dar de rusine nu atrage atentia soferului.

 

Am auzit de multe ori de la oameni in jurul meu diferite sfaturi pentru a obtine un echilibru intre profesional si personal. Dupa ani de teste si incercari cred ca pot sa exprim si varianta mea prin care putem incerca sa transformam mitul in realitate.

 

1. Prioritizare

Pentru a obtine un echilibru intre diferitele domenii care ne inconjoara si in care suntem implicati, cariera, familie, copii si timp pentru noi insine, cred ca cea mai buna solutie o reprezinta prioritizarea. E vorba despre deciziile pe care le luam, in urma unei analize personale, referitor la importanta acelui eveniment in imaginea de ansamblu. Si, cel mai important, in momentul in care luam o decizie, ar fi bine sa respectam decizia pe care am luat-o, altfel riscam sa cream si mai mult haos si dezordine in viata noastra. Si sa ne asumam responsabilitatea pentru decizia respectiva, indiferent de rezultat.

 

2. Ofera-ti timp personal

Echilibrul pe care ti-l doresti depinde in primul rand de tine. In avion, in caz de urgenta, ni se spune sa ne punem noua intai masca de oxigen si abia dupa copiilor. Avem nevoie de timp pentru noi, de o recompensa pentru eforturile depuse pentru a pastra totul in jurul nostru in echilibru. Si, in momentul in care ati pus in program timp personal, respectati planul asta cu strictete.

 

3. Cere ajutor

Vor exista momente in care vei deveni constient ca un dezechilibru este iminent. Uneori cel mai bun lucru pe care il poti face este sa ceri ajutor. Oamenii din jurul tau nu sunt acolo doar pentru a le oferi tu ajutorul de care au nevoie, pot de asemenea sa iti faca si ei viata mai usoara. Nu fi prea mandru sa te lasi ajutat, caci daca ratezi momentul in care inca se mai putea echilibra situatia, totul se poate darama si va fi mult mai greu sa refaci de la zero.

 

4. Invata sa spui NU

Din dorinta de multumi pe toata lumea uitam uneori ce avem noi de facut si ce e important pentru noi. Analizati cererile colegilor, sefilor si familiei, iar in cazul in care activitatea respectiva nu este aliniata cu planurile voastre, invatati sa spuneti nu. Daca celor din jur le pasa de voi nu va fi o problema majora si nu va strica echilibrul. Daca, insa, aveti de-a face cu persoane egoiste, poate e mai bine sa nu mai fie un element important in viata voastra.

 

Am avut o discutie acum cateva luni cu o prietena “corporatista”. Dupa ani de zile in care s-a luptat sa obtina echilibrul mult visat intre cariera si viata personala mi-a spus: “Nu exista echilibru, exista doar compromisuri.” Am realizat ca alegerile noastre pot fi privite si ca renuntarea la alte oportunitati. Insa, in momentul in care suntem convinsi ca decizia luata este corecta si ne simtim bine pe drumul pe care ne aflam, compromisurile respective pot fi vazute cu ochi mai intelegatori.

 

In discursul tinut la Stanford pentru absolventi, Steve Jobs pune o intrebare referitor la deciziile pe care le luam in timpul vietii. “Daca azi ar fi ultima zi din viata, ai mai vrea sa faci ce aveai de gand sa faci azi?” Raspunsul la intrebarea asta ne arata cat de aproape suntem de echilibrul perfect in viata, cariera si in interiorul nostru. Traiti si luati decizii legat de orice va influenteaza viata astfel incat in ultima zi din viata voastra sa nu vreti sa schimbati nimic din ce aveati planificat!

 

Sursa foto: businesshacker.com

           

Autor: Chiratcu Mihai

Business development manager

THE PEOPLE ENGAGEMENT COMPANY

Site: www.people-engagement.com.ro

Date contact: mihai.chiratcu@people-engagement.com.ro

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24