Articole
13-09-2012

Invatarea continua in domeniul limbilor straine inseamna pastrarea activa a vocabularului si a gramaticii. E ca atunci cand apesi butonul de refresh pentru a aduce la zi toate cunostintele pe care le ai.

Cu cat o limba este utilizata mai rar, cu atat se pierde mai repede fluenta, vocabularul devine pasiv iar structurile gramaticale incep a fi uitate. Este mult mai usor sa mentii si sa dezvolti decat sa-ti reamintesti sau sa reinveti.

Practic, ce este de facut?
In primul rand trebuie acoperite toate lacunele care exista in structura de baza a limbii, ceea ce inseamna vocabularul si gramatica necesare unor simple conversatii cotidiene. Pentru a ajunge la un nivel avansat, trebuie apoi dezvoltat vocabularul si imbunatatita fluenta in conversatie.

Gramatica este o baza sine qua non, insa expresiile si termenii specifici, in domenii precum finante, juridic, resurse umane etc, sunt detalii asupra carora trebuie sa-ti opresti atentia. Invatarea limbii engleze se poate face atat de aprofundat incat sa poti acoperi si arii specifice unui tip de activitate: conversatii la telefon, scrierea de contracte, prezentari, networking, documentatie tehnica s.a.m.d.

De ce sa-ti imbunatatesti permanent vocabularul intr-o limba straina?
Ca sa ajungi sa fii fluent si sa ramai fluent.
Ca sa poti comunica bine intr-un mediu in care globalizarea este o realitate. Comunicarea este una din cheile catre succesul business-ului tau.
Ca sa fii avansat la job sau ca sa iti poti gasi un loc de munca in tara sau chiar in Europa.

In Elvetia, spre exemplu, mentinerea fluentei in doua limbi straine reprezinta necesarul pastrarii jobului actual. In aceasta tara, investitiile anuale in cursuri brush-up (de reimprospatarea cunostintelor si de mentinere a fluentei), cat si in cursuri specializate care acopera necesarul lingvistic utilizat in cadrul jobului, sunt o practica obisnuita.

Cu cine?
Cursurile de fluenta, dar mai ales cele customizate trebuie indrumate de catre traineri specializati care sunt, pe langa buni pedagogi, si practicieni in acele domenii.

Cand?
Oricand este un moment bun sa investesti in tine, la orice varsta!  

De ce este important un curs de Engleza/Franceza/Spaniola etc. de business?
Este usor sa scrii unor prieteni pe Facebook sau sa folosesti auto-corect pentru documentele Word, dar in fata unor parteneri care tin la eticheta nu vei fi in avantaj cu un limbaj colocvial. Profesionistii care stapanesc un limbaj specializat stiu ca nu esti „de-al lor”.

Cu ce sa incepi daca vrei sa inveti asa ceva?
Poti sa incepi chiar de la zero, nu doar in a invata engleza de business, dar si franceza, germana, spaniola, italiana afacerilor.

Poti sa inveti acasa?
Daca vrei o solutie eficienta trebuie sa apelezi la specialisti, la un furnizor de servicii ligvistice care pune accent pe partea conversationala si care aloca mai mult timp de practica fiecarui cursant.
Atentie! Daca iti alegi un curs cu 30 de participanti, vei avea alocate aproximativ 2-4 minute in care sa practici ceea ce vrei sa inveti. Este evident ca rezultatele vor fi nemultumitoare.

Poti sa inveti dintr-o carte?
Cartile sunt o unealta utila, insa in engleza de Business totul tine de conversatie. Poate ca este mai putin costisitor sa inveti dintr-o carte, insa cu siguranta mult mai putin eficient. Cunostintele respective nu vor fi puse in context si utilizate in conversatii reale, fiind retinute pentru un timp foarte scurt.

One-off can be enough?
Un singur curs sau cateva module de limbi straine parcurse la un moment dat nu iti vor asigura pe termen lung baza unei comunicari eficiente, corecte. Este la fel de superficial cu a te multumi cu informatiile primite din cursuri la universitate. Fiecare business evolueaza in timp, la fel si terminologia.

Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem.
You live a new life for every new language you speak.
If you know only one language, you live only once.
(Czech proverb)Ilinca Ionescu, CEO inlingua Bucuresti
inlingua Bucharest este membru al celei mai mari organizatii de predare de limbi straine private din lume. Experienta generata de cele peste 350 de scoli din toata lumea este baza pentru o continua imbunatatire a metodelor de lucru, a programelor si cursurilor. Numele inlingua reflecta competenta, calitatea si un deceniu de experienta demonstrate in trainingul de limba.
www.inlingua-bucharest.ro

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24