Articole
09-02-2015

Ulterior modificarii legislative din vara anului 2014, prin intermediul Legii nr. 78, activitatile de voluntariat au inceput sa devina din ce in ce mai atractive, oferind numeroase avantaje.

 

In primul rand, daca incheierea unui contract de voluntariat era optionala pana la acel moment, ulterior a devenit obligatorie. In acest mod se instituie atat drepturi cat si obligatii pentru ambele parti, element ce sporeste gradul de responsabilizare si diminueaza numarul de abuzuri.

 

Un alt fapt extrem de important pentru cei care isi doresc sa se implice ca si voluntari este recunoasterea perioadei de voluntariat ca experienta profesionala si/sau de specialitate. Pana atunci recunoasterea ei era lasata la latitudinea fiecarui angajator. Pentru studenti, modificarea a reprezentat un important ajutor, reusind sa isi perfectioneze CV-urile si sa se apropie mai mult de cerintele angajatorilor intr-o piata a muncii in care nu exista multe oportunitati pentru cei fara experienta. Pentru a se face dovada experientei, voluntarului trebuie sa i se inmaneze un certificat de voluntariat, insotit de un raport de activitate.

 

Nu in ultimul rand, in cazul in care o persoana detine certificat/e de voluntariat, aceasta poate beneficia de un avantaj in cadrul concursurilor desfasurate pentru ocuparea unor posturi, fie in cadrul unei institutii publice, fie in cazul angajatorilor privati.

 

Trebuie insa subliniat faptul ca, desi a fost facut un pas important prin recunoasterea perioadei de voluntariat ca experienta, acesta nu reprezinta si vechime in munca. In plus, desi organizatiilor-gazda li se da posibilitatea oferirii cursurilor de formare si dezvoltare prin existenta cadrului legislativ, acestia nu pot fi obligati sa le asigure.

 

Se poate observa faptul ca, de la intrarea in vigoare a legii nr. 78/2014, mult mai multi tineri au ales sa se implice in activitati de voluntariat, cautand oportunitati in acord fie cu traseul profesional, fie cu propriile valori. Totusi, pana la a avea o lege functionala, mai avem de parcurs cativa pasi. Toti ne putem implica ca drumul ramas sa fie mai frumos si mai rapid.

 

Sursa: www.avocatnet.ro
 

Foto: www.songsalive.org

 

Autoare: Adela Marin

Editor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24