Articole
27-01-2014

A avut o cariera a carei valoare si durata o recomanda si azi in topul celor mai influente femei din Romania, Virginia Andreescu Haret a fost prima femeie arhitect din Europa, o profesie dedicata pana atunci doar barbatilor.

Nepoata de frate a marelui pictor peisagist Ioan Andreescu, Virginia Andreescu Haret a avut o bogata activitate de peste 30 de ani, cu proiecte pentru 130 de imobile.

Nascuta pe 21 iunie 1894, Virginia ramane fara mama la numai 9 ani si este nevoita sa se ocupe de cei trei frati si de gospodarie. Dupa bacalaureatul la Liceul Mihai Viteazul din Bucuresti, cu sprijinul ministrului Spiru C. Haret obtine o licenta speciala. In urma concursului de admitere, la 18 ani, intra la Scoala Superioara de Arhitectura, pe care o termina in anul 1919 cu mentiunea „foarte bine”, devenind prima femeie arhitect din Romania. In acelasi timp a urmat si Belle-Arte. Nenumaratele sale acuarele fac astazi parte din Colectia de stampe a Bibliotecii Academiei Romane, conform icr.ro.

A fost eleva in atelierul celebrului arhitect Petre Antonescu, iar in perioada 1921-1922 a facut o specializare la Roma. Dand dovada de foarte mult talent, Societatea Arhitectilor din Romania o trimite la congrese internationale la Bruxelles, Roma, Paris, Moscova si Berlin. Din anul 1923 lucreaza in serviciul tehnic al Ministerului Educatiei Nationale, de unde se pensioneaza in 1947. Printre proiectele sale de arhitectura se numara: Palatul Tinerimea Romana, Liceele Dimitrie Cantemir si Gheorghe Sincai, Biserica Sf. Treime, una din cele mai mari din Bucuresti, primele blocuri din beton armat sau cinematograful Parc din statiunea Govora.

Virginia Andreescu Haret si-a lasat amprenta asupra Bucurestiului: prin construirea  palatului fostei societati Tinerimea Romana, cladire cu 7 etaje, cu basoreliefuri cu scene din antichitate, pe Calea Victoriei ridica o serie de cladiri, considerate printre primele blocuri de beton armat, pavilonul administrativ si dependintele subterane ale aeroportului Baneasa.

Foto: cultural.bzi.ro

Autoare: Denisa Cristache
Redactor Femei in Afaceri

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24