Articole
01-10-2015

Alina Buhna si-a lansat propria afacere in urma cu doi ani, imbinand chemarea pentru antreprenoriat cu pasiunea pentru flori si creand astfel Jardina.eu. Dupa o experienta de aproape 10 ani in domeniul IT, a ales sa accese fonduri nerambursabile pentru tineri antreprenori si sa porneasca astfel pe cont propriu.

 

Adina David, Femei in Afaceri: Aveti aproape 10 ani de experienta in IT, iar de curand v-ati lansat si propriul business, in cadrul caruia va ocupati de comercializarea butasilor de trandafiri si a pomilor fructiferi. Care a fost motivatia din spatele Jardina.eu si cum ati inceput?

 

Alina Buhna: Intr-adevar, activez de aproape 10 ani in domeniul IT si la un moment dat am simtit nevoia sa-mi pun in practica cunostintele si competentele acumulate pana atunci intr-un proiect pentru mine. Recunosc ca de ceva vreme cochetam cu ideea antreprenoriatului. In acelasi timp, de cand eram copil, am o slabiciune pentru flori si mai ales plante. Deci combinatia antreprenoriatului cu pasiunea pentru flori mi s-a parut ca mi se potriveste perfect. Si asa s-a nascut Jardina.eu. Am inceput cu trandafirii de gradina, pentru ca la asta ma pricepeam deja. Din acest an am adaugat in oferta plantele decorative, oferta care va fi disponibila online incepand din Noiembrie.

 

A.D.: Ce diferentiaza Jardina.eu fata de alte business-uri de pe piata din acest domeniu?

 

Alina Buhna: Piata plantelor in Romania ar putea face obiectul unei discutii destul de lungi si complexe, insa concluzia este ca nu e o piata chiar usor de abordat. Dar asta nu se intampla din cauza ca e o piata matura. Din contra as spune!

Jardina.eu si-a propus sa abordeze piata in mod corect: plantele de calitate la noi nu sunt o notiune abstracta, ci chiar oferim doar plante de calitatea A (cu minimum 3 ramuri); satisfactia clientului nu este doar o expresie care suna bine, ci chiar avem implementat un program de garantie a produselor, conform caruia inlocuim orice produs care nu a corespuns asteptarilor clientului. Iar pentru a ne asigura ca avem o imagine cat mai clara asupra impactului asupra clientilor suntem in curs de a implementa Net Promoter Score, ca instrument de masurare a gradului de satisfactie a clientilor nostri.

 

A.D.: Care sunt cele mai importante schimbari pe care a trebuit sa le faceti in viata dvs. de cand aveti si propria afacere? Ce beneficii v-a adus activitatea antreprenoariala?

 

Alina Buhna: Am inceput proiectul Jardina.eu cu mult entuziasm, insa entuziasmul si motivatia au venit la pachet cu multe griji, un program mai incarcat si destul de mult stres. Totusi, satisfactiile personale pe care mi le ofera activitatea antreprenoriala merita efortul.

 

A.D.: Si in business, ca si in viata, ne lovim uneori de provocari. Care au fost acestea in cazul Jardina.eu si cum ati reusit sa le depasiti?

 

Alina Buhna: In cazul meu, principala provocare a constat in organizarea timpului, astfel incat sa gasesc loc in programul meu si pentru activitatea antreprenoriala. Apoi au mai fost diverse provocari, mai ales in obtinerea de fonduri nerambursabile pentru tineri antreprenori, dar cu multa rabdare si perseverenta am reusit sa le depasim.

 

A.D.: Ce sfaturi aveti pentru persoanele care isi doresc sa acceseze fonduri nerambursabile pentru a-si incepe o afacere?

 

Alina Buhna: Fondurile nerambursabile sunt utile pentru a incepe o afacere, insa e nevoie de multa, multa precautie in accesarea lor. Cititi cu mare atentie conditiile de acordare a fondurilor si mai ales intelegeti foarte, foarte bine obligatiile pe care le aveti odata cu accesarea acestor fonduri. Gasiti-va un consultant bun, care sa va consilieze corect in privinta fondurilor potrivite business-ului pe care il incepeti. Altfel, in loc sa obtineti niste bani care sa va ajute in business, puteti obtine niste fonduri care mai mult va obliga decat sa va ajute. Si inca ceva la fel de important: inarmati-va cu multa, extrem de multa rabdare in procesul de aplicare.

 

A.D.: Ati reusit sa va formati o echipa care sa va ajute? Cum va desfasurati activitatea si care sunt cele mai imporante lucruri pe care trebuie sa le rezolvati intr-o zi obisnuita de lucru?

 

Alina Buhna: Va spuneam mai devreme ca noi ne concentram foarte mult asupra clientilor. Cred ca responsabilitatea mea principala este sa impun o disciplina foarte riguroasa in gestionarea clientilor. Drept urmare, in topul urgentelor mele zilnice se afla gestionarea situatiilor dificile cu clientii. Iar pentru a reusi in relatia cu clientii, e nevoie de o echipa, de care in acest moment sunt foarte multumita. Nu suntem multi, suntem 3 in total, dar chiar functionam bine ca echipa. In acelasi timp ma ocup activ de gasirea clientilor, prin diverse initiative de marketing.

 

A.D.: Care sunt planurile de dezvoltare din perioada urmatoare?

 

Alina Buhna: Spuneam mai devreme ca din aceasta toamna adaugam plantele decorative in oferta Jardina.eu. In acelasi timp, din primavara vom aborda piata en-gross (centrele de gradinarit, societatile care ofera servicii de design exterior, etc). Avem planuri multe, dar le punem in aplicare pe rand.

 

A.D.: Ce sfaturi ati dori sa le oferiti membrelor Femei in Afaceri din punctul de vedere al experientei dvs. profesionale?

 

Alina Buhna: Cred ca cel mai bun sfat pe care il pot oferi este sa nu renunte niciodata. Daca isi doresc cu adevarat sa fie antreprenoare si un business nu a functionat dintr-un motiv sau altul, nu inseamna ca trebuie sa renunte la activitatea antreprenoriala, inseamna ca au invatat lectia care era de invatat si continua... ori cu schimbarea domeniului, ori cu schimbarea strategiei. Antreprenoriatul este o „meserie” la fel ca oricare alta: e nevoie de exercitiu pentru a ajunge la performanta.

 

http://www.jardina.eu/

 

Interviu realizat de Adina David

PR Manager Femei in Afaceri

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2020 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24