Articole
30-06-2014

Pe 26 iunie ne-am intalnit cu Ruxandra Ogrendil, Managing Partner Pathfinder, in cadrul workshop-ului „Solutiile de finantare - cheia cresterii business-ului tau”, pentru a afla cum sa accesam sursele de finantare atunci cand vrem sa ne incepem o afacere sau atunci cand vrem sa ne dezvoltam business-ul.

 

Conform unui studiu realizat de EY in 2013 despre perceptia antreprenorilor asupra accesului la finantare, cele mai importante elemente pentru a obtine finantare sunt: business plan-ul (36%), urmat de echipa si experienta anterioara de business (27%) si de garantiile oferite (14%). Modalitatile cele mai bune de a obtine finantare difera de la o etapa de evolutie a companiei la alta. Un start-up va gasi finantare intr-un mod total diferit de o companie mare, care se afla de ani buni pe piata.

 

 In faza de start-up, cele mai mult persoane isi incep o afacere pornind doar cu banii proprii sau cu ajutorul familiei sau prietenilor. Insa, pe langa aceasta metoda, mai exista cateva care merita explorate:

 • Business Angels: trebuie sa le demonstrezi ca ai o idee buna si ca poti sa returnezi investitia. Cea mai sigura metoda este sa ai un document pregatit, care sa arate ce faci, care sunt beneficiile lui daca alege sa investeasca, asteptarile de cifra de afaceri, cat ii vei returna si in cat timp. (Arena Leilor, Calin Fusu / Neogen, Venture Connect, Tech Angels, Start&Grow, Mediafax)
 • Fonduri de Venture Capital. (New Century Holding, Catalyst)
 • Microfinantare. (Patria Credit, programul EFSE derulat prin Banca Carpatica)
 • Crowdfunding: este o metoda noua de atragere de fonduri, ce isi are originile in Statele Unite, dar care incepe sa devina populara si in Romania. Presupune o platforma online unde sunt prezentate afacerile, iar diverse persoane fizice aleg sa finanteze, mai mult sau mai putin, cele mai interesante proiecte. Functioneaza cel mai bine cu afaceri din sfera sociala, care atrag simpatia publicului si au mai multe sanse sa iasa in evidenta. (crestemidei.ro)

 

In faza de crestere sau de dezvoltare, cele mai potrivite modalitati de a obtine fonduri pentru afacerea ta sunt:

 • Imprumuturile bancare (linii de credit sau credite de investitii). In aceasta perioada se poate observa o mai mare disponibilitate a bancilor de a se implica, iar cateva dintre ele au anuntat ca vor sa finanteze IMM-uri in urmatoarea perioada. (Banca Transilvania, BRD, BCR, Millenium, Raiffeisen, Garanti Bank, Alpha Bank etc.)
 • Leasing.
 • Factoring.
 • Imprumuturi Jeremie: acest program are o vechime destul de mare, insa abia acum a inceput sa fie mai bine promovat si descoperit de oamenii ce cauta surse de finantare. Se adreseaza IMM-urilor, insa criteriile pe care se bazeaza include in aceasta categorie majoritatea companiilor din Romania (firma trebuie sa aiba sub 250 de angajati si sa realizeze o cifra de afaceri anuala de pana la 50 milioane euro sau sa detina  active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro). Acest program este avantajos deoarece are o rata mai buna decat obtinerea unui imprumut prin banca si Fondul de Garantare.
 • Fondurile de investitii: cauta, in general, fie start-up-uri, fie companii foarte mari, iar companiile medii si in crestere pot intampina dificultati in accesarea fondurilor. Garantiile pe care bancile le cer pot fi reale (imobile, utilaje) sau pot fi stocuri, creante sau gaj pe cont. Atunci cand nu sunt moduri in care firma poate sa garanteze returnarea investitiei, se apeleaza la Fondul de Garantare, care cere la randul sau o dobanda de pana la 2%. De cele mai multe ori, in afara costurilor fixe, creditele se negociaza cu banca. Exista o flexibilitate foarte mare din acest punct de vedere, iar bancile incearca sa atraga si sa pastreze clientii buni, de aceea si aceasta disponibilitate de a negocia. (Fonduri ce investesc 1-5 milioane euro: Catalyst, Enterprise Investors, EEAF)

 

In faza de maturitate a unei companii, accesarea surselor de finantare devine mult mai simpla, deoarece exista si increderea ca acea firma va putea returna banii pe care ii imprumuta.

 • Imprumuturi bancare: in plus fata de liniile de credit si de creditele de investitii, in aceasta faza intalnim si finantari de proiect. Daca nu exista dubii in legatura cu capacitatea beneficiarului de a rambursa imprumutul, bancile sunt mult mai flexibile si dispuse sa coopereze.
 • Factoring.
 • Leasing.
 • Mezzanine: este o forma hibrid ce combina imprumuturile si participarile la capitalul social. Asta inseamna ca pe langa rambursarea imprumutului, finantatorul are optiunea de a deveni actionar al companiei. (Accession Mezzanine Capital III, Syntaxis Capital)
 • Fondurile de investitii: se uita de obicei la companii mari pentru ca si sumele investite sunt mari. (Fonduri care investesc peste 5 milioane euro: Resource Partners, Abris, Enterprise Investors, Oresa, Innova)

 

Chiar daca nu este usor si nu se va intampla din prima, ideea principala atunci cand cauti finantare pentru compania ta este sa nu renunti, sa cauti solutii in toate directiile, iar atunci cand un drum se blocheaza, sa stii ca nu e singurul si sa continui sa cauti in alta parte pana vei reusi.

 

Sursa foto: business2community.com

 

Autoare: Adina David

PR Assistant Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24