Articole
24-01-2014

Viata si arta Fridei Kahlo sunt indisolubil legate si nu se poate discuta despre una, fara a o aduce in discutie pe cealalta. Opera sa a atras atentia asupra artei latino-americane, dar si a rolului important jucat de femei in cadrul lumii artistice. Numele sau a fost asociat pentru totdeauna cu miscari artistice precum suprarealismul, realismul sau arta naiva.

Frida se naste in 1907, in Mexic, dintr-o mama de origine mexicana, cu radacini indigene, tot pictorita si tatal, care provenea dintr-o familie de evrei germano-maghiari, artist fotograf si de asemenea, pictor. Viata Fridei Kahlo este marcata de cateva episoade de suferinta, fapt care se va vedea in temele abordate in pictura. La varsta de 8 ani se imbolnaveste de poliomielita, boala care ii va afecta sever dezvoltarea piciorului drept. Se pregateste pentru o cariera in medicina, dar destinul face sa il intalneasca pe pictorul muralist mexican Diego Rivera, care realiza o lucrare in scoala unde studia Frida si pe care o impresioneaza atat de tare incat se va indragosti de el, in ciuda diferentei de 20 de ani dintre ei.

La numai 18 ani, in urma unui accident de autobuz, ramane cu fracturi in coloana vertebrala, bazinul zdrobit si piciorul rupt. Nimeni nu se astepta sa supravietuiasca, dar ea a luptat si a trait indurand dureri mari, cronice, pe care nu le-a putut inlatura nici prin cele 30 de operatii ulterioare. In timpul lungii sale convalescente, Frida Kahlo a inceput sa picteze, atat pentru a-si alunga plictiseala, dar si pentru a transfigura traumele fizice si psihice produse de accident. Temele care se vor regasi in tablourile sale pictate de-a lungul vietii transpun dorinta de a avea copii, lucru imposibil de realizat din pricina accidentului, dar si preocuparea intensa pentru propria poveste si imagine.

La 22 de ani se casatoreste cu Diego Rivera. Relatia lor pasionala si adesea furtunoasa reuseste sa supravietuiasca infidelitatilor, presiunii carierei artistice a celor doi, dar si a sanatatii precare a Fridei si a infertilitatii. „Am suferit doua accidente grave in viata mea... Unul in care am fost lovita de masina si altul a fost Diego”, conform biografiei artistei, prezentate pe site-ul dedicat vietii si operei acesteia, fridakahlo.com.

Stilul sau artistic provine din dragostea sa pentru arta mexicana populara, coloniala si precolumbiana. Limbajul ei formal a pus accent pe tusa ferma, pe compozitia simpla si desenul naiv. Subiectele sale sunt personale, fantastice, suprealiste, umoristice si religioase, apreciate de suprarealisti.

Cu toata atentia celor din jur, Frida gandea astfel: „Eu nu am pictat niciodata vise, ci am pictat propria mea realitate”.

Artista a pictat peste 200 de tablouri, desene care au relevat experienta sa de viata, durerea sa fizica si emotionala, dar si relatia turbulenta pe care a avut-o cu Diego. Din cele 143 de tablouri, 55 sunt autoportrete. Cand a fost intrebata de ce a pictat atat de multe autoportrete, Frida a raspuns: „Deoarece cel mai adesea sunt singura... si sunt subiectul pe care il cunosc cel mai bine”.

In 1953, Frida are prima si singura expozitie in Mexic dedicata numai ei, fiind singurul lucru care o mai tinea in viata la acea vreme, sanatatea ei fiind extrem de precara. La vernisaj este adusa cu ambulanta de sotul sau si instalata in patul sau preferat cu baldachin. La scurt timp dupa expozitie, pe 13 iulie 1954, Frida inceteaza din viata.

In paralel cu viata artistica, Frida Kahlo a luptat pentru emanciparea femeilor din Mexic, fiind un exemplu al femeii moderne, care nu are nicio retinere in a-si afisa bisexulaitatea, Frida avand legaturi amoroase cu Tina Modotti, fotografa celebra si Chavela Vargas, cantareata mexicana.

In prezent, la mai mult de jumatate de deceniu de la moartea sa, picturile sale sunt apreciate mai mult decat ale oricarei alte femei artist. O vizita la Muzeul Frida Kahlo, din Coyoacan, orasul natal al pictoritei, este un pas inapoi in timp. Toate lucrurile aflate in casa-muzeu sunt pastrate exact asa cum le-a lasat ea inainte sa moara, ceea ce da sentimentul ca inca ar mai locui acolo. Frida Kahlo traieste in continuare prin dragostea ei pentru arta.

Foto: biography.com

Autoare: Denisa Cristache
Redactor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24