Articole
15-05-2014

Portugalia este o destinatie turistica interesanta si expresiva. Cu un relief spectaculos, cu orase ce sunt adevarate muzee in aer liber, pline de influente culturale dintre cele mai diverse, cu preparate culinare delicioase cu fructe de mare si localuri si cafenele animate de turisti, dar si de ospitalitatea localnicilor, Portugalia este o destinatie in care nu ai cum sa te plictisesti.

 

Lisabona este situata pe tarmul oceanului, intr-o zona mereu insorita si inconjurata de ape ce alcatuiesc decorul multor privelisti de neuitat. In Lisabona arta este pretutindeni, din palate pana in strada si din manastiri si catedrale pana chiar si la metrou. Belem este un cartier al orasului plin de monumente, printre care celebrul Turn din Belem sau Manastirea Jeronimos, cu un centru cultural modern, ce adaposteste o colectie de arta impresionanta, al unor artisti precum Dali, Picasso sau Magritte; cu un Muzeu al Calestilor, cu o colectie unica in lume de astfel de vehicule, dar si parcuri si gradini de-a lungul raului Tejo. Alfama este cel mai vechi cartier, alcatuit dintr-un labirint de stradute inguste, fiind considerat unul dintre cele mai pitoresti locuri din lume. Metroul din Lisabona nu este doar un mijloc de transport, ci si o atractie culturala: statiile de metrou sunt o imensa galerie de arta contemporana, ceea ce face ca niciun drum sa nu fie banal. Muzeul Faiantei este gazduit de o manastire construita in 1509 si este dedicat unei arte specifice portugheze, cea a fabricarii placilor de faianta pictate, numite azulejos, cu o traditie de peste 5 secole, mestesug preluat de la arabii care au dominat Peninsula Iberica timp de secole. Portughezii au fost considerati printre cei mai iscusiti cuceritori ai marilor si tocmai datorita acestui fapt, in Lisabona exista unul dintre cele mai vestite muzee, Muzeul Marinei, care adaposteste peste 17.000 de piese.

 

Evora este considerat unul dintre cele mai frumoase orase ale Portugaliei, fiind inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Situat la aproximativ 100 de kilometri de Lisabona, se pare ca orasul a fost fondat odata cu inceputurile crestinismului in Portugalia, inceputurile sale fiind si acum invaluite de legenda. Partea istorica a orasului are un farmec aparte, la care constribuie cladirile scunde, simple, zugravite in alb, dar si parcurile si gradinile. Evora dispune de numeroase palate si lacasuri de cult, numeroase fantani publice, majoritatea sculptate in cele mai mici detalii. Palatul Vasco da Gama este un obiectiv care nu trebuie ratat. Potrivit surselor vremii, Vasco da Gama a locuit aici in 1519 si in 1524, cand a fost numit Conte de Vidigueira si Vicerege al Indiei. Tot aici se pot vedea o parte din picturile murale renascentiste, care s-au pastrat extrem de bine. Palatul Contilor Bosto este un castel construit in stil maur, fosta resedinta a regilor din dinastia Alfonsine. Fatada exterioara a fost construita in stil eclectic, un mix de gotic, manueline, mudejar si renascentism. Fantana de la Largo das Portas de Moura este una dintre cele mai vechi si mai interesante fantani realizate in maniera renascentista, in afara Italiei. A fost realizata in 1556, sub forma unui glob, inconjurat de apa, un simbol al perioadei in care corabiile portugheze incepusera sa descopere lumea.

 

Porto este orasul boem al Portugaliei, cunoscut mai ales datorita vinului cu acelasi nume. Este cel de-al doilea oras ca marime, dupa Lisabona, situat in nordul tarii, bucurandu-se de o asezare geografica de o frumusete exceptionala, fapt pentru care a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Aceasta clasificare include si podul de fier, un simbol al orasului, construit de un discipol al celebrului Eiffel, Mosteiro da Serra do Pilar. Cartierul Ribeira din Porto ofera o atmosfera unica vizitatorilor. Cu strazi medievale si alei inflorite, cu cafenele, restaurante si baruri adapostite de arcadele medievale ale cladirilor, a devenit cel mai popular loc din Porto unde se pot gusta preparate culinare traditionale si unde se poate bea vestitul vin. Tot in Porto se afla una dintre cele mai frumoase librarii din lume, Libraria Lello, deschisa in 1906, cu un design neo-gotic si doar un mic detaliu de art nouveau.

 

Foto: world-villa.co.uk

 

Autoare: Denisa Cristache

Redactor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24