Articole
09-03-2014

Fie ca vorbim despre arta, cultura sau literatura, talentul unor romance nu a fost limitat de granitele Romaniei, ci a influentat intreg spatiul european si chiar mai departe de atat, contribuind la consolidarea si la expansiunea artelor frumoase, dar si la cunosterea Romaniei dintr-o alta perspectiva.

1. Haricleea Darclee a fost una dintre cele mai cunoscute soprane din Romania. Vocea si talentul sau i-au permis abordarea unui repertoriu foarte vast in cadrul caruia a avut roluri de soprana lirica lejera, soprana lirica, soprana dramatica, mezzosoprana si contralta. A avut in repertoriu nu mai putin de 58 de roluri, in 56 de opere, interpretate pe scenele marilor orase ale Europei: Milano, Florenta, Roma, Paris, Berlin, Lisabona, Monte Carlo, Madrid, Moscova si Sankt Petersburg. Giacomo Puccini a compus opera Tosca pentru vocea sa. In anul 1900, Puccini vede in ea soprana care putea sa redea cel mai bine rolul Florei Tosca. Premiera a avut loc la Roma, unde Hariclea a cantat alaturi de tenorul Emilio de Marchi si baritonul Eugenio Giraldoni.

2. Ileana Sonnabend a fost numita de multe ori "regina artei" sau "zeita absoluta a vanatorii de arta", una dintre cele mai importante colectionare de arta ale secolului trecut, fiind considerata initiatoarea pietei globale de arta. Inca de mica s-a aflat, in permanenta, in cautarea artei, al noului si al frumosului. Pana la varsta de 10 ani, Ileana vorbea fluent 5 limbi straine, iar educatia aristocrata pe care a primit-o nu i-a afectat spiritul rebel, independent si neobisnuit de interesat de arta pentru un copil. In 1960, devine primul dealer de arta care promoveaza in Europa artisti cu notorietate peste ocean, precum: Warhol, Roy Lichtenstein, George Segal sau Robert Morris, printr-o galerie pe care o deschide la Paris. Aceasta a ramas o personalitate marcanta in lumea artei, prin deschiderea a nenumarate galerii in New York si Paris, dar si prin colectia personala impresionanta, care astazi este estimata la un miliard de dolari si expusa in marile galerii de arta ale lumii.

3. Cella Serghi a ramas una dintre cele mai apreciate scriitoare din literatura romaneasca, prin profunzimea cu care releva sufletul feminin. Scriitoare, publicista si traducatoare, a debutat cu romanul Panza de paianjen, in perioada interbelica, fiind sustinuta de scriitori faimosi ai acelei perioade, precum Liviu Rebreanu, Camil Petrescu sau Mihail Sebastian, dar si de reprezentantii criticii literare. Romanele sale au fost extrem de bine primite de public, in special publicul feminin, fiind retiparite in trei sau chiar patru editii, confirmand pentru inca o data popularitatea de care se bucura aceasta. Toate eroinele pe care Cella le creioneaza in romanele sale au un destin tulburator, dar si captivant, cu firi complexe, care urmeaza un drum deosebit in incercarile lor de a se afirma social.

4. Maria Prodan Bjornson a fost considerata de colegii ei de breasla, ca fiind una dintre cele mai importante scenografe din lume, cu o cariera de peste 30 de ani. Recunosterea si succesul ei au venit odata cu punerea in scena a spectacolului The Phantom (Fantoma de la Opera), considerat cel mai grandios musical al lumii. Pentru acest spectacol, si mai ales pentru elementele senzationale folosite: candelabrul care cade, scarile care se schimba si gondola subterana, repere si astazi in lumea scenografiei, Maria Prodan Bjornson a primit un premiu Tony si un premiu Drama Awards. Poveste sa de viata este una impresionanta, reusind sa isi transforme toate temerile si incertitudinile in arta.

5. Cecilia Cutescu-Stork a fost pasionata de arta de la o varsta frageda, ascunzandu-se chiar in timpul orelor de scoala pentru a picta. Studiaza la Munchen si la Paris, expunand constant atat in Romania, cat si in galeriile din Paris, la Salonul de Toamna si la Galerie Hessele. In Bucuresti, lucrarile sale au fost expuse alaturi de cele ale lui Constantin Brancusi. In anul 1916, devine profesoara la catedra de arte decorative a Academiei de Arte Frumoase din Bucuresti, fiind prima femeie profesor la o universitate de stat din Europa. Cecilia a creat nenumarate picturi murale in cladirile publice din Bucuresti, dintre care cea mai importanta este marea fresca Istoria Negotului Romanesc, realizata in 1933 la Academia de Studii Economice. In prezent imobilul in care Cecilia Cutescu-Storck a locuit cu sotul sau, sculptorul Frederic Storck a fost tranformat in muzeu de arta.

6. Martha Bibescu a fost o romanciera, poeta, om politic si memorialista, care s-a distins prin intreaga ei opera ca o prezenta de o mare noblete. Fiica lui Ion Lahovary, fost ministru al Romaniei la Paris si ministru de Externe si sotia printului George Valentin Bibescu, Martha a fost una dintre cele mai distinse personalitati ale aristocratiei europene a secolului al XX-lea, fiind gazda fastuoaselor intalniri de la Palatul Mogosoaia, loc in care isi demonstreza atractia pentru lux si rafinament. Se poate spune ca a dispus de toate atuurile: inteligenta, talent artistic, eleganta, frumusete si pozitie sociala.

7. Micaela Eleutheriade a fost una dintre marile pictorite romane si descendenta directa, prin mama, din familia pictorului Gheorghe Tattarescu. Studiaza la Scoala de Arte Frumoase, avandu-i ca profesori pe marii artisti ai vremii Cecilia Cutescu-Storck, Ipolit Strambu sau Dimitrie Mirea. Dupa absolvirea scolii, Micaela se hotaraste sa isi continue studiile la Paris, urmand cursurile Academiei Ranson. Aici se contureaza atractia pentru miscarile artei noi, fiind atrasa de lucrarile lui Georges Braque. In 1926, participa pentru prima oara la o expozitie de arta a femeilor pictorite, la sala Hasefer, din Bucuresti. Afilierea cu miscarile si asociatiile avangardei romanesti se va manifesta incepand cu anii 1940, expunand in cadrul Grupului Plastic, alaturi de Margareta Sterian.

8. Floria Capsali, coregrafa, balerina si profesoara, este una dintre cele mai importante personalitati ale scenei de dans romanesti. A absolvit Academia de Teatru si Conservator in capitala si apoi a plecat la Paris, unde visa sa cunoasca cele mai noi coregrafii ale lumii. Pentru ca simtea ca un artist-coregraf trebuie sa aiba o cunoastere complexa, a studiat in paralel cu cursurile de balet si la Academia de Arte de la Sorbona. Dupa terminarea studiilor, Floria revine si infiinteaza o scoala de balet particulara unde se vor forma cele mai importante nume ale dansului romanesc, conform site-ului eroiiromanieichic. Delicata si cu o gratie iesita din comun, Floria Capsali a devenit un sinonim pentru baletul si dansul romanesc.

9. Regina Maria a Romaniei, dincolo de atributiile politice specifice pozitiei sale, a fost una dintre cele mai importante figuri feminine din arta si cultura romaneasca. Regina Maria a iubit arta, poezia si filosofia si a continuat traditia Reginei Elisabeta, de sustinere a acestor domenii, ajutand cu burse de studiu o mare parte din personalitatile din lumea artistica si literara. La randul ei, a scris poezii si povesti pentru copii, s-a dedicat picturii si a colectionat lucrari de arta ale unor artisti precum Stefan Popescu, Arthur Verona, Cecilia Cutescu-Storck, Eustatiu Stoenescu, Kimon Loghi sau Nicolae Vermont.

10. Lola Bobescu, nascuta in 1919, a fost una dintre cele mai talentate violoniste ale secolului trecut. A inceput sa studieze muzica la numai 5 ani alaturi de tatal sau, dirijorul Aurel Bobescu, iar debutul, care a starnit admiratia intregului auditoriu, l-a avut la varsta de 6 ani, intr-un recital de vioara, in orasul sau natal Craiova. Faima internationala o cunoaste la varsta de 17 ani, cand interpreteaza Concerto roumain de Stan Golestan, la Paris, in anul 1936, alaturi de Orchestra Colonne, sub bagheta lui Paul Paray. Lola Bobescu s-a facut remarcata ca o violonista cu o exceptionala forta artistica, in ciuda fizicului sau foarte delicat, imbinand perfect tehnica cu interpretare desavarsita. Cariera de solista-concertista, de peste 60 de ani, a situat-o pe aceasta printre violonistii romani cu o solida cariera artistica.

Foto: cotidianul.ro

Autoare: Denisa Cristache
Redactor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24