Articole
02-11-2015

SkyTower si Asociatia non-profit Seeds va invita sa vizitati „The Dreaming” – cea mai mare expozitie de arta aborigena contemporana din Romania.

 

Expozitia se desfasoara pana pe 6 noiembrie in cladirea SkyTower, la 120 de metri deasupra Bucurestiului, la etajul 34 al celei mai inalte cladiri din Romania. Programul de vizitare este de la ora 11:00 la 19:30 de luni pana vineri si de la 10:00 la 20:00 sambata si duminica.

 

EXPOZITIA

„The Dreaming” reprezinta o calatorie unica in arta aborigena si o reintoarcere la esenta prin intermediul celor 240 de picturi si obiecte de arta create de zeci de artisti aborigeni australieni in comunitati si cooperative de productie artistice. Expuse la SkyTower in aceasta perioada, picturile sunt organizate in trei sectiuni diferite, reprezentative pentru momentele-cheie din evolutia artei aborigene: Geneza, Explozia, Universalitatea.

 

POVESTEA

Traind pe pamanturile lor timp de peste 60.000 de ani, pastrand mereu traditiile si credintele ancestrale, aborigenii australieni pot spune cu mandrie ca sunt cea mai veche cultura din lume, care a supravietuit neintrerupt pana in zilele noastre. Chiar daca nu au avut scriere fonetica, ei isi transmiteau povestile prin simboluri adaptate pentru a povesti naratiuni complexe, mediile folosite fiind piatra, nisipul, lemnul sau propriul corp.

 

SIMBOLURILE

„The Dreaming” sau „Dreamtime” reprezinta un sistem complex de cunostinte, precepte religioase si legi, derivate din miturile creationiste si care cuprind toate aspectele spirituale si fizice ale vietii aborigenilor australieni. Picturile tradiţionale aborigene pot fi interpretate ca fiind carti arhaice care folosesc un anume set de reprezentari iconografice, asemanatoare pictogramelor,  in locul cuvintelor, pentru a relata mituri despre crearea Pamantului si stramosii totemici. Pictogramele compun harţi care contin informatii esentiale despre surse de apa, plante sau hrana, harti, fenomene atmosferice, spirite.

 

 The Dreaming inseamna indentitatea noastra ca oameni. Invatatura culturala si tot ceea ce face parte din viata noastra.” – batranul Merv Penrith, Wallaga Lake, 1996

 

ARTA ABORIGENA

Arta indigenilor din Australia este un curent major in arta timpului nostru, iar expozitia „The Dreaming” fascineaza prin simplitate si complexitate in acelasi timp. De retinut numele celor mai bine cotati artisti aborigeni, reprezentati prin lucrarile lor si in expozitia „The Dreaming”: Emilly Kngwarreye, Yannima Tommy Watson, Ningurra Napurrula, Ronnie Tjanpitjinpa, Gloria Pettyarre.

 

O parte dintre lucrarile artistilor aborigeni se pot achizitiona in shop-ul expozitiei, iar lucrarile expuse vor fi vandute intr-o licitatie caritabila pe data de 5 noiembrie.

 

DE CE SA VIZITAM THE DREAMING?

„The Dreaming ofera o experienta unica, marcanta, fiind un exemplu elocvent de renastere si transformare prin arta a unei culturi traditionale in dialog cu modernitatea. Initiativa noastra de a ne alatura ca partener si de a gazdui aceasta expozitie a venit atat din dorinta de a incuraja pastrarea traditiilor romanesti, cat si din  viziunea SkyTower de a contribui la dezvoltarea culturala a comunitatii pe care o cream” a declarat Ruxandra Grinzeanu, Director Executiv SkyTower Building.

 

Asociatia non-profit Seeds din Bucuresti, care organizeaza aceasta expozitie in parteneriat cu SkyTower Building, isi propune ca din fondurile stranse in cadrul acestei expozitii si din alte donatii, sa infiinteze in anii urmatori cateva cooperative de arta traditionala romaneasca in comunitati izolate si defavorizate.

 

„Succesul si recunoasterea artei ancestrale a aborigenilor din Australia nu ar fi fost posibile fara descoperirea modelului cooperativelor de productie artistica, in cadrul carora membrii grupurilor aborigene au reinvatat sa traiasca si sa isi exprime credintele stravechi prin arta moderna. Prin activitatea noastra, urmarim sa dezvoltam acest model de succes si in Romania, pentru a revigora si aduce in modernitate filonul artistic traditional, prin crearea de obiecte autentice, utile si vandabile.” a declarat Dan Cristea, Presedintele Asociatiei Seeds.

 

Biletele, in valoare de 20 lei, respectiv 10 lei pentru copii, studenti sau pensionari, pot fi achizitionate la intrarea in expozitie si in retelele  bilete.ro si Eventim.

 

Pe toata durata expozitiei vor avea loc evenimente culturale pentru publicul larg, dar si evenimente dedicate colectionarilor de arta si comunitatii de business din Romania. Programul detaliat il puteti gasi pe site-ul expozitiei: www.thedreaming.ro.

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24