Articole
03-02-2014

Dezvoltarea tehnologica isi pune amprenta din ce in ce mai mult in tendintele de recrutare pe piata muncii, aducand cu sine noi metode inovative de selectare a candidatilor, precum gamificarea sau video call-ul. Afla care sunt principalele tendinte de recrutare care vor fi aplicate si in Romania, dar, mai ales, cum te poti pregati sa le faci fata cu usurinta.

Inscrie-te in competitia pentru talente
Angajatorii vor sa gaseasca cei mai buni candidati pentru fiecare pozitie deschisa in cadrul companiei. Astfel, competitia pentru atragerea de talente va creste, iar angajatorii se vor orienta catre candidatii inovatori si care pot avea un impact major in cresterea performantei companiilor. In conditiile in care in anii precedenti, din cauza crizei economice, companiile ofereau mai putine posturi, 2014 va fi un an al angajarilor intense, conform hipo.ro. Angajatorii vor incerca sa urmeze exemplele oferite de companii precum Apple sau Google, al caror obiectiv principal in recrutare este descoperirea candidatilor inovativi, eficienti in indeplinirea sarcinilor si cu rezultate de impact. Primul pas in pregatirea ta este sa te adaptezi pietei si sa incerci pe cat posibil sa reduci discrepanta dintre asteptarile angajatorilor si nivelul tau de pregatire. Pregatirea continua, dar si cate un atestat pentru fiecare competenta pe care o detii sunt atuuri in plus. O alta strategie este sa identifici un punct tare pe care il ai si sa te perfectionezi pana vei ajunge la un nivel excelent al acelei abilitati, cu care te poti diferentia de ceilalti candidati.

Exerseaza interviul video
Practica video call-ului dar si a interviului telefonic vor fi din ce in ce mai des folosite in 2014, cel putin in primele etape ale unui interviu de angajare. Prin aceasta metoda, oamenii de HR incearca sa economiseasca timp si sa micsoreze costurile unui proces de recrutare.
Trebuie mentionat ca cei care dau astfel de interviuri vor trebui sa se pregateasca la fel ca pentru un interviu traditional. Si aici conteaza tinuta, gesturile non-verbale, dar si cunostiintele pe care acestia le au despre companie, mai ales in cazul unui video call. Ca si in cazul unui interviu traditional, o atitudine deschisa si relaxata ajuta foarte mult. Mai mult decat atat, un astfel de interviu presupune o calitate a conexiunii de internet foarte buna, dar si un loc propice. La finalul interviului este indicat sa multumesti pentru timpul acordat si mai ales sa iti exprimi disponibilitatea pentru a participa la etapele urmatoare de selectie. Ca sa ai o atitudine ca mai relaxata, exerseaza cu ajutorul unui prieten interviul video.

Foloseste-ti logica si imaginatia
Folosita pana acum atat in SUA, cat si in Europa si urmeaza sa fie introdusa din 2014 si in Romania, gamificarea este noua strategie de recrutare pentru care trebuie sa te pregatesti. Metoda functioneaza dupa un principiu simplu: angajatorul posteaza pe site un joc, astfel incat, specialistii in recrutare sa poata testa abilitatile specifice joburilor din companie, in functie de rezultatele candidatilor din mediul virtual. Astfel, cei care sunt interesati nu trebuie decat sa performeze in competitie pentru a se face remarcati si luati in considerare pentru un interviu.
Efectul acestei tendinte in HR este unul pozitiv, pentru ca scoate in evidenta abilitatile si competentele candidatilor mai bine decat orice CV standard. Datorita faptului, ca cele mai multe  jocuri  ale ompaniilor devin virale pe canalele de socializare, posturile scoase de companii devin cunoscute mult mai usor printre cei care isi cauta un job.

Dezvolta si mentine o imagine onesta ca angajat
In conditiile in care recrutarea nu mai inseamna strict ocuparea unui loc de munca, ci identificarea celui mai bine pregatit canditat, intr-o piata in care competivitatea este in continua crestere, cei care recruteaza au inclus in procesul de angajare si verificarea recomandarilor si ale referintelor, numit si background screening. Un astfel de raport de background screening presupune verificarea informatiilor pe care le-ai declarat in CV si in scrisoarea de intentie, de la pozitiile ocupate la locurile de munca anterioare, la nivelul de responsabilitate si clauzele contractului de munca. Pentru a fi cat mai pregatita pentru o astfel de verificare este important sa dai datele de contact ale unei persoane de referinta pentru fiecare loc de munca anterior.

Fii cat mai mobil
Uniunea Europeana promoveaza si sustine o mai mare mobilitate a fortei de munca, atat cea dintre locurile de munca, cat si cea dintre tari. Acest fenomen, considerat cel mai eficient raspuns la provocarile pe care globalizarea si tehnologizarea le ridica, contribuie la procesul social si economic si la un grad mai inalt de ocupare a fortei de munca. In prezent, mobilitatea fortei de munca depinde de nevoile de business si de preferintele angajatilor, care oscileaza intre repartizari pe termen lung sau scurt, calatorii in interes de serviciu sau apeleaza la naveta intre locul de munca si locuinta.
La fel ca in toate tarile Europei, exista si in Romania companii sau domenii care nu se gasesc in capitala sau in orasele mari, ce necesita deplasarea angajatilor cu abilitatile necesare. Astfel, se poate obtine un loc de munca mai bun si un salariu mai mare.

Foto: blog.rivs.com

Autoare: Denisa Cristache
Redactor Femei in Afaceri 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24