Articole
02-12-2019

Femei in Afaceri:  Când a început povestea Taste the Drama? Cum v-ați cunoscut și cum a apărut ideea jocului?

 

Mădălina Neagu: Povestea Taste the Drama a început în aprilie 2019. Eu și Irina Bujor ne cunoșteam de 7 ani, iar Irina și Renata Macoveanu se cunoșteau de 1 an. În aprilie ne-am întâlnit prima dată toate trei și ne-a venit ideea de a face un proiect împreună. Pentru că toate trei investiserăm timp, bani și efort în creșterea pe plan personal ne-am gândit ce frumos ar fi ca mai mulți oameni să fie expuși la asta. Și cum să facem acest lucru mai scalabil, mai ușor și în același timp amuzant într-o societate în care cuvintele psiholog sau terapie sunt încă tabu? Simplu: printr-un joc! Și așa s-a născut Taste the Drama!

 

Femei in Afaceri:  Ce este și cum se joacă Taste the Drama?

 

Mădălina Neagu: Taste the Drama este un boardgame și un joc de roluri care dezvoltă spontaneitatea, capacitatea de a improviza și care ajută în cunoașterea și conectarea la rolurile pe care le adoptăm conștient sau inconștient în interacțiunea cu ceilalți. Inima jocului este «triunghiul dramei» din psihologie, iar noi o facem să bată mai tare. Jucătorii devin conștienti de modul în care își ating obiectivele personale și de grup, atingându-i și pe alții prin comportamentelor lor. Prin acest joc te pui în pielea celuilalt și îți crești nivelul de empatie.

Taste the Drama îți explică codul interacțiunilor umane și te scoate din zona de confort, pentru a-ți da șansa de a interpreta rolurile sociale de putere și responsabilitate. Când ai descifrat codul interacțiunilor umane, ești liber să îl folosești. Ideal, în cât mai multe laturi ale vieții tale.

Totul într-un singur joc pe care tu îl joci, de fapt, de fiecare dată când ieși pe ușă.

Jocul are și varianta Taste the Drama Performance gândită pentru a fi folosită în business pentru coeziunea echipei sau ca instrument de generare de idei inovative. Pentru aceasta, oferim workshop-uri și experiențe personalizate și facilitate pe obiectivele și nevoile de dezvoltare ale business-ului sau ale echipei.

Cum se joacă? Începi jocul alegându-ți unul din cele 6 roluri: Copila, Cerșetorul, Speakerul, Șefa, Servitoarea, Asistentul. Apoi îți alegi un proiect/obiectiv de lucru, care poate fi de grup sau individual. Îți joci rândul folosind o carte de rol și una de acțiune. Ca să câștigi puncte, trebuie să îi convingi pe ceilalți să îți dea cât mai mulți “papanași” (feedback) pentru interpretarea rolului. Teancurile (cu cărți de rol) din joc sunt compuse din carduri te provoacă, prin combinații neașteptate, la explozii de râs, emoții intense, punându-ți la lucru resursele personale.

 

Femei in Afaceri:  Cât ați investit până acum în acest start-up? Și care au fost principalele obstacole pe care le-ați întâlnit în procesul de concepție? 

 

Mădălina Neagu: Am investit 5 luni de muncă și de cercetare în care ne-am folosit în sinergie abilitățile și experiențele acumulate în plan profesional și personal. Suntem trei co-fondatoare și toate avem experiența în antreprenoriat din afaceri precedente. De asemenea avem expertize care se completează din zona de psihologie, resurse umane, business development, product development, project management, educație, game design, training, facilitare, traininguri și ateliere educaționale, design thinking și facilitare grafică.

Acest lucru ne-a permis să dezvoltăm întreg jocul intern, fără sa fie nevoie să investim în resurse externe.

Prima provocare a fost găsirea formei finale a jocului. De la conceptul inițial și până la jocul final am trecut prin mai multe iterații pe care le-am transformat integrând o parte din feedback-ul primit din sesiunile de test. Altă provocare ar fi: avem prea multe idei :) și trebuie să prioritizăm unele, iar pe altele să le lăsăm pentru mai târziu sau pentru încă un alt joc.

Acum, cea mai mare provocare este finanțarea producției și de aceea am ales varianta de crowdfunding, unde oamenii face pre-comanda pentru joc, pe platforma romanească de crowdfunding Startarium:https://www.startarium.ro/crowdfunding/tastethedrama

 

Femei in Afaceri:  Aveți prototipul, care este feedback-ul sesiunilor de test? Există interes în piață?

 

Mădălina Neagu: Da, din octombrie 2019 avem prototipul. Obiectivele jocului, integrate într-o dinamică intensă de acțiuni neașteptate, creează o tensiune plăcută care se sparge în râsete copioase! - Cam așa arată feedback-ul sesiunilor de test!

 

Jucat între prieteni sau cu persoane noi, am observat că efectele sunt la fel de faine/surprinzătoare/colorate! Prima rundă e relaxată, de acomodare cu rolurile și cu regulile jocului. Apoi încep zâmbetele, iar zâmbetele se transformă în hohote de râs, pentru că își scot toți dramele la joacă prin personaje și intervenții menite să arate cine suntem și să ne facă să înțelegem și perspectivele celorlalți.

 

Iar dincolo de interesul personal al oamenilor pentru dezvoltare, reacțiile imediate din piață au venit de la departamentele de resurse umane interesate să cumpere varianta Taste the Drama Performance pentru echipele lor, de la terapeuți care văd valoarea acestui joc în sesiuni individuale și de grup în practica lor și de la cei care practica meseria de coach sau creează experiențe de dezvoltare personală. Interesant cum un joc poate fi mult mai mult decât atât, nu?

 

Femei in Afaceri:  Când estimați că va intra în producție jocul și care sunt canalele de vânzare pe care le luați în calcul?

 

Mădălina Neagu: Jocul va intra în producție în decembrie și va fi disponibil pe https://www.facebook.com/tastethedrama/ si de anul viitor pe website-ul www.tastethedrama.ro și în cafenelele specializate pe boardgames.

 

Femei in Afaceri:  Care este valoarea de piață a jocului?

 

Mădălina Neagu: Atât pe plan internațional, cât și pe plan local piața de boardgames este în creștere, de aceea anul viitor vrem să lansăm și ediția în limba engleză.

Pentru că Taste the Drama vine, pe lângă varianta pentru consumator, cu varianta Performance pentru Business și cu Workshop-uri conturate pe dinamica jocului, acest lucru ne plasează și în piața de training. Avem previziuni destul de optimiste și aș vrea să povestim mai multe după ce trecem prin experiența primului an de existență.

 

Femei in Afaceri:  Ce abilități poți să dezvolți jucând Taste the Drama? Ce îi învață jocul pe utilizatori?

 

Mădălina Neagu: În primul rând, jucând diversele personaje din joc, conștientizezi diversele roluri pe care le joci automat sau conștient în viața de zi cu zi, în familie, în echipă, la birou etc.

Această conștientizare îți dă puterea de a alege ce vrei să îmbunătățești sau ce vrei să schimbi în interacțiunile tale cu ceilalți sau cu tine.

Taste the Drama dezvoltă empatia, creativitatea, abilitatea de a improviza, adaptabilitatea la neprevăzut, conectarea, abilitatea de a înțelege dinamica relațiilor interumane, socializarea, lucrul în echipă, colaborarea.

 

Pe lângă distracție, detensionare, explorare și timp de calitate cu prietenii, Taste the Drama îți dezvoltă capacitatea de a reacționa spontan și creativ la situații noi, abilitatea de a interacționa asumat și dintr-un loc de putere personală, posibilitatea de a observa rolul din care celălalt vine spre tine și de a alege rolul din care vrei să răspunzi.

 

Practic, înveți să te joci cu felul în care abordezi orice interacțiune socială, într-o stare mult mai sigură de sine și creativă, pentru că ai avut ocazia să experimentezi în profunzime fiecare rol ales, atât cât îți dai voie.

 

 

Femei in Afaceri:  Prin ce este diferit jocul vostru de orice alt joc de acest tip?

 

Mădălina Neagu: Taste the Drama este un joc fizic, care aduce în interacțiunea directă, reală, concepte puternice despre modul în care funcționează socializarea. Noi credem că acest joc oferă șansa ca fiecare jucător să comunice mai profund și asumat în timp ce se și distrează și râde în hohote.

Taste the Drama este diferit pentru că este un joc care se joacă de plăcere, provoacă râsete intense în timp ce te expune la o cunoaștere concretă a unor elemente de comportament care se asociază cu fiecare rol din triunghiul dramei sau al compasiunii. Este vorba exact de acel tip pur și puternic de învățare pe care îl au copiii când explorează lumea - joaca - și care noi credem că ar fi extraordinar să fie prezent în orice proces de învățare.

 

Femei in Afaceri:  Care este vârsta minimă care îți permite să accesezi jocul?

 

Mădălina Neagu: Oricine peste 16 ani care vrea să își conștientizeze și depășească propriul stil de interacțiune poate să Taste the Drama. Jocul nostru poate fi luat în serios de către terapeuți care caută tot timpul o modalitate diferită de a aplica anumite concepte, de către business-uri sau antreprenori care vor să comunice mai bine și de către iubitorii de boardgames care au poftă să experimenteze cu ceva diferit. Jocul nostru este pentru toți cei care vor să se înțeleagă și să se descopere pentru a ajunge la ceea ce contează cel mai mult: autenticitate și asumare.

 

Femei in Afaceri:  Cum vedeți viitorul acestui domeniu în România?

 

Mădălina Neagu: Domeniul învățării aplicate prin jocuri (gamification) este deja în plină ascensiune, iar domeniul dezvoltării personale este gustat de români săptămânal. De aici, cifrele nu pot decât să crească pentru că ele relevă interesul românilor în îmbunătățirea nivelului lor de trai. Mai mult de atât, internetul abundă de resurse gratuite menite să ajute și să trezească interesul oamenilor pe aceste subiecte, iar firmele se concentrează pe a oferi ateliere plătite atașate acestor informații. Taste the Drama pune puțină presiune pe această practică, oferind în primul rând posibilitatea de a lua atât informația cât și practica direct acasă, într-o cutie, plină cu resurse reutilizabile în multe circumstanțe și situații.

 

Faptul ca Taste the Drama susține lucrul cu dorințele, obiectivele sau proiectele personale și stimulează conștientizarea acestora se aliniază cu trendurile pe care le observăm în general în educație, training și dezvoltare personală. Noi credem că România are o parte din populație din ce în ce mai deschisă către viitor, învățare autoghidată, inovație și responsabilitate și ne bucurăm să contribuim la acest proces cu un joc care aduce valoare în acest sens.

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2020 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24