Articole
11-02-2014

Situatiile stresante de la serviciu iti pot afecta performanta, cariera, dar mai ales sanatatea. Medicii sustin ca, intr-o stare de sanatate fragila, astmul si diabetul pot deveni cronice. Iar stresul poate declansa si dureri de cap sau probleme digestive, depresie sau anxietate. In plus, cele mai grave afectiuni provocate de stres sunt cele cardiace. Vasele de sange si inima sunt direct influentate, iar emotiile intense, de lunga durata, pot provoca atacuri de cord.

Daca la presiunea permanenta venita din mediul in care lucrezi se adauga ore suplimentare, atunci intreg sistemul imunitar poate fi grav afectat.

Un studiu desfasurat pe cobai de catre cercetatorii de la Universitatea din Ohio a aratat ca stresul provocat de o situatie neplacuta prelungita duce la schimbari majore la nivelul celulelor imunitare. De la inflamatii de scurta durata, la bolile cardiace si diabet, sanatatea devine mult mai fragila.

Cercetatorii au comparat sangele cobailor supusi stresului cu cel al unor persoane ce lucreaza intr-un mediu stresant. "Celulele din sangele acestor doua grupuri prezinta aceleasi caracteristici", a spus dr John Sheridan pentru Daily Mail.

Pentru a mentine echilibrul sanatatii, e foarte important optimismul si detasarea de situatiile tensionate. Autosugestionarea poate avea o influenta puternica asupra corpului. Cu cat te convingi ca esti in situatii limita, stresante, cu atat mai frecvente vor fi problemele de sanatate.

De aceea, una dintre solutii este gandirea pozitiva. Medicii spun ca este foarte important sa ne convingem singuri sa vedem partea plina a paharului pentru a ajuta organismul sa se refaca. De asemenea, schimbarea stilului de viata este foarte importanta. Mananca echilibrat, fa sport sau macar mergi o jumatate de ora pe jos, zilnic, renunta la alcool si la tigari, transforma pauzele in momente de relaxare a mintii si corpului (pur si simplu imagineaza-ti sau aminteste-ti de o experienta sau un loc placut in timp ce faci cativa pasi). Chiar daca nu te incanta ideea de a face miscare, alege un sport care sa ti se potriveasca. Sportul inseamna eliberare de endorfine, numiti si hormonii fericirii. Si, nu in ultimul rand, stabileste-ti teluri realiste, invata sa spui NU solicitarilor carora nu le poti face fata si mentine o atitudine pozitiva.

Foto: philstar.com

Autoare: Alina Burlacu
Redactor-sef Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24