Articole
25-07-2014

Cum iti poti imbunatati tipul de management pentru cresterea afacerii? Specialistii in resurse umane au identificat nenumarate stiluri de management, in functie de afacerile in care acestia erau implicati sau tinand cont de modalitatea prin care includeau toti angajatii in activitatile companiei pe care o conduc. Daca multe dintre aceste tipologii au fost unele contestate pe alocuri, altele au fost recunoscute si acceptate de toti cei implicati in domeniu.

 

Pana acum cativa ani, atunci cand vorbeam despre conducerea unei companii putine erau persoanele implicate in acest proces. Lucrurile au evoluat insa si acum cu cat compania este una mai dezvoltata si are mai multe departamente, cu atat managementul este unul mai stufos. Totul se complica insa in momentul in care fiecare manager de departament are propriul stil de conducere, iar subordonatii care sunt nevoiti sa colaboreze cu mai multe departamente trebuie sa tina cont de toate aceste stiluri si sa se plieze pe cerintele fiecaruia in parte, in functie de proiectele in care sunt implicati intr-un anume moment.

 

Pornind de la structura unei companii sau unei organizatii, exista trei tipuri de manageri:

 

1 – Managerii de executie coordoneaza sarcinile si munca celor care nu au atributii de conducere si care erau numiti acum ani de zile in Romania “supraveghetori”, fiind in permanenta comunicare cu subordonatii lor si coordonand munca zilnica a acestora, in functie de planurile stabilite anterior.

 

2 – Managerii de mijloc sau cei care conduc un departament intreg si care organizeaza activitatea si prioritizeaza sarcinile pentru a ajunge la cele mai bune rezultate in timp util.

 

3 – Managerii de top sau “top management” sunt cei care sunt in permanenta legatura cu managerii de mijloc si iau deciziile cele mai importante, intrucat intreaga activitate a companiei depinde de acestea.

 

Indiferent de pozitia primita si fisa postului, cei din resurse umane spun ca stilul trebuie sa fie adaptat in functie de organizatia in care acestia isi desfasoara activitatea. De exemplu, un manager care lucreaza intr-o companie multinationala cu traditie si vechime in piata nu poate conduce o echipa in acelasi fel in care o face un manager al unui start-up. La acest lucru se adauga si domeniul de activitate al companiei, sectorul in care isi desfasoara activitatea angajatii si multe alte variabile care fac ca modalitatile de conducere a companiilor sa difere de la individ la individ, dar si de la o companie la alta.

 

In functie de felul in care conduc departamentul in care activeaza, sunt patru feluri de manageri: autoritar exploatator, autoritar paternalist, democrat-consultativ si democrat participativ. Nu exista un anume stil care se dovedeste a fi de succes indiferent de situatie, totul fiind relativ si in strica legatura cu oamenii si organizatia condusa.

 

Citeste continuarea articolului pe: www.jurnaluldeafaceri.ro

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24