Articole
22-02-2016

“E important sa incepi, dar si mai important e sa incepi corect.”

 

Ultimii ani au adus in Romania un val proaspat de antreprenori si tendinta este ca acest val sa nu se sparga de mal chiar repede. Cu toate acestea, desi suntem o tara in care aproximativ 60% dintre tineri isi doresc propria afacere, mai putin de 5% dintre ei si actioneaza in directia aceasta. Motivele pentru aceasta rata mica de conversie de la idee la afacere sunt multiple si variaza de la lipsa de cultura antreprenoriala la greutatea identificarii oportunitatilor de finantare si la instabilitatea mediului economic-social-politic romanesc. In plus, exista si neincrederea in ideea de afacere, in potentialul acesteia sau chiar in sine din partea tanarului viitor antreprenor.

 

Pasul acesta, al validarii ideii de afacere, poate face diferenta dintre o idee de un milion de euro care, din diverse motive, nu ia nastere si o idee nu foarte stralucita care porneste si esueaza rapid, desi nu ar fi trebuit sa inceapa niciodata. Este un pas care poate eficientiza valorificarea resurselor si asa limitate, financiare si nu numai. Nu este un lucru imposibil de realizat, e nevoie de sinceritate, sa fim obiectivi si sa cerem si parerile altora cand avem indoieli. 

 

Inainte de a incepe efectiv o afacere proprie cred ca e nevoie sa ne raspundem sincer la cateva intrebari, cum ar fi: Ce stiu sa fac? Ce imi place sa fac? Ce isi doreste piata? Ar plati clientii pentru produsul meu? Cine ar fi competita mea?

Oferindu-ti raspunsuri corecte si reale la aceste intrebari nu vei transforma drumul spre succes intr-unul mai scurt, mai drept sau usor de parcurs, dar macar vei evita aflarea raspunsurilor corecte intr-un mod mai dur. Si, in cazul in care nu stii sa faci ceva unic, alege-ti corect luptele. Foarte important, e nevoie sa fii pregatit sa ceri ajutor, adevaratii profesionisti sunt mereu pregatiti sa puna umarul la formarea noii generatii de antreprenori.

 

O unealta simpla dar eficienta pentru a analiza corect situatia poate fi si diagrama de mai jos. Poti identifica astfel locul tau in piata, loc in care poti fi fericit si, in acelasi timp, sa faci si bani.

 

 

 

Cele mai des intalnite greseli apar cand oamenii iau in calcul doar 2 din cele trei cercuri atunci cand pornesc afacerea. Iar in aceste cazuri obtinem urmatoarele rezultate:
 

1. Cand esti pasionat de un lucru, il faci si foarte bine, dar nu poti obtine bani din asta, se numeste hobby.

2. Daca te pricepi la ceva, primesti si bani in schimbul acelei activitati, dar nu te pasioneaza, de cele mai multe ori se numeste ca ai un job.

3. Daca te pasioneaza ceva si poti sa faci bani din asta dar nu te pricepi, poti considera asta o dorinta. In cazul asta exista o veste buna, oricand poti invata. Si daca devii bun la asta, poate deveni urmatoarea ta afacere.

 

Cauta-ti locul in piata, traseaza un plan si actioneaza in baza lui, dar tine minte un lucru foarte important inainte de a incepe aceasta calatorie – accepta faptul ca sunt sanse sa fie un esec si fii sigur ca e miscarea potrivita pentru tine. Vei avea libertate de decizie, nu va trebui sa ceri nimanui permisiunea, in acelasi timp insa vei avea 100% responsabilitate pentru actiunile tale si nu vor mai exista scuze. Da, sansele de a esua in primul an sunt mari, nu doar in Romania ci peste tot, dar o idee validata si analizata sincer isi creste sansele. Daca suntem siguri, doar frica ne poate opri sa incepem. Tineti minte cuvintele lui Wayne Gretzky: “Vei rata 100% din suturile pe care nu le tragi”.

 

O alta veste buna pentru cei care isi doresc sa porneasca pe drumul propriu si sa deschida o afacere proprie o reprezinta aparitia a din ce in ce mai multe initiative de suport a antreprenoriatului romanesc. Comunitati care ofera din experienta comuna acumulata celor care au nevoie, suport care merge de la consultanta, mentorat si coaching pana la oferirea de suport in obtinerea de finantare. Cea mai noua astfel de initiativa este reprezentata de lansarea Ingenius Hub (http://ingenius-hub.eu/), un spatiu de co-working deschis in centrul Bucurestiul, pe Bd. Magheru si pe str. David Praporgescu.

 

Ingenius Hub nu este doar un spatiu de lucru, ci si spatiu pentru dezvoltarea ideilor, posibilitatea de formare a abilitatilor necesare oricarui nu doar pentru a supravietui, ci si pentru a prospera in acest mediu extrem de competitiv, si consultanta necesara transformarii unei idei intr-o afacere de succes. O  punte de legatura intre antreprenor si resursele necesare acestuia, fie ca vorbim de surse de finantare, resurse de competente, sau un simplu spatiu de networking si creativitate, bazata pe trei piloni: inovatie, sustenabilitate si finantare. Toate acestea realizate impreuna cu o echipa de mentori experimentati care va vor fi alaturi de la validarea si testarea ideii de afacere pe drumul catre succes, oferind astfel sanse in plus de reusita.

 

Autor: Mihai Chiratcu

Editor Femei in Afaceri

mihai.chiratcu@femei-in-afaceri.ro

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24