Articole
27-04-2014

Frumoase, curajoase si destepte, spioanele au fost unele dintre cele mai fascinante femei din istorie, in jurul carora s-au tesut povesti pline de aventura si legende, care au inspirat scenarii de film, de carti si nu numai.

 

Elena Constantinescu, cunoscuta ca si Helen O'Brien, a fost una dintre cele mai faimoase spioane ale secolului trecut, fiind implicata in intrigi si scandaluri care au dus la demisii de ministrii si chiar la cea a Primului Ministru al Marii Britanii, Harold Macmillan. Elena s-a nascut in Romania, fiind nepoata fostului ministru de finante Mircea Canciov si fiica unei ducese rusoaice de origine germana. Tineretea sa a fost una plina de aventura: a invatat sa calareasca de la prizonieri cazaci, a luat cursuri de pilotaj de la un locotenent neamt, a fost urmarita de cavaleria rusa si s-a casatorit, fiind foarte tanara cu Kenneth Archer, un ofiter aviator britanic, care moare impuscat la numai o luna de la casatorie. Nefiind pe placul autoritatilor comuniste este nevoita sa plece la Londra, unde se recasatoreste cu Jimmy O'Brien alaturi de care va deschide unul dintre cele mai controversate cluburi din Londra, Eve's, unde intrigile de spionaj si povestile de dragoste interzise erau la ordinea zilei. Se spune ca Elena a jucat un rol important intr-o actiune MI5 de indepartare de la putere a dictatorului ugandez Idi Amin Dada, potrivit eroiiromanieichic.ro. A trait pana la 79 de ani, iar dupa 1989 a revenit in Romania, petrecandu-si ultimii ani de viata aproape de satul natal.

 

Despre Maria Tanase si serveciile secrete se speculeaza de mult timp, dar pana acum nu s-a putut afirma clar acest lucru. Se pare ca la sfarsitul anilor '30, Maria era foarte apropiata de Maurice Negre, corespondent de la Bucuresti al agentiei Havas si rezident al serviciilor speciale franceze, dar si de Alfred de Chastelain, ofiter in serviciile secrete britanice. In urma unui turneu in Turcia, in Ankara si Istanbul, locatii preferate de spionii vremii, Chastelain ii propune Mariei sa nu se mai intoarca in Romania, oferindu-i un post la radio Londra. Artista refuza si se intoarce in tara unde este arestata pe motiv ca ar fi colaborat cu reteaua de spionaj britanic. In lipsa de probe, in scurt timp aceasta este eliberata, totul ramanand la stadiu de poveste.

 

Vera Atkins a fost considerata cea mai importanta agenta secreta din cel de al Doilea Razboi Mondial. S-a nascut la Bucuresti intr-o famile de evrei, dar studiile le-a facut la Sorbona, unde a studiat limbile straine. Primele legaturi cu serviciile de spionaj le-a avut pe cand lucra ca functionara a unei companii de petrol, furnizandu-le ofiterilor MI5 informatii importante. In 1941, Vera este angajata a sectiei franceze SOE, ca ofiter de informatii. In scurt timp, aceasta devine o vedeta a serviciilor secrete, un profesionist extraordinar, fiind antrenorul a 470 de agenti secreti, dintre care 39 de femei, care urmau sa fie trimisi in Franta sub ocupatie nazista. Se pare ca personalitatea sa a inspirat personajul Miss Moneypenny din seria de romane James Bond, semnate de Ian Fleming.

 

Veturia Goga a fost caracterizata ca fiind marea dragoste a lui Goga, „privighetoare lui Hitler” si „muza lui Antonescu”. Presa interbelica era plina de stiri de scandal despre Veturia, care pe atunci traia o poveste de dragoste interzisa cu Octavian Goga, ministru in acea perioada si casatorit cu Hortensia Goga. Controversele au inceput sa apara dupa moartea lui Octavian Goga si speculatiile conform carora acesta ar fi fost otravit la fostul hotel Continental, cu atat mai mult ca in urma casatoriei dintre cei doi, Vetruria isi abandonase cariera de soprana si acceptase exilul voluntar la Ciucea, domeniul poetului. Se pare ca aceasta fusese recrutata in 1914 ca agent secret al Berlinului, urcand apoi toate treptele ierarhiei din umbra ale nazismului, iar casatoria cu Octavian Goga nu fusese nimic altceva decat o misiune incredintata ei de catre Serviciile Secrete germane.

 

Foto: verticalnews.ro

 

Autoare: Denisa Cristache

Redactor Femei in Afaceri 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24