Articole
06-04-2014

Opera Nationala Bucuresti propune in aceasta luna iubitorilor de muzica clasica si nu numai spectacole de opera si balet, intr-o paleta diversificata, de la clasic la modern.

 

Pe 6 aprilie, spectacolul Tango. Radio and Juliet uneste doua coregrafii create de Edward Clug, un artist de origine romana stabilit in Slovenia, in care se regasesc elemente de teatru si dans contemporan, dar si fragmente muzicale extrem de diverse ca gen, de la Astor Piazzolla si pana la Goran Bregovic sau Radiohead. Tangoul unul dintre cele mai pasionale dansuri din lume, si eternii indragostiti Romeo si Julieta se intalnesc astfel, intr-un mod inedit, in acest spectacol, pentru a da viata celor mai puternice stari: iubire, pasiune, deziluzie si singuratate. 

 

Pe 11 si 12 aprilie, spectacolul de opera Aida, in regia lui Plamen Kartalov, va avea doua reprezentatii consecutive. Printre lucrarile de opera ale lui Verdi, care au trecut testul timpului se afla si Aida, a carei tema exotica aduce in atentie frumoasa poveste de dragoste dintre Aida, o printesa de origine etiopiana, si Randames, generalul armatei egiptene. Desi, a avut premiera in 1871 la Teatrul de Opera din Cairo, avand un public format in majoritate de politicieni, demnitari si critici, Verdi a considerat drept adevarata premiera reprezentatia de la Scala din Milano, in anul 1872, potrivit operanb.ro.

 

Pe 13 aprilie va avea loc spectacolul de balet neoclasic Anna Karenina, in doua parti pe un colaj muzical realizat de Ioan Tugearu si Alexandru Istrate, pornind de la lucrari ale compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski. Din distributia reprezentatiei fac parte Corina Dumitrescu (Anna Karenina), Bogdan Plopeanu (Alexei Karenin), Calin Radulescu (Alexei Vronski), iar coregrafia si regia ii apartin lui Ioan Tugearu. William Faulkner descria romanul Anna Karenina ca fiind „cel mai bun roman scris vreodata”, un roman in care Lev Tolstoi a creat unul dintre cele mai spectaculoase personaje din literatura universala: aristocrata Anna Karenina.

 

Opera in patru acte, Otello, va avea o reprezentatie pe 25 aprilie. Din distributia spectacolului fac parte: Daniel Magdal (Otello), Stefan Ignat (Iago), Cristian Mogosan (Cassio), Iulia Isaev (Desdemona), iar regia ii apartine Verei Nemirova, totul sub bagheta dirijorului Adrian Morar. Otello este penultima opera a lui Verdi, fiind scrisa la maturitate, dupa o perioada de 10 ani in care nu mai compusese nicio opera. Premiera, ale carei pregatiri s-au desfasurat in secret, Verdi rezervandu-si dreptul de a o anula la vointa sa, a avut un succes incredibil, determinand nu mai putin de 20 de ridicari de cortina la finalul spectacolului.

 

Baletul in trei acte, Corsarul  de Adolphe Charles Adam, va avea doua reprezentatii consecutive, pe 26 si 27 aprilie. Spectacolul marcheaza debutul balerinei Sena Hidaka, in rolul Medorei. Regia si coregrafia ii apartin lui Vasili Medvedev, adaptare dupa Marius Petipa. Opera Corsarul  se pare ca a fost inspirata de poemul cu acelasi nume al lui  Lord Byron, ce ii are ca protagonisti pe Konrad , un pirat curajos si Medora, o fata foarte frumoasa, devenind una dintre cele mai captivante lucrari de balet din istoria muzicii clasice.

 

Ultima reprezentatie a lunii aprilie, pe data de 30, este baletul in doua acte Baiadera. Asemenea Aidei de Verdi, baletul Baiadera este tot o poveste dragoste exotica, din care nu lipsesc pasiunea, misterul, drama, razbunarea si dreptatea. Creat de Marius Petipa pe muzica lui Ludwig Minkus, baletul spune povestea unei dansatoare indiene din templu si al lui Solor, un nobil razboinic. Din distributie fac parte Oana Babuska (Nikia), Ovidiu Matei Iancu (Solor), iar regia si adaptarea coregrafica ii apartin lui Mihai Babuska.

 

Foto: rfi.ro

 

Autoare: Denisa Cristache

Redactor Femei in Afaceri 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24