Articole
17-03-2014

Conform unui sondaj realizat de KPMG Romania, taxa pe valoarea adaugata si contributiile sociale sunt considerate, de catre antreprenori, cele mai impovaratoare impozite din Romania. Respectiv, 43% dintre cei chestionati afirma ca TVA este cel mai impovarator impozit.

"Campioana tuturor taxelor este TVA, care este si foarte mare, pe locul doi sunt contributiile sociale. Romania se afla pe locul doi sau trei in Europa ca marime a contributiilor sociale. Impozitul pe venit este pe locul trei (10%), dar la distanta destul de mare, si apoi accizele si impozitele locale", a declarat Dragos Doros, director in cadrul KPMG Romania, intr-un seminar pe teme de fiscalitate, desfasurat la inceputul lunii martie, citat de Agerpres.

In privinta reducerii CAS cu cinci puncte procentuale, participantii la studiu (79%) au declarat ca ar fi o masura buna si foarte buna.

Si in ceea ce priveste reducerea impozitului pe profitul reinvestit, antreprenorii chestionati in sondajul KPMG sunt net favorabile: 88% considera ca masura este buna sau foarte buna. In schimb, impozitul pe cladirile speciale este considerat a avea un impact negativ si foarte negativ de catre 69% dintre repondenti.

In legatura cu rambursarea cu intarziere a TVA de catre stat, 88% dintre cei chestionati sustin ca ar cere dobanzi si penalitati statului, dar, desi legal au acest drept, nu o fac preferand sa mentina o relatie buna cu autoritatile fiscale. In privinta sistemului TVA la incasare, care a devenit optional anul acesta, 42% dintre participantii la sondaj sustin ca au renuntat la sistem, iar 55% l-au pastrat.

Pe de alta parte, povara TVA-ului este data, in special in cadrul marilor companii multinationale, de lipsa unor angajati care sa fie specializati in TVA. Astfel, conform unui studiu anterior efectuat de KPMG International (Studiu comparativ in materie de TVA pentru anul 2012), societatile comerciale aloca resurse insuficiente domeniului TVA, acesta fiind de asemenea gestionat si evaluat necorespunzator. 63% dintre societatile comerciale multinationale nu au o persoana responsabila la nivel global specializat/a in domeniul TVA.

Mai mult de jumatate dintre socieltattil chestionate (59%) au intre 1 si 10 angajati cu norma intreaga (sau echivalentul acestora) specializati in domeniul impozitarii indirecte la nivel global si un sfert dintre subiectii chestionati nu au niciun specialist in domeniul TVA, angajat cu norma intreaga. Avand in vedere faptul ca nivelul fluxurilor de numerar in materie de TVA pe care societatile comerciale multinationale le gestioneaza variaza intre 1 si 10 miliarde de dolari, este evident ca sunt alocate resurse insuficiente in acest sens. In acelasi studiu, doar 32% dintre subiectii chestionati au calificat politicile lor in materie de TVA ca fiind foarte bune sau excelente si doar 20% au caracterizat procesul de implementare al acestor politici ca fiind unul foarte bun sau excelent.

In ceea ce priveste investitiile viitoare in managementul specializat in domeniul TVA, 39% dintre respondenti au considerat prioritare investitiile in procese, 35% au considerat prioritare investitiile in tehnologii si 26% dintre respondenti au considerat prioritare investitiile in capitalul uman.

Avand in vedere situatia la nivel global, putem afirma ca, cel putin din punct de vedere al managementului TVA, societatile romanesti au un drum foarte lung de parcurs. Marea majoritate a societatilor comerciale multinationale au, in medie, doar o persoana alocata cu norma intreaga care sa acopere obligatiile fiscale, inclusiv TVA, in timp ce multe alte societati nu au nicio persoana alocata cu norma intreaga pentru taxe. Avand in vedere ca trendul la nivel global, dar si in Romania, este indreptat catre impozitarea indirecta, este recomandat ca societatile sa analizeze cu atentie modalitatea de gestionare a departamentului de taxe, inclusiv a TVA”, a afirmat, la momentul emiterii comunicatului, Ramona Jurubita, Partener si Lider al Departamentului Impozite Indirecte din KPMG Romania, conform kpmg.com.

Foto: womansday.com

Autoare: Alina Burlacu
Redactor-sef Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24