Articole
07-01-2014

Gol in stomac, ameteli, durere de cap, inima in carusel. Nesiguranta, frica si multe ganduri. Acestea sunt manifestarile frecvente ale stresului, atunci cand acesta este accentuat.

Pana la un punct, stresul este bun: ne ajuta sa ne focusam mai bine asupra lucrurilor pe care le avem de facut. Dincolo de aceasta limita, stresul este un dezastru, este cauza a peste 60% dintre boli. E demonstrat acum: cauzele principale ale cancerului sunt stresul si depresia. Conform unui studiu publicat in revista British Journal of Cancer, aproximativ 40% din cazurile de cancer au la origine stresul si tutunul, urmate de lipsa de fructe si legume proaspete in alimentatia barbatilor si excesul de greutate, la femei. Alarmant, zic eu.

La noi, se pare ca 63% dintre romani afirma ca nivelul lor de stres a crescut in ultimul an, principala cauza fiind situatia financiara, cauza ce include nesiguranta locului de munca sau de volumul mare de munca.

Stress of, live on: acesta este mesajul meu catre cititoarele site-ului Femei in Afaceri. Acesta este un angajament pe care ar trebui sa ti-l iei ca sa-ti simplifici viata. Iesi din jungla stresului cotidian, focuseaza-te pe lucrurile cu adevarat importante si gaseste-ti linistea si fericirea, chiar si la birou. Propune-ti sa mergi la job ca la Spa. Suna imposibil, dar nu este.

La job, timpul nu ne ajunge niciodata. Ne confruntam deseori cu situatii stresante, cu deadline-uri scurte, cu mii de mailuri si telefoane interminabile, cu facturi neplatite sau colegi cu o atitudine neprietenoasa. Atunci jobul devine plictisitor si frustrant. Dar oare nu perceptia noastra asupra acestor lucruri cauzeaza de fapt stresul?

Munca in sine nu este stresanta. Doar actiunea care trebuie facuta sau care ar fi trebuit facuta este stresanta. Reactia noastra la executie cauzeaza stres. Ne gandim atat de mult la ce trebuie sa facem, la ce ar fi trebuit sa facem, la ce vom face, la ce am facut bine si ce nu, la ce au facut si nu au facut ceilalti si uitam sa facem si sa ne bucuram, de fapt, de ceea ce ar trebui sa facem in acel moment, sa eficientizam timpul prezent. Situatia in care esti trebuie luata ca atare. Schimba ce se poate schimba si accepta ceea ce nu se poate schimba. Gandeste pozitiv: nu te gandi ca vantul iti strica pielea, ci bucura-te de aceasta minune a naturii.

Nici colegii, sefii sau angajatii tai nu sunt problema. Problema este perceptia ta: asteptarile tale proiectate asupra actiunilor lor. Nici volumul mare de munca nu este, intotdeauna, problema, nici mailurile si numeroasele mesaje. Este mai importanta reactia noastra la numere: am lucrat 11 ore ieri, am dat 167 de mailuri, am vb 3 ore si 45 de minute, la telefon. Cand te gandesti ca trebuie sa faci sau ca ai facut toate aceste lucruri, atunci te enervezi, te stresezi, pentru ca realizezi ca e un ritm prea alert si ca nu poti face in fiecare zi atatea lucruri. Atunci simti ca e prea mult. Toate aceste ganduri, iti scad eficienta.

Asadar, ce trebuie sa faci? Sa nu te mai gandesti la cat de stresanta este executia unei lucrari, indiferent de natura ei. Sa schimbi ceea ce se poate schimba, si, in rest, sa accepti lucrurile asa cum sunt, sa faci atat cat poti face si sa nu iti consumi timpul si energia cu gandurile legate de ce ai fi putut face sau ce vei face.

Cand renunti la gandurile acestea, atunci presiunea dispare si stresul, odata cu ele. Este atat de simplu, desi nu foarte usor.

In calitate de ambassador al brandului pe care il reprezint - World Class, iti mai spun un secret: sportul este, de asemenea, una dintre cele mai bune modalitati de a elimina stresul definitiv din viata ta, asa ca incepe chiar acum!
(Inspired by life and Leo Babauta)

Autoare: Andreea Pautov
Marketing Manager World Class Romania

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24