Solidaritatea de care oamenii dau dovadă atunci când un prieten, un membru al familiei sau chiar un necunoscut se confruntă cu o boală gravă, nu poate fi mai bine ilustrată ca în artă. Dovadă a acestei convingeri este numărul mare de lucrări de pictură, desen, colaj și fotografie care au participat la concursul organizat în luna mai, luna de conștiezare a sclerozei multiple (SM), de către Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România), numit sugestiv #CONECTARE. Mă conectez. Ne conectăm. În aceeași măsură, impresionante sunt și micile texte care le-au însoțit, rânduri scrise din toată inima, încărcate de profunzime, emoție și optimism.
Realizate de copii, adulți pasionați de artă, dar și de artiști profesioniști, lucrările participante la concurs au fost concepute într-o cromatică dominantă de orange, culoarea sclerozei multiple, și au evidențiat, într-o manieră de cele mai multe ori simbolică, modul în care fiecare a perceput suferința proprie sau a celui de lângă el, dar și dorința de a ajuta, de a încuraja și de a aduce o rază de speranță.
“Ceea ce am mai remarcat, privind în ansamblu lucrările, a fost faptul că nu competiția a fost scopul participanților, cât, mai degrabă, dorința de a-și exterioriza, într-o viziune originală, foarte creativă, sentimentele în fața suferinței și au făcut-o fie într-o tentă mai gravă, fie într-una veselă, dar cu siguranță inspirația a venit din interior, din suflet. Astfel toate lucrările au format un lanț al conectărilor, al sprijinului și al înțelegerii. Din punctul meu de vedere toate lucrările sunt câștigătoare și îi felicit pe toți participanții la acest concurs iar, în calitate de persoană afectată de această boală, le mulțumesc pentru empatia de care au dat dovadă față de persoanele afectate de scleroză multiplă”, Roxana Bărbulescu, membru al juriului, critic de artă, curator, președinte al Asociației Culturale ARTAR, membru UAPR.
“În primul rând vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat direct în concurs, prin trimiterea lucrărilor însoțite de gândurile și emoțiile lor, empatizând cu cei afectați de SM. Compasiunea este unul dintre cele mai nobile sentimente cu care ne-a înzestrat Dumnezeu și la baza lucrărilor din concursul #Conectare, acest sentiment s-a întâlnit ca un "laitmotiv" ceea ce a dat imboldul unor adevărate cascade vizuale curgând prin pensoanele participanților. A empatiza cu cel de lângă tine nu este un lucru ușor, însă participanții au arătat că nimeni nu este separat de celălalt și asta datorită cunoașterii celui de lângă ei. Când vrem să cunoaștem cu adevărat o situație, un om, un pacient, ne conectăm ca să putem cuprinde ceea ce este de cunoscut.
Îmi pare rău totuși că această conectare are la bază durerea și greutățile unei boli, o boală care n-ar trebui să stigmatizeze, ci din contra, trebuie să reinventeze integrarea între oameni, implicit în societate, a celui afectat de SM. Scleroza multiplă trebuie să apropie semenii între ei, trebuie să-i învețe pe cei bolnavi să iubească din nou și să se lase iubiți și ajutați, ca dimpreună să se bucure de darul vietii “, Iolanda Bădăluță, membru al juriului și artist plastic IOlandAngelart si Vitralii Tiffany Style.
Lucrările de o valoare excepțională au fost însoțite de mesaje cu adevărat emoționante:
„Conectarea la inima unui om cu această afecțiune este un câștig pentru cel care o face. Sufletul și dorința de viață sunt imense, o 'ispită' pentru toți ceilalți. Sufletul lor este inocent”, Cerasela Elena, participant.
“Identificarea diagnosticului ne face, deseori, să credem că timpul s-a oprit sau curge diferit. Este un moment crucial în care avem la dispoziție două alegeri: fie privim în jos spre membrele care amorțesc sau se pietrifică, fie privim în sus, către oameni, natură, cer și soare. Conectarea fermă cu lucrurile mărunte pe care le consideram înainte de diagnostic ca fiind firești sau lipsite de importanță, devin motivația pentru a ne adapta, reinventa și bucura de fiecare moment”, Mădălina Ionela, participant.
„Scleroza multiplă este o afecțiune despre care puțini oameni știu, dar care transformă enorm viața celor care se confrunta cu ea. Majoritatea suferă de depresie, iar tabloul ilustrează faptul că ei nu sunt singuri, că oamenii care țin cu adevărat la ei sunt acolo. Iubirea este un lucru minunat... iubim, protejăm, ne bucurăm... și când lucrurile devin grele nu fugim, rămânem împreună. Acest desen le mulțumește celor care au rămas aproape, care iubesc și care luptă în echipă, pentru că doar împreună putem învinge, doar așa suntem mai puternici! Dacă poți conecta oamenii, poți crea viitorul”, Marilena Georgiana, participant.
Concursul național de artă plastică și fotografie #Conectare a fost organizat cu prilejul Zilei Mondiale a Sclerozei Multiple, 30 mai 2020, și s-a adresat persoanelor adulte, artiștilor profesioniști sau amatori, dar și copiilor. Concursul s-a înscris în campania globală de conștientizare a sclerozei multiple (SM), pentru a celebra solidaritatea, creativitatea și conectarea. La concurs au participat un număr de 198 lucrări, (41 lucrări copii / 32 fotografii / 125 lucrări artă), de la 137 persoane (34 copii și 103 adulți). Premiile, cu o valoare totală de 7.000 de lei, au fost oferite sub formă de vouchere la un magazin online cu produse de artă, sponsor concurs compania Janssen România.
Întregul albumul cu lucrări se găsește aici: https://www.facebook.com/APANRomania/media_set/?set=a.1195499490797658
Un material video de suport a fost realizat cu această ocazie cu sprijinul Dash Film și Free Puppet Theatre, o propunere creativă realizată în condiții de distanțare socială și limitări, dar o soluție care arată importanța conectării și promovează campionii SM, persoane care s-au adaptat rapid noilor provocări și au obiective de viață de succes. Video YouTube: https://youtu.be/b9Ut0jy29mM
*****
Despre Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN)
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România) reprezintă comunitatea care oferă tuturor persoanelor afectate de bolile neurodegenerative posibilitatea de a-și trăi viața la cel mai înalt potențial și de a asigura sprijinul de care au nevoie, până când un tratament va fi, în cele din urmă, găsit. APAN România reprezintă și apără drepturile persoanelor cu afecțiuni neurodegenerative în țara noastră. Misiunea asociației este să ofere acces la informații inovatoare, să educe toate părțile interesate cu privire la nevoile persoanelor cu afecțiuni neurodegenerative și să îmbunătățească/faciliteze accesul echitabil la tratament și terapii de înaltă calitate, pentru îmbunătățirea calității vieții.
Articole din aceasi categorie
- 59% dintre români au consumat suplimente alimentare în primele 6 luni ale pandemiei
- Secom doneaza o casa pentru a sarbatori mutarea intr-un sediu nou
- Ziua Mondiala a Creierului 2020
- Agenția Ideologiq, in parteneriat cu Asociatia Autism Voice, dezvolta proiectul Digital Therapy for Autism finantat de OMV Petrom
- Solidaritate, creativitate si conectare in vreme de Covid-19
- Celebrarea conectarii interumane este mai importanta ca niciodata
- Fundatia pentru SMURD, cu sprijinul LIDL Romania, da in folosinta 2 motociclete de interventie urbana in judetul Brasov
- XVision scaneaza pacientii suspecti de a fi infectati cu COVID-19 in doua laboratoare mobile din Bucuresti si Timisoara
- Rompetrol continua sa sprijine lupta impotriva pandemiei, prin Crucea Rosie Romana
- Criza provocata de coronavirus va duce industria locala de pharma la un maxim istoric in 2020
- Suport online gratuit pentru pacientii cu boli cronice. Medici pentru Romania lansează campania „Nu uitam de ceilalti”
- Asociatia Zi de bine continua campania #scutpentruspitale
- Rompetrol sprijina lupta impotriva COVID-19 in Romania
- Top Line a donat produse de 30.000 de euro campaniei de sprijinire a autoritatilor in lupta contra COVID-19
- Confindustria Romania raspunde in timp record la urgenta coronavirus
- Fundatia Estuar lanseaza o linie telefonica de suport psihologic pentru personalul medical, paramedical si sanitar
- MEDIjobs vine in sprijinul autoritatilor in contextul epidemiei de Coronavirus si a nevoii de specialisti medicali in spitalele din Romania
- Da aniversarii tale un [Alt] SENS!
- Prima aplicatie pentru radiografii pulmonare din Romania bazata pe inteligenta artificiala, introdusa intr-un spital din Romania
- Copiii, din ce in ce mai predispusi la alergiile alimentare
- Prezenta la medicul stomatolog pediatru in decurs de o ora de la traumatism creste sansa de reusita a tratamentului cu 50%
- 4,2 tone de plastic ajung zilnic din Dunare in Marea Neagra
- Sfaturi pentru masa de Paste: cum ar trebui sa serveasca romanii preparatele
- Semintele de chia, elixirul tineretii
- Experimente științifice distractive dedicate persoanelor cu deficiențe de auz și de vedere
- Bodyology: Femeia, eveniment de sănătate & wellbeing
- Productivitatea și sănătatea oamenilor sunt îmbunătățite prin intermediul design-ului biophilic al spațiilor
- BARZA lansează plasturii împotriva durerilor menstruale
- Primul showroom romanesc deschis pentru industria spa – Life Relax Wellness Concept
- Asigurarea de sanatate, starea de bine și femeile active
- Doneaza acum 2 euro pentru copiii cu autism! Trimite textul “Help” la 8846!
- Ziua Internationala a Familiei 2016 – Vieti sanatoase si viitor durabil
- A 6-a editie a Marsului si Crosului Casiopeea va avea loc pe 26 septembrie, in Parcul Izvor
- Marsul si Crosul Casiopeea, pentru a patra oara la Brasov
- Lucruri mici cu impact major asupra nivelului stresului
- Atuurile unei femei de succes: inteligenta, tenacitatea, charisma si...asigurarea de sanatate
- Programul de detoxifiere Iconic Detox – restart pentru o viata noua, la inceput de an
- Iconic Health by Camelia Sucu - un concept de nutritie sanatoasa pentru o viata frumoasa
- Combinatia eficienta pentru hidratarea pielii uscate
- Corporate health – de la “trend” la “must do”
- Speakeri renumiti te invata cum sa traiesti sanatos, la AtelierEle
- De ce dermato-cosmetice?
- Despre exfoliere
- Mai mult decat un zambet, promisiunea succesului
- Conferinta Nationala de Prevenire a Cancerului de Col Uterin ALEGE VIATA!
- Copiii au nevoie de expunere la soare
- Marsul si crosul impotriva cancerului la san, pe 31 mai, in Brasov. Invingatorii poarta roz!
- 5 retete de detoxifiere
- Noi descoperiri in medicina genetica: gena grasimii
- Afectiunile de care trebuie sa ne protejam primavara
- “Ce vor romanii in 2014?” ̶ o campanie despre sanatate si educatie sociala
- Infectii cauzate de antibiotice
- Importanta vitaminelor si mineralelor pentru organism
- Stresul poate declansa boli cardiace si diabet
- Clinici private de dermatologie, din Bucuresti
- Oferte de asigurari de sanatate pentru calatorii
- Testare gratuita a auzului pentru nou-nascuti si copii, la Marie Curie
- Sanador a deschis o noua sectie de chirurgie cardiaca. Investitia: 1 milion de euro
- Aplicatii pentru smartphone care te ajuta sa slabesti
- Solutii pentru eliminarea stresului
- GlykoLift – Sterge efectul timpului
- Tu te simti tanara. Pielea ta se simte la fel?
- Hidratarea pielii uscate, sensibile sau deshidratate a mainilor
- Celulele stem vegetale
- „SPF”, factor de sanatate si frumusete a pielii
- Vindecarea corpului si a mintii in timpul somnului
- Ce trebuie sa stii despre cancerul mamar si prevenirea acestuia
- Cum putem gestiona mai bine stresul (1)
- Cum putem gestiona mai bine stresul (2)
- Tot ce trebuie sa stii despre durerile la san
- Rasfat si Wellness la tine acasa: masaj cu pietre de jad incalzite de la CASA JAD
- Infertilitatea in Romania – intre aspect medical si social
- Sindromul ovarelor polichistice la femei - Simptome, efecte si tratamente
- Cel mai important test pentru femei - Testul Babes Papanicolau
- Cel mai important test pentru femei - Testul Papanicolau
- Ce stim despre planificare familiala in Romania?
- Eisberg – din punga direct in farfurie