Articole
24-02-2013

“Remarcand vocatia creatoare a oamenilor acestor locuri si numarul mare al personalitatilor nascute aici, George Calinescu situa, in 1939, orasul Falticeni imediat dupa Bucuresti si Iasi”[1].Din bogata familie a personalitatilor  falticene ii putem aminti pe Matei Millo (actor si autor dramatic), scriitorii Nicolae Istrati, Mihail Sadoveanu, Ion Creanga, Anton Holban, criticul si istoricul literar Eugen Lovinescu, cat si oameni de stiinta Dimitrie Leonida si Mihai Bacescu.

 

Tot in randul oamenilor de stiinta nascuti in Falticeni intra si Dr. Sofia Ionescu-Ogrezeanu. Acest nume se va impune  in lumea specialistilor in neurochirurgie drept prima femeie neurochirurg din lume. Acest lucru a fost recunoscut in anul 2005, in timpul Congresului Mondial de Neurochirurgie din Maroc2 .

 

Calatoria tinerei Sofia Ionescu-Ogrezeanu in lumea fascinanta a medicinei incepe in anul 1939, cand este admisa la Facultatea de Medicina din Bucuresti. Perioada in care isi urmeaza studiile coincide cu perioada in care se desfasoara cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar  acest lucru face ca vacantele de vara sa si le petreaca ajutand la ingrijirea ranitilor internati in spitalele din Falticeni.

 

In anul 1943 face cunostinta cu un domeniu relativ nou in Romania –  neurochirurgia – primind postul de intern la Serviciul de Neurochirurgie, coordonat de Prof. Dr. Dimitrie Bagdasar (intemeietorul neurochirurgiei romanesti). Din acest moment si pana in clipa in care a fost pusa fata in fata cu destinul sau exceptional a fost doar un pas.

 

Anul 1944 a fost unul decisiv pentru viata tinerei in varsta de numai 24 de ani. Razboiul inca nu se incheiase, iar numarul de raniti continua sa fie mare. Imprejurarile au facut ca ea sa fie cea care sa realizeze de urgenta o operatie de trepanatie a unui copil ranit, care se afla in coma cu hematom cranian extradural. Stapanirea de sine si cunostintele pe care le avea au ajutat-o sa duca aceasta operatie la bun sfarsit si Prof. dr. Dimitrie Bagdasar a fost cel care i-a recunoscut talentul la inceputul unei cariere impresionante de 47 de ani.

 

Dr. Sofia Ionescu-Ogrezeanu a ajuns, astfel, sa faca parte din prima echipa neurochirurgicala “de aur” din Romania sub indrumarea Prof. Dr. Dimitrie Bagdasar, avandu-i alaturi pe doctorii Constantin Arseni si Ionel Ionescu (ultimul devenind sotul ei).

 

In tot acest timp, rapiditatea cu care gasea tehnica cea mai buna de a rezolva fiecare caz a fost un exemplu pentru orice tanar medic cu care a lucrat.

 

Intr-o lume la care doar barbatii aveau acces pana atunci, o tanara de 24 de ani a reusit ceea ce nicio alta femeie nu mai reusise pana in acel moment: “sa umble prin gandurile, amintirile si centrii nervosi ai pacientilor” 3. Acest lucru nu ar fi fost posibil daca nu ar fi fost inzestrata in primul rand cu talent, precizie si forta si daca nu si-ar fi dezvoltat necontenit cunostintele. Cu multa indemanare a reusit sa implineasca promisiunea facuta Prof. Dr. Dimitrie Bagdasar pe patul de moarte: aceea de a continua impreuna cu colegii sai, Constantin Arseni si Ionel Ionescu, sa scrie istoria neurochirugiei romanesti.

 

In anul 2008, cu putin timp inainte de moartea “doamnei neurochirurgiei romanesti”, Dr. Sofia Ionescu-Ogrezeanu a primit cea mai inalta distinctie: Steaua Republicii, in grad de cavaler.

 

Note

 

[1] http://www.falticeni.ro/muzee.php

[2]http://medicaacademica.ro/2011/04/14/sofia-ionescu-prima-femeie-neurochirurg-din-lume/

[3] http://edituramateescu.wordpress.com/2011/11/05/povestea-sofiei-ionescu-prima-femeie-neurochirurg-din-sud-estul-europei/

 

Autoare: Raluca Boboc

 

Raluca s-a alturat echipei Femei in Afaceri in calitate de voluntara pentru zona editoriala. Este o tanara de 23 de ani, absolventa a Facultatii de Stiinte Politice, in cadrul Universitatii din Bucuresti. In timpul cat si dupa incheierea studiilor, prin intermediul proiectelor la care a participat, a dobandit cunostinte interdisciplinare in domenii precum egalitate de gen, sanatate sexual reproductiva, violenta in baza de gen, educatie si dezvoltare sustenabila.


http://ralucaboboc.wordpress.com/

 

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24