Articole
10-02-2014

Populatia din Romania are depozite in valuta in suma totala de 41,84 miliarde lei, potrivit datelor publicate la jumatatea lunii ianuarie 2014 de Banca Nationala a Romaniei.

Cei mai multi romani economisesc in moneda nationala. Totalul depozitelor la termen in lei constituite de populatie se cifreaza la 63,68 miliarde lei, suma cu aproximativ 50% mai mare decat depozitele in valuta.

Singurul judet din tara unde depozitele in euro sau dolari le depasesc pe cele in moneda nationala este Timis. Locuitorii acestui judet au pus deoparte in depozite bancare la termen 1,51 miliarde lei in moneda nationala si 1,87 miliarde lei in valuta.

In Bucuresti, raportul intre depozitele in lei si cele in valuta este aproximativ egal, cele in lei depasindu-le usor pe cele in valuta: depozite in lei in suma totala de 19,17 miliarde lei si in valuta de 18,07 miliarde lei.

Alte judete unde economiile pe termen lung in valuta se apropie de cele in lei sunt Caras-Severin, Arad, Brasov, Sibiu si Constanta.

La polul opus se situeaza judetul Ialomita, unde depozitele la termen in lei sunt de mai bine de patru ori si jumatate mai mari decat cele in euro sau dolari: 547,7 milioane lei comparativ cu 118 milioane lei. O valoare de aproximativ patru ori mai mare a depozitelor in lei fata de cele in valuta se inregistra, la finele anului trecut, si in judetele Gorj, Calarasi si Harghita.

Cele mai mari depozite in valuta, in sume absolute, le au bucurestenii. Locuitorii capitalei au in conturi bancare depozite la termen in valuta in suma de peset 18 miliarde lei. Acestia sunt urmati, la mare distanta, de clujeni, cu 2,1 miliarde lei. Pe locul al treilea se situeaza judetul Timis, cu depozite la termen in valuta in valoare de 1,87 miliarde lei, urmat de judetul Constanta, cu 1,66 miliarde lei. Top 5 judete unde populatia si-a constituit cele mai mari depozite in valuta este intregit de judetul Brasov, cu 1,44 miliarde lei economisiti in euro sau dolari.

Foto: shafaqchoice.blogspot.ro

Autoare: Alina Burlacu
Redactor-sef Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24