Articole
12-11-2012

Studiile recente arata ca aproximativ 20% dintre femei au ovare polichistice. Ovarele polichistice sunt ovarele care au structura tesutului formata din mici chisturi. Multe femei cand afla acest diagnostic cred ca este vorba de sindromul ovarelor polichistice, un termen foarte mentionat in prezent si care creeaza temeri in randul femeilor. Ca sa clarificam acest lucru din start, a avea ovare polichistice nu inseamna neaparat ca femeia diagnosticata prezinta si sindromul ovarelor polichistice. Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune care se caracterizata printr-un dezechilibru hormonal si anume prezenta unui nivel ridicat de hormoni masculini androgeni și ovulatie rara sau absenta (anovulație). Acest sindrom (SOP) apare la cca. 6-7% din femeile care au ovare polichistice.


Practic ce inseamna SOP?

Ovarele sunt acele glande care produc hormonii de sex feminin, estrogenii si progesteronul, dar si testosteronul (hormon masculin). Daca se elimina mai mult testosteron decat cantitatea care face parte din circuitul normal fiziologic apar anumite dezechilibre care pot cauza probleme de sanatate precum cele care se regasesc in cazul femeilor care au SOP.

In prezent, cu toate ca stiinta medicala cunoaste o bogata evolutie, o cauza sigura a SOP inca nu este cunoscuta de catre specialisti. Acest sindrom se pare ca este legat si de linia genetica. Insulina joaca si ea un rol important in afectiunea numita SOP. Insulina este un hormon eliberat de catre pancreas care regleaza nivelul de glucoza din sange. Organismul femeilor care au SOP este posibil sa nu raspunda la hormonul insulina astfel ca nivelul de glucoză este mult mai mare in cazul acestor femei. Pentru a preveni nivelul de glucoza din ce în ce mai mare, corpul produce mai multa insulina. Nivelurile ridicate de insulina pot duce la cresterea rapida in greutate, cicluri menstruale neregulate, infertilitate precum si niveluri mai ridicate de testosteron.


Cum afla o femeie daca are SOP? Cum este pus diagnosticul de SOP?

Un diagnostic de SOP este pus in momentul in care o femeie are mai mult de doua dintre simptomele mentionate mai jos sau in momentul in care din efectuarea analizelor de sange a reiesit prezenta unui nivel crescut peste normal al testosteronului. Diagnosticul de SOP il ofera medicul ginecolog (dupa o ecografie) cu trimitere si la un specialist endocrinolog.


Simptomele in cazul SOP:

 ● ciclu menstrual neregulat, rar, uneori foarte dureros (dismenoree) sau chiar absenta menstruatiei lunare (amenoree).

● dificultatea femeii de a ramane insarcina (fertilitate scazuta sau chiar infertilitate).

● hirsutism (par pe abdomen, pe fata, in barba s.a.)

● caderea parului/alopecia de tip masculin.

● supraponderabilitate, crestere rapida in greutate, dificultate in a slabi.

● piele grasa, acnee-afectează mai ales fata, spatele, umerii şi decolteul.

● depresie, tulburari de comportament.


Ce efecte pe termen lung poate avea SOP pentru sanatatea femeilor?

Rezistenta la insulina, diabet, hipertensiune arterială, probleme cardiace, depresii si schimbari de compotament, sforăitul și/sau somnolență în timpul zilei.


Exista un tratament sigur pentru SOP?

Nu exista in prezent un tratament care sa vindece femeia de SOP. Tratamentele indicate pentru SOP merg in general pe doua directii: 1) gestionarea simptomelor existente (menstrele neregulate, acneea, hirsutismul s.a.) si 2) prevenirea sau minimalizarea complicațiilor pe termen lung care pot aparea in cazul femeilor cu SOP (infertilitate, diabet zaharat, complicații cardiovasculare).

Administrare de contraceptivele orale se practica in cazul SOP pentru reglarea ciclului menstrual. Tratamentul chirurgical laparoscopic poate fi si el indicat in cazurile in care celelalte tratamente nu au avut efect.

In prezent exista multe tehnici asistate de reproducere-tehnici care sunt disponibile pentru femeile care au dificultati in a concepe ca si efect al SOP. Expertii in reproducere asistata ofera un spectru larg de tratamente inovatoare pentru infertilitate (fertilizare in vitro).

 

 

Autor: Marie Stopes International Romania

Raluca Pascu

Director de Marketing Fundatia Marie Stopes Romania

Resurse bibliografice: Royal College of Obstetricians and Gynaecologists-,,Long-term Consequences of Polycystic Ovary Syndrome” (revizuire2009); The physicians at the University of Chicago Medicine Center for Polycystic Ovary Syndrome; http://www.uchospitals.edu.

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24