Articole
02-06-2015

Cu experienta in avocatura atat in cadrul unor cabinete, cat si in-house in institutii si companii private, Alina Dumitrascu si-a urmat visul din copilarie si si-a finalizat studiile de Drept la Bucuresti, specializandu-se in domeniul energiei electrice si gazelor naturale. Este in prezent Head of Legal si Corporate Affairs Enel Distributie si membra Femei in Afaceri.

 

Adina David, Femei in Afaceri: Care au fost circumstantele in care ai ajuns sa studiezi dreptul? Ai fost printre persoanele norocoase care au stiut de la inceput ce traseu profesional doresc sa urmareasca?

 

Alina Dumitrascu: Vreau sa cred ca viata se desfasoara intr-un mod coerent si deloc intamplator, iar in ceea ce ma priveste, din punct de vedere profesional, lucrurile s-au intamplat exact asa. Totul a  inceput in copilarie cu o intalnire si un cadou care au nascut in mine visul de a ajunge avocat, un vis pe care l-am urmat cu pasiune si perseverenta si care m-a atras in mod natural, datorita acelei viziuni ideale definite in copilarie.

 

A.D.: La inceputul carierei ai activat pentru o perioada intr-un cabinet individual de avocatura, ce te-a determinat sa alegi sa lucrezi in cadrul unei companii?

 

Alina Dumitrascu: A existat un moment de cotitura generat de dorinta de a ma implica intr-un numar mai mare de litigii si, de ce sa nu recunosc, de dorinta obtinerii satisfactiilor profesionale imediate care la varsta respectiva simteam ca ma validau ca profesionist. A fost o alegere simpla si totusi dificila, care a fost urmata de ani de efort sustinut insa a meritat implicarea fiindca am devenit cea de azi, iar pasul respectiv constituie una dintre bornele vietii mele.

 

A.D.: Iti doresti sa revii la activitatea pe cont propriu la un moment dat? Te-ai gandit vreodata sa incepi o afacere intr-un domeniu diferit?

 

Alina Dumitrascu: Cu siguranta imi doresc sa revin la un moment dat la activitatea pe cont propriu insa, in plus fata de avocatura, mi-as dori sa reusesc sa-mi pun studiile, energia si entuziasmul in slujba altui vis mult mai puternic si mai sufletist, implicandu-ma intr-un proiect educational. Sunt sigura ca voi gasi calea si cred ca este important sa ma implic dand astfel mai mult sens anilor care vin.  

 

A.D.: Lucrezi intr-un domeniu extrem de provocator, din multe puncte de vedere. Care sunt cele mai neasteptate lucruri cu care te confrunti intr-o zi obisnuita de lucru?

 

Alina Dumitrascu: „Neasteptatul” devenit „asteptat” datorita recurentei se manifesta sub forma inflexibilitatii si rigiditatii deschiderii oamenilor fata de situatii si solutii mai putin obisnuite.

  

A.D.: Aproape in orice domeniu de activitate, echipa cu care lucram are un impact foarte mare asupra eficientei noastre. Cum se desfasoara lucrurile in echipa pe care o coordonezi tu?

 

Alina Dumitrascu: Coordonez o echipa tanara si profesionista care ma investeste in fiecare zi cu incredere si dorinta de a excela in profesie. Am avut libertatea de a-mi alege aceasta echipa si am incercat sa creez un mediu profesional si standarde inalte, calitatea muncii fiind cea definitorie. Avand avantajul unei astfel de echipe si, nu in ultimul rand, al unui coordonator extrem de inteligent care stie sa mentina vie dorinta de a evolua permanent, este usor sa zambesti si sa pui pasiune in tot ceea ce faci. Cred intr-o atmosfera destinsa la birou iar doza zilnica de entuziasm in mod sigur ajuta la mentinerea concentrarii asupra obiectivelor. Nu in ultimul rand, cred in specializare, iar impartirea activitatii echipei in segmentele de consultanta si de litigii, cu specializarea fiecaruia in aceste activitati a constituit un pas cu adevarat important, mai ales ca echipa nu este localizata integral in Bucuresti si acopera activitatea mai multor societati din grup. Specializarea a condus la concentrare individuala, la cresterea eficientei echipei si la obtinerea de rezultate pozitive bazate pe experienta in gestionarea anumitor tipologii de probleme juridice si de solutii practice evidentiate inclusiv din perspectiva pronuntarilor instantelor judecatoresti.

 

A.D.: Care sunt trasaturile care te ajuta sa fii performant in domeniul in care activezi? Ce sfaturi ai pentru o tanara care vrea sa porneasca pe acest drum?

 

Alina Dumitrascu: Cred ca performanta in acest domeniul este data de cunostinte tehnice solide si specializate, dublate de inteligenta, autenticitate si autodisciplina, precum si determinare in obtinerea anumitor rezultate si tenacitate in a face ceea ce trebuie facut. Sunt adepta discutiilor si chiar a conflictelor constructive care induc schimbare si cred, asa cum spunea Sheryl Sandberg, ca „discutiile pot transforma gandirea, care, la randul ei, transforma comportamentele, ceea ce poate transforma institutiile. Este nevoie sa vorbim, sa ascultam, sa dezbatem, sa dezmintim, sa educam, sa invatam si sa evoluam”.

 

In ceea ce priveste sfatul meu pentru o tanara la inceput de drum, cred ca acesta ar fi sa paseasca cu incredere in sine si in visele proprii, sa invete, sa-si mentina mintea deschisa, sa se implice si sa spuna intodeauna lucrurilor pe nume, imprimand respect si profesionalism, fara a renunta la feminitate si la emotii.

 

A.D.: Cum vezi implicarea din ce in ce mai activa a femeilor in mediul de afaceri? Cum se diferentiaza ele si ce le ajuta sa aiba succes?

 

Alina Dumitrascu: Vocile femeilor din mediul de afaceri din Romania se aud din ce in ce mai bine si asta ma bucura fiindca exista din partea acestora performanta, exigenta fata de detalii, talent, traire, empatie si concentrare in atingerea unor obiective. Este o abordarea pe alocuri complementara celei masculine si care poate genera un rezultat surprinzator din multe perspective. 

 

A.D.: Cum reactionezi atunci cand intalnesti incalcari ale codurilor etice ale profesiei? Cum reusesti sa gasesti un echilibru intre ceea ce este corect si ceea ce este etic?

 

Alina Dumitrascu: Cred ca este nevoie de o intarire a disciplinei in randul profesionistilor dreptului si sustin cu tarie rigiditatea codurilor si masurilor specifice in domeniul eticii profesionale in contextul rezultatelor dezamagitoare ale reformei sistemului juridic din Romania. Este mai mult decat evidenta nevoia de prevenire a comportamentelor neetice, de combatere a coruptiei si de evitare a conflictelor de interese coroborat cu nevoia de corectitudine in interpretarea si aplicarea normei de drept care la randul ei ar trebui elaborata mai clar si mai concis pentru a evita interpretarile.

 

A.D.: Cum te asiguri ca esti la curent cu noutatile din domeniu? Ce carti citesti si cum preferi sa afli informatiile de care ai nevoie?

 

Alina Dumitrascu: Incerc sa particip la cat mai multe intalniri si conferinte profesionale in care se discuta aspecte de noutate in domeniu, citesc si dezbat cu echipa anumite articole de drept si apelez la carti de specialitate pentru situatii punctuale. Nu in ultimul rand, imi dezvolt calitatile manageriale prin coaching si cursuri specifice, astfel incat sa imi mentin entuziasmul care ma ajuta sa impulsionez echipa in sensul perfectionarii si implicarii in diverse proiecte de dezvoltare individuala. Un exemplu ar fi proiectele constante de on-the-job training prin care organizam intern sesiuni de prezentari cu privire la anumite teme de actualitate si cu impact in business care trebuie aprofundate rapid.

 

A.D.: De ce ai ales sa devii membra Femei in Afaceri si cum ti se pare experienta in aceasta comunitate pana acum?

 

Alina Dumitrascu: Alegerea a avut la baza dorinta de a cunoaste femei implicate in afaceri, de a crea punti de comunicare si relatii pozitive si inspirationale. Pana acum pot spune ca este o experienta extrem de placuta si ma voi implica daca vor exista proiecte ale asociatiei care sa ma solicite in aceasta directie. O felicit pe Alice Botnarenco pentru ideea de a coopta atatea femei intr-o asociatie si sunt sigura ca nu se va opri aici.

 

Interviu realizat de Adina David

PR Assistant Femei in Afaceri 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24