Articole
21-11-2014

Romania a urcat pe locul trei in topul celor mai atractive piete pentru investitii straine directe din zona CEE, castigand doua puncte procentuale in preferintele investitorilor, conform editiei din 2014 a studiului EY - European attractiveness survey. Pe fondul scaderii atractivitatii pietelor din Polonia (31%, in scadere cu 6% fata de 2013) si Cehia (11%, in scadere cu 4% fata de 2013), Romania (+2%) este considerata, alaturi de Ungaria (+3%) si Turcia (+4%), una dintre destinatiile cele mai atractive pentru investitii din Europa de Est.

 

Din cauza unui grad ridicat de expunere fata de tarile europene, al unui sector bancar fragil si al dependentei puternice de creditul de consum pe fondul crizei, numarul de proiecte FDI din Europa Centrala si de Est a scazut cu 12%, insa a inregistrat o crestere de 19% in Europa de Vest in perioada 2009-2013, comparativ cu perioada 2004-2008. Aceasta divergenta este si mai bine evidentiata in cazul crearii de noi locuri de munca, zona CEE inregistrand o scadere de 30%, comparativ cu doar 13% in Europa de Vest.

 

Statele UE din zona CEE resimt efectele crizei

Cu o scadere de 22% a volumului de proiecte FDI in anii de criza, Polonia si-a pierdut pozitia fruntasa ca destinatie de investitii intre economiile europene emergente in favoarea Rusiei si a coborat pe pozitia cinci in termeni de generare de locuri de munca in perioada 2009-2013. Aceasta tendinta a fost cu atat mai surprinzatoare, cu cat Polonia a fost, pana in 2013, singurul stat membru UE care a inregistrat cresteri pozitive in timpul crizei.

 

Republica Ceha, o alta economie cheie din regiune, a cunoscut un declin accentuat, de 37%, al proiectelor de investitii straine intre 2009 si 2013. In pofida acestui declin, Polonia si Cehia continua sa ocupe primele doua pozitii in topul destinatiilor FDI din Europa Centrala.

 

Cresc performantele Turciei

Intre 2009 si 2013, numarul de proiecte de investitii din Turcia a crescut cu 129%. Astfel, Turcia se pozitioneaza pe locul trei dupa cresterea volumelor de proiecte, dupa Germania si Marea Britanie, si pe locul 10 in intreaga Europa ca destinatie atractiva pentru FDI.

 

Cresterea nivelului de investitii in Turcia in perioada 2009-2013 a atras dupa sine o crestere de 162% a crearii de noi locuri de munca. Cu cele 98 proiecte incepute (in crestere fata de cele 95 din anul 2012), 2013 s-a dovedit a fi un an de succes. Afirmandu-se ca noul pol european pentru proiecte mari in segmentul de productie, Turcia a atras mai multe investitii mari in sectorul auto. S.U.A. si Germania raman principalii investitori din aceasta tara, cu 24%, respectiv 16% din totalul investitiilor straine.

 

Statutul de mare jucator al Rusiei

Rusia a atras 114 proiecte FDI in 2013 si a preluat prima pozitie in topul destinatiilor FDI din afara Europei Occidentale in timpul anilor de criza. Desi numarul de proiecte FDI a scazut cu 11% fata de anul anterior, Rusia a reusit sa-si pastreze pozitia de top ca principala destinatie in regiunea CEE, dupa ce coborase in urma Poloniei in anul 2012.

 

Acest lucru vine pe fondul faptului ca Rusia a reusit in ultimii ani sa atraga cateva proiecte cheie de investitii in sectorul productiei de masini, al industriei grele si al unor sectoare precum industria chimica si cea a echipamentelor de masini mari de transport, si a reusit sa se mentina pe pozitia de top in regiunea CEE. Cu toate astea, este foarte posibil ca tensiunile geopolitice generate de situatia din Ucraina sa afecteze atractivitatea Rusiei.

 

Orasele est-europene raman in urma

Ca si in cazul atractivitatii tarilor, multe orase din regiunea CEE si-au pierdut masiv din atractivitate. Cand li s-a cerut sa numeasca trei dintre cele mai atragatoare orase din Europa, doar 17% din participantii la studiu au numit orase din regiunea CEE. Procentul trebuie comparat cu cei 82% care au numit un oras din Europa de Vest si cu cei 19% care au numit un oras din Europa de Sud. In linie cu rezultatele din anii anteriori, investitorii au ales Londra, Paris, Berlin, Frankfurt si Munchen drept principalele cinci destinatii de investitii in Europa. Moscova a coborat de pe locul 8 pe 10. Praga si Varsovia au cazut pe locurile 12, respectiv 14.

 

Interes in crestere in cazul investitorilor BRIC

In anul 2013, investitiile BRIC din Europa au atins un record absolut cu cele 313 proiecte care au generat 16.900 de locuri de munca. China, cel mai mare investitor din grup, a devenit sursa principala de achizitii efectuate cu scopul de a dobandi acces la marcile de consum european si la tehnologia europeana. Cele 153 de proiecte FDI lansate de China au generat peste 7.000 de locuri de munca. India s-a clasat pe locul doi, cu 103 proiecte. Sectoarele tehnologiei, al productiei de masini si cel al serviciilor pentru afaceri au atras cele mai multe investitii din partea Indiei.

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24