Articole
08-01-2014

Nominalizata de presedintele SUA, Barack Obama, la conducerea Bancii Federale, Janet Yellen pare a fi solutia optima pentru o economie inca slabita si instabila. Pentru prima oara, cea mai importanta institutie economica a SUA va avea ca lider o femeie. Economista de scoala veche, cu un discurs progresiv, Janet Yellen are in fata mai multe provocari: reducerea somajului este doar una dintre ele, dar, probabil, este si cea mai populara printre oamenii de rand.

Mandatul prezentului sef al FED, Ben Bernanke, se va termina chiar in cursul acestei luni, apoi, succesoarea lui va avea puterea de a face schimbarile anuntate deja. Aceasta intentioneaza sa detina un control mai mare asupra actiunilor de pe Wall Street, astfel incat fluctuatiile excesive sa poata fi potentate, dar si asupra celor mai puternice banci din SUA, pentru ca influenta acestora asupra economiei americane sa poata fi micsorata. La polul opus, Janet Yellen a anuntat, conform presei internationale, ca intentioneaza sa reduca somajul si sa creasca salariul minim pe economie, astfel incat diferentele dintre straturile sociale sa nu mai fie socant de mari. Suna aproape utopic, extrem de diferit de regulile economiei americane din ultimii 50 de ani, dar, ca si dupa criza economica majora din anii ’30, se impune o schimbare cat mai radicala, o noua viziune.

Fiica a unui fizician din Brooklyn, Janet Yellen a terminat liceul ca sefa de promotie si si-a continuat studiile la Universitatea Yale, unde s-a focusat pe politica monetara. Din 2010, Janet Yellen a ocupat functia de vicepresedinte al FED, iar numirea ei la sefia FED pare a fi o ocazie perfecta pentru a da o noua directie Bancii Centrale. Noua sefa este “candidatul continuitatii”, explica, pentru washingtonexaminer.com, Joseph Gagnon, economist la Institutul International al Afacerilor Peterson Institute, care a lucrat cu Yellen la FED.

In preferintele aratate fata de macroeconomie, Yellen a ales pana acum strategii diferite de majoritatea economistilor femei, sustine economistul de la Harvard Claudia Goldin. Femeile au tendinta de a favoriza “domenii orientate spre folosul oamenilor”, ca sanatatea sau educatia, nu domenii abstracte, explica Goldin, dar Yellen, continua ea "da o fata umana" schimbarilor economice, alege sa se concentreze asupra somajului, banilor si interventiei guvernului in economie.

Un alt atuu al noului sef al FED este acela ca Janet Yellen a avut pana acum o cariera completa in Banca Centrala. Acum in varsta de 67 de ani, Janet Yellen si-a inceput cariera la sfarsitul anilor 1970, ca cercetator in cadrul FED, asta dupa ce a predat o vreme la Harvard. Acolo l-a intalnit pe sotul sau, castigator al premiului Nobel in economie George Akerlof. In anii '90, s-a intors la FED ca membru al consiliului, a fost unul dintre consilierii pe probleme economice la Casa Alba in timpul presedintiei lui Clinton si, in 2004, a fost aleasa presedinte al filialei San Francisco Fed.
Foto: businessinsider.com

Autoare: Alina Burlacu
Editor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24