Articole
09-05-2014

Elisabeta de Neuwied, cunoscuta ca si Regina Elisabeta a Romaniei, a fost prima regina a Romaniei si sotia lui Carol I de Hohenzollern – Sigmaringen. O adevarata patroana a artelor si reprezentanta unui romantism accentuat, se poate spune ca a reusit sa se impuna intr-o societate patriarhala, initiind chiar o miscare de emancipare a femeilor din Romania. In timpul razboiului din 1877, Regina Elisabeta infiinteaza spitale, servicii de ambulanta, de ingrijire si se implica sa procure medicamentele atat de necesare celor raniti, incurajand doamnele din inalta societate sa participe la strangerea de fonduri pentru cei nevoiasi. Avand o mare pasiune pentru arte, aceasta si-a facut un obicei in a incuraja si ajuta tinerele talente sa studieze, oferindu-le burse. Printre acestia s-au numarat George Enescu, Nicolae Grigorescu, Vasile Alecsandri sau Elena Vacarescu. Ea insasi avand un mare talent literar, a fost supranumita regina scriitoare. A scris basme, poeme, povesti, romane si lucrari cu caracter memorialistic. Castelul Peles a fost resedinta sa preferata, fiind locul in care isi tinea intreaga biblioteca si unde amenajeaza saloane dedicate artei.

 

Regina Maria a Romaniei a fost cunoscuta pentru inteligenta si frumusetea sa, respectata pentru operele sale de caritate, deloc putine, facute pe toata durata vietii sale, pentru abilitatile diplomatice si viziunea sa politica. S-a evidentiat si a reusit sa se faca iubita pentru perseverenta si patriotismul care au contribuit la formarea Romaniei Mari. Nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii si sotia Regelui Ferdinand, a jucat un rol important in politica acelor vremuri si mai ales in destinul Romaniei. A fost numita de popor „regina-soldat” pentru toata daruirea si responsabilitatea de care a dat dovada in timpul Primului Razboi Mondial, cand, alaturi de suita sa de doamne de la curte, a mers pe front pentru a ingrijii ranitii. Mai mult decat atat, Regina Maria a infiintat cantine pentru copiii saraci si case pentru cei orfani. La fel ca si predecesoarea ea, Regina Elisabeta, Regina Maria a iubit tot ceea ce a insemnat arta: pictura, poezia sau filosofia, oferind la randul sau burse de studiu pentru tinerele talente. A scris povesti pentru copii, poezii, a pictat si a colectionat lucrari de arta ale unor pictori precum Nicolae Vermont sau Arthur Vereno. In 1924 construieste la Balcic un palat, ce urma sa devina locul sau de suflet, dar si un loc de intalnire pentru artistii vremii. Simtul sau politic si mai ales abilitatile sale diplomatice l-au facut pe amabasadorul Frantei la Bucuresti sa afirme la acea vreme „exista un singur barbat la Palat si acela este Regina”.

 

Regina Elena a Romaniei s-a remarcat prin eleganta, discretie, prin spiritul justitiar, dar si prin curajul cu care si-a facut datoria fata de statutul regal in momente foarte delicate. Dintre toate Reginele Romaniei, despre Regina Elena se cunosc cele mai putine lucruri fiind o prezenta foarte discreta pe scena politica. Numita si Regina Mama a Romaniei, Principesa de Romania si Danemarca, a fost sotia Regelui Carol al II-lea si mama Regelui Mihai al Romaniei. Elena s-a casatorit cu Carol pe data de 10 martie 1921 la Atena, fiind veri de gradul al II-lea, strabunica lor fiind Regina Victoria a Marii Britanii. Casatoria cu acesta nu a durat mult, pana in 1928, cand decid sa se desparta dupa prima abdicare a lui Carol. Regina Elena s-a implicat in oprirea deportarii evreilor din Cernauti, fiind ajutata de Patriarhul Nicodim Munteanu. Implicarea sa a salvat mii de evrei din Transnistria, fapt pentru care, dupa moartea sa, primeste recunoastere din partea statului Israel. 

 

Principesa Ana de Bourbon-Parma, cunoscuta ca Regina Ana a Romaniei, este sotia Regelui Mihai, devenind cea mai longeviva sotie de rege din istoria Romaniei. Aceasta a urmat de la varsta de 16 ani pana la 19 ani Scoala de Arte din New York. In 1943 pleaca pe front in Europa, unde primeste ca recunoastere „Crucea de razboi” franceza. Principesa Ana il cunoaste pe regele Mihai in noiembrie 1947, la Londra, cand fastacita si emotionata la vederea acestuia, in loc sa faca o reverenta, ia pozitie de drepti si il saluta militareste. Desi, atat regimul politic din Romania, cat si Biserica Catolica se opun casatoriei, cei doi isi unesc destinele. Revenirea din voiajul de nunta a insemnat si inceputul unui exil care a durat mai mult de jumatate de secol si care i-a impins intr-o lume total diferita de statutul pentru care fusesera haraziti, potrivit jurnalul.ro.

 

Foto: reginamaria.justpost.ro

 

Autoare: Denisa Cristache

Redactor Femei in Afaceri

 

 

 

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24