Articole
15-03-2013

Ti-ai luat inima in dinti, ai respirat adanc, ti-ai gasit curajul sa dai curs ideii ce te insufleteste si ai dat drumul business-ului tau! Felicitari!

 

Lucrurile merg din ce in ce mai bine, volumul activitatii tale creste  si infloreste, astfel ca ajungi la urmatorul pas foarte important in activitatea fiecarui antreprenor: recrutarea primului angajat.

 

 

Ca orice alt lucru nou, daca iti provoaca o oarecare neliniste, nu te  ingrijora caci este firesc. Nu lasa multitudinea de optiuni si variante sau indoielile sa te acapareze. Se intampla frecvent ca

antreprenori aflati in etapa aceasta sa renunte la actiunea in sine (angajarea primului om) si sa aleaga sa se supraaglomereze din teama de a nu lua o decizie eronata.

 

 

Asuma-ti ca e posibil sa gresesti, dar atata vreme cat iti pastrezi vigienta nu este un capat de tara. In acelasi timp, fa tot ce tine de tine pentru a lua cea mai buna hotarare.

 

 

Atunci cand te gandesti sa angajezi primul tau salariat, primul lucru care poate te-ar ajuta este sa faci o lista a activitatilor firmei tale. Include aici absolut fiecare activitate consumatoare de timp in mai mare sau mai mica masura. Este util ca lista sa fie cat mai detaliata.

 

 

Alege apoi acele activitati pe care vrei sa le delegi, defineste exact ce anume ai vrea sa faca altcineva si cum anume ti-ar putea usura munca. Recomandarea mea este ca, cel putin pentru inceput, sa pastrezi in sarcina ta acele activitati a caror slaba indeplinire ti-ar putea prejudicia businessul. Nu delega responsabilitati ce tin de domenii precum strategie sau relatiia cu clientii, chiar daca parca de astea ai vrea sa scapi.

 

 

Scopul angajarii unui om este acela de a te sprijini sa devii mai eficient si sa iti lase timp sa te ocupi de cresterea afacerii, nu acela de a pasa responsabilitatea altuia. Ai grija sa nu cazi in capcana aceasta!

 

 

Odata stabilit ce anume iti doresti sa faca omul pe care il angajezi, este momentul sa definesti care este profilul lui: ce cunostinte si abilitati trebuie sa aiba, care sa fie tipul lui de caracter, este

important sau nu sa aiba experienta intr-un anumit domeniu, este necesar sau nu sa fi frecventat o anumita institutie de invatamant, ce alte caracteristici mai sunt cerute de acitivitatea pe care o va desfasura etc.

 

 

In procesul de recrutare urmareste atent daca cel din fata ta se potriveste nevoilor tale. De asemenea, acorda atentie obiectivelor si valorilor sale. Nu uita de intuitia ta, fii atent la ceea ce iti spune instinctul despre oameni, apoi alege!

 

 

O etapa importanta in acest proces este aceea de stabilire cat mai exacta,a acordului de lucru. Transmite-i clar in cele mai mici detalii ce anume astepti de la el si ce anume esti dispus sa ii oferi. Nu lasa lucruri neclarificate in speranta ca se vor lamuri cumva pe parcurs! Un document scris ar putea sa-ti fie de ajutor.

 

 

Poate ar fi util ca inainte sa ii oferi un contract pe perioada nedeterminata sa stabiliti o perioada de proba in care sa vedeti cum si daca puteti functiona impreuna in termenii stabiliti. In masura in care activitatea ta iti permite, iti recomand sa ii oferi un pachet salarial care sa includa si un anumit procent din activitate pentru a-l mentine motivat pentru performanta si cresterea afacerii tale.

 

 

Dupa ce ai parcurs acesti pasi, poti sa te focusezi pe task-urile cu adevarat importante pentru afacerea ta pe termen lung si sa iti canalizezi energia in obiectivele de dezvoltare. Ramai, totusi, vigilent si prezent la cum anume sunt derulate acele actiuni pe care le-ai delegat pentru a-ti asigura o crestere sustenabila.

 

Succes!

 

 

Autoare: Ruxandra Bulzan - Leadership Coach

 

Prin activitatea sa, Ruxandra Bulzan sprijina antreprenorii si liderii de echipe sa isi asume obiective provocatoare si sa le atinga; ii ajuta sa eficientizeze activitatea lor si a echipelor pe care le conduc. Are o experienta de lucru cu oamenii (in diferite domenii profesionale) de 11 ani. Este antreprenor de peste 9 ani si a condus o serie de echipe de diferite dimensiuni in atingerea unor obiective dincolo de limite.

 

 

www.ruxandrabulzan.ro

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24