Articole
09-01-2014

Daca va fi aprobat de Parlament, proiectul de lege pentru Bacalaureatul International se va putea organiza si in scolile de stat din tara. Proiectul initiat de deputatul Catalina Stefanescu (PSD) ar putea avea in acest an un cadru legal care sa rezolve problema birocratiei, precizeaza adevarul.ro.

Liceenii care obtin diploma in urma Bacalaureatului International se pot inscrie la orice universitate din tarile care fac parte din acest program. Lansat in 1968, acest examen era initial dedicat copiilor de diplomati care nu locuiau mai mult timp intr-o tara, suficient pentru a se acomoda sistemului educational, si care ar fi pierdut ani pretiosi altfel. Azi, exista peste 3.200 de unitati de invatamant, in 145 de tari, ce permit finalizarea studiilor prin Bacalaureatul International.

In Romania, exista doar cateva unitati educationale, unde se poate da acest examen: Scoala Americana din Bucuresti, Scoala Mark Twain din Bucuresti si Colegiul National Barbu Stirbei din Calarasi (din 2009 prima si singura scoala de stat din Romania acreditata pentru Bacalaureatul International). Programul nu este insa recunoscut in prezent de Ministerul Educatiei, asa incat, cei care vor sa studieze la o facultate din Romania trebuie sa treaca prin procesul de recunoastere a diplomei, ca si cum ar fi studiat peste hotare. Iar elevii trebuie sa achite 500 de euro, taxa de inscriere si de examinare de la final.

Examenul dureaza o luna si include sase teste scrise, lucrari de cercetare si creatii artistice. Elevii care sustin acest examen isi aleg sase materii pe care le aprofundeaza in ultimii doi ani de liceu. Desfasurarea examenului este supravegheata de examinatori externi.

Proiectul de lege vizeaza mai multe aspecte legate de integrarea acestui examen in unitatile de invatamant de stat:
1. La toate programele de bacalaureat international organizate de unitatile de invatamant din Romania se poate inscrie si pregati orice cetatean roman.
2. Unitatea de invatamant autorizata sa organizeze programe de bacalaureat international trebuie sa asigure pentru elevii inscrisi la aceste programe cadrele didactice si resursele necesare pentru indeplinirea cerintelor stabilite in vederea absolvirii.
3. Liceele care organizeaza programe de bacalaureat international trebuie sa dispuna de autonomie organizatorica si functionala, in conditiile legii si in conformitate cu metodologia stabilita de Organizatia Bacalaureatului International.
4. Inscrierea elevilor la aceste programe este admisa cu acordul parintilor sau tutorilor legali ai acestora, pana la implinirea varstei de 18 ani.
5. Unitatile de invatamant pot percepe elevilor inscrisi la programele de bacalaureat international plata unei taxe pentru acoperirea integrala sau partiala a costurilor directe aferente organizarii programelor de bacalaureat international si examinarii elevilor in cadrul acestor programe. In cazul unitatilor de invatamant din sistemul public, valoarea taxei perceputa elevilor inscrisi la programele de bacalaureat international nu poate depasi diferenta dintre costurile aferente organizarii si desfasurarii acestor programe si subventiile acordate de stat.
6. Orele predate in cadrul programelor de bacalaureat international constituie parte integranta din norma didactica a personalului de predare si trebuie remunerate conform legislatiei in vigoare.

Autoare: Alina Burlacu
Editor Femei de Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24