Articole
19-12-2013

Din ianuarie 2014, la conducerea companiei americane General Motors va fi o femeie, pentru prima data in istoria companiei. Marry Barra va prelua functia de director general al producatorului auto american, urmand sa il inlocuiasca pe actualul CEO Dan Akerson.


Schimbarea face parte dintr-o ampla reorganizare a managementului General Motors, care include numirea lui Tim Solso ca presedinte, care va prelua din atributiile actualului director general, transmite MarketWatch.


Numirea unei femei pe aceasta pozitie este o premiera, dar nu o surpriza, pentru cei interesati de aceasta piata. In ultimele cateva luni au circulat zvonuri conform carora General Motors este pregatit sa isi restructureze conducerea si ca Marry Barra este candidatul probabil. In luna septembrie, Akerson a spus la un eveniment in Detroit ca se asteapta ca o femeie sa conduca la un moment dat unul dintre producatorii de automobile din Detroit.


"Nu stiu cand, dar cred ca exista un numar incredibil de femei talentate in industria automobilelor, in mod sigur la General Motors. Este inevitabil", a dezvaluit Dan Akerson.


Decizia a venit la o zi dupa ce Trezoreria SUA a vandut actiunile pe care le mai detinea la producatorul auto, punand capat oricarei implicari a guvernului in companie. Trezoreria a primit o participatie la General Motors in urma programului guvernamental de salvare a grupului de la faliment.


Marry Barra si-a inceput cariera la GM in 1980, inainte de a implini 20 de ani. La acea data, era studenta la divizia Pontiac Motor a General Motors Institute, de la Kettering University, absolvind cu specialitatea de inginer in domeniul electric.


Compania americana General Motors a fost infiintata in septembrie 1908, in Flint, Michigan, de catre William C. Durant. Fiind cea mai mare companie americana de profil, a avut mari probleme la inceputul crizei. De la iesirea de sub protectia legii falimentului in 2009, General Motors a fost profitabila timp de 15 trimestre consecutiv, generand profituri cumulate in valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari.


Autoare: Alina Burlacu

Editor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24