Articole
13-09-2012

Sa invatam o limba straina este astazi un lucru aproape indispensabil. Cunoasterea unei limbi straine este utila la serviciu, in comunicarea cu oamenii din alte medii culturale, sau pur si simplu pentru placerea de a citi sau de a viziona un film ori o emisiune in limba preferata. Ca in orice alta situatie, si in cazul invatarii unei limbi straine, inceputul este... greu. Perseverenta si implicarea reprezinta insa cheia succesului. Ia in calcul si un trainer dinamic si pasionat si fii sigur ca ai facut un prim pas spre cunoasterea unei limbi straine!

Perseverenta si implicare
In procesul de invatare al unei limbi straine este necesar, inca de la inceput, un anumit grad de implicare din partea cursantului. Aceasta este o conditie sine-qua-non atat in cazul unui adult care vrea sa invete o limba straina “de la zero”, cat si in cazul celui interesat sa isi imbunatateasca abilitatea de a comunica intr-o alta limba. Chiar daca la un moment dat poate interveni un anumit grad de “nerabdare” in procesul de invatare, un trainer trebuie sa fie in permanenta deschis si sa adopte o metoda de predare cat mai interactiva, care sa il incurajeze, sa ii ofere o experienta placuta si motivanta. Pentru o asimilare mai buna a informatiilor, trainerul pune la dispozitia cursantului si un suport de curs adaptat domeniului de activitate al acestuia. Prin urmare, cursantul se regaseste in activitatile desfasurate si poate empatiza cu situatiile si contextele propuse in timpul lectiei.

Invatarea unei limbi straine nu incepe si nu se termina cu lectiile de predare efectiva a limbii respective. Trainerii recomanda adultilor care vor sa invete o limba straina sa faca un efort sustinut de a asimila activ sau pasiv orice informatie in limba tinta, cum ar fi urmarirea filmelor sau a programelor TV, ascultarea de muzica, interactionarea cu un numar cat mai mare de persoane in limba pe care doresc sa o deprinda.

Cati cursanti, atatea ritmuri si stiluri de lucru
Fiecare dintre noi are un anumit ritm de asimilare, mai rapid sau mai lent. Pe de o parte parte, putem spune ca unii dintre ei se implica mai mult in conversatii, fara sa puna prea mult accent pe corectitudine, pe cand altii prefera sa fie corectati la fiecare greseala.

Cursantii care vor sa fie “in centrul atentiei” prefera sa urmeze cursurile individuale. De altfel, acest tip de curs este deosebit de eficient din punct de vedere metodic, trainerul dedicandu-se exclusiv unui cursant, reusind astfel sa se plieze 100% pe nevoile punctuale ale acestuia. Nici cursurile de grup nu sunt insa mai prejos. Chiar daca trainerul trebuie sa gaseasca o cale de mijloc, astfel incat cursantii sa se ajute reciproc si sa interactioneze unii cu altii, cine vrea sa invete o limba straina se poate gandi si la posibilitatea de a intalni un partener de afaceri sau chiar un amic. Este nevoie doar de deschidere si de dorinta de a progresa.

Pentru ca procesul de invatare sa fie cat mai eficient, este recomandabil sa mizam si pe un riguros proces de etapizare a derularii cursurilor. Acesta incepe cu o evaluare initiala a participantilor pentru stabilirea nivelului de cunoastere a unei limbi straine si continua cu adaptarea curriculei si alegerea materialelor de studiu optime.  Invatarea presupune si evaluarea constanta a cunostintelor cursantilor. La final, acestia primesc din partea centrului un certificat de participare la cursuri si un raport academic detaliat, care vizeaza progresele facute si recomandarile trainerului.

In ceea ce priveste frecventa cu care ar trebui planificat un curs de limba straina, este indicat ca un cursant sa participe la sedintele de training in medie de doua sau trei ori pe saptamana. Totodata, se recomanda ca pauza dintre sedinte sa nu fie atat de mare incat cursantul “sa iasa din atmosfera”. Pe de alta parte, sedintele prea dese au dezavantajul ca fluxul de informatii noi poate fi prea mare pentru a fi asimilat.

Invatare continua, beneficii imediate
Daca te intrebi cand vei putea pune in aplicare cunostintele dobandite la cursuri, raspunsul ar trebui sa vina de la sine. De cele mai multe ori, te folosesti de ceea ce ai invatat cu trainerul, chiar a doua zi, la locul de munca. Exemplele sunt numeroase, daca iei in calcul interactiunea cu partenerii straini, indiferent de modalitatea in care comunici cu acestia, scris sau oral. Mai mult decat atat, poti comunica mai usor cu prietenii din alte tari, cu oamenii pe care ii poti cunoaste in calatorii de afaceri sau personale.
Asadar, daca te decizi sa inveti o limba straina, nu uita sa te inarmezi cu rabdare si cu dorinta de a afla cat mai multe lucruri noi. Fii sigur ca rezultatele stradaniei tale vor fi vizibile imediat!


Aura Ipate
Director General, Centrul de Limbi Straine A_BEST
www.abest.ro

Pasionata de metodica predarii limbilor straine, Aura este absolventa a Facultatii de Litere, din cadrul Universitatii din Bucuresti, promotia 2003 si este specializata in „Lingvistica engleza aplicata” (Universitatea din Bucuresti – 2004) si „Management educational” (S.N.S.P.A – 2008).  Aura este examinator la proba orala pentru testarile LCCI – English for Business  si autoare de materiale didactice. Cu o experienta de 8 ani la catedra si de 5 ani in managementul resurselor umane in zona didactica, Aura conduce activitatile Centrului de Limbi Straine A_BEST. Infiintat in 2008 si acreditat LCCI (London Chamber of Commerce and Industry) – International Qualifications from EDI in 2009, acesta  furnizeaza servicii lingvistice complete: cursuri de limbi straine - limbaj general/ de afaceri/ specializat, open/ corporate; cursuri de limba romana pentru expati; testari LCCI  (English for Business, JETSET, English for Tourism); traduceri; interpretariat; audit lingvistic; ghidaj turistic in limbi de circulatie internationala; sejururi lingvistice – in tara si strainatate.

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24