Articole
22-01-2014

Coaching-ul, ca oricare alta disciplina, dispune de metodologii diverse care difera de la tara la tara si uneori chiar de la coach la coach. Metoda intitulata generic "power coaching" se bazeaza pe mai multe studii stiintifice ale cercetatorilor americani, printre care si Candace Pert, studii care arata ca obiceiurile si tiparurile comportamentale ale oamenilor se schimba doar in momentul in care exista o schimbare fiziologica in creier.

Metoda de power coaching este folosita atat pentru coaching-ul personal, cat mai ales pentru coaching-ul profesional. Iata care ar fi principiile si metodele pe baza carora functioneaza power coaching-ul:

1. Intrebarile si toate procesele folosite in acest tip de coaching sunt in asa fel construite incat sa acceseze consecutiv atat partea stanga, cat si partea dreapta a creierului. Cei care folosesc acest procedeu sustin faptul ca utilizarea ambelor parti ale creierului va stimula o schimbare la nivel fiziologic.

2.  Urmatorul pas in power coaching ar fi incurajarea gandirii bilaterale, ceea ce inseamna, de fapt, transferarea cu usurinta a accesului de la emisfera dreapta a creierului catre cea stanga si invers. Aceasta metoda poate fi folosita mai ales in situatiile de management al crizelor cand nivelul stresului este ridicat, iar managerul trebuie sa gaseasca solutii eficiente si, mai ales, rapide.

3. In coaching se spune ca suntem ceea ce gandim, iar metodele dedicate power coaching-ului se axeaza foarte mult si pe acest aspect. Parte din trainingul care utilizeaza metoda de power coaching are ca scop ancorarea in subconstient de convingeri noi, pozitive, care sa le inlocuiasca pe cele vechi si neconstructive.

4. Power coaching-ul recunoaste puterea culorilor. De aceea, este deosebit de important felul in care alegem sa ne decoram spatiul in care ne petrecem cel mai mult timp, de regula acesta fiind si spatiul nostru de lucru, biroul. Culoarea rosie poate induce surescitare, de exemplu, in timp ce culoarea verde poate induce senzatia de calm sau poate stimula optimismul. Metodele de power coaching se folosesc si de terapia culorilor pentru a stimula o schimbare fiziologica in celulele care se ocupa de procesul gandirii.

5. Power coaching-ul isi propune nu doar sa ne arate care anume sunt comportamentele umane generale si tipologiile umane pe care le putem intalni atat in viata personala, cat si in viata profesionala, ci si motivele pentru care facem anumite lucruri. Este important sa intelegem motivele pentru care se fac anumite alegeri in anumite momente, iar coaching-ul ar putea sa usureze cu mult comunicarea dintre manager si echipa sa, care ar inceta sa se mai invinovateasca reciproc in cazul in care apar diverse situatii de criza si ar putea alege sa lucreze armonios impreuna tocmai pentru a le solutiona.

Coaching-ul, indiferent de metoda aplicata, integreaza valorile umanitatii. Coaching-ul se adreseaza in primul rand individului si abia apoi formei profesionale in care acesta se regaseste, fie ca este antreprenor, manager ori angajat.

Foto: estartap.com


Autoare: Carmen Rotaru
Redactor Femei in Afaceri 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24