Articole
24-04-2014

Povestile de dragoste ale secolului trecut au parfumul unei lumi apuse, a unei lumi in care bunul gust, rafinamentul si rabdarea lucrurilor se materializeaza in povesti de viata care au danuit peste generatii si care au reusit sa infrunte orice incercare, cat de crancena, a unor timpuri supuse unor schimbari sociale majore.

 

Catinca si Nicolae Iorga

 

129 de scrisori! 129 de scrisori pana la prima marturisire a unei iubiri care a durat pana la moartea dramatica a marelui istoric roman. De la aluzii delicate si versuri naive, la marturisiri pline de speranta si rugi dezarmante, toate acestea scrise de tanarul Nicolae Iorga catre frumoasa brasoveanca Ecaterina Bogdan sau Catinca, cum o va numi chiar el.

 

Din vara anului 1899, Nicolae Iorga incepe sa studieze arhivele orasului Brasov, unde ii cunoaste pe membrii familiei Bogdan, intelectuali rafinati, care stiau sa creeze o atmosfera prieteneasca. Un an mai tarziu, tanarul Iorga se muta chiar peste drum de casa lor si astfel, intr-o zi, o intalneste pe mezina familiei Bogdan, Ecaterina, venita de la Budapesta, unde absolvise celebrul Institut Pedagogic Erzsebet. Desi se afla in plin divort la Bucuresti de sotia sa, Maria Tasu, cu care avea doi copii, Iorga se indragosteste irevocabil de sora mai mica a prietenului sau Ioan Bogdan. Catinca era descrisa ca o frumusete calma, senina, armonioasa, fara nimic ostentativ, potrivit formula-as.ro. In plus, avea o educatie solida, studiase Literele la Berlin, aproape o raritate pentru o femeie la vremea aceea, vorbea la perfectie maghiara si germana. Idila dintre cei doi, abia daca are timp sa se infiripe, pentru ca Iorga este obligat sa plece la Sibiu in august 1900, unde primise acceptul sa cerceteze arhivele. Probabil ca totul ar fi ramas la stadiul de idila, daca Nicolae Iorga nu ar fi tinut aprinsa vapaia fragila a promisiunii smulse Catincai la Brasov, cum ca „se va gandi la el”, cu zeci si zeci de scrisori si carti postale, facandu-si incetul cu incetul loc in viata ei. Desi, Catinca ii raspunde cu multa raceala scrisorilor de inceput ale lui Iorga, aceasta raceala va disparea cu timpul, mai ales odata cu terminarea procesului de divort al istoricului.

 

Cei doi se vor casatori, iar dupa nunta merg in Italia, la Florenta. Nu avea sa fie insa o luna de miere in adevaratul sens al cuvantului, caci Iorga si sotia sa isi petrec majoritatea timpului in biblioteci, arhive si muzee, fiind inceputul unui an de incercare pentru tanarul cuplu. Scrisorile trimise in tara de Catinca scot in evidenta destule neintelegeri intre cei doi, precum si detalii despre cat de greu de suportat sunt capriciile unui sot absorbit total de munca sa. Dar, cu timpul, toate acestea trec iar Catinca devine pentru Iorga o sotie grijulie, un adevarat partener de viata, dar si cea mai importanta colaboratoare a sa. Incantat de devotamentul si calitatile de cercetator ale sotiei sale, istoricul nu scapa niciun prilej sa atraga atentia in mod public asupra binecuvantarii de a o avea alaturi pe Catinca. Desi viata ii va desparti adesea pe cei doi: trec impreuna prin razboaie, refugii, crize politice, dar si deplasarile in strainatate sau prin tara ale lui Iorga, pentru cei doi acasa va ramane Valenii de Munte, acolo unde este astazi amenajat muzeul memorial si unde cei doi au locuit pana la disparitia brusca a lui Nicolae Iorga.

 

Agatha si George Bacovia

 

Aghata Grigorescu Bacovia a fost considerata cea mai devotata sotie din lumea literara romana. Odata casatorita cu George Bacovia, dupa o vaga idila care a durat nu mai putin de 12 ani, a devenit nu doar preoteasa exclusiva a unui cult sufocant, simbolismul, dar si proprietara, infirmiera si agentul poetului. S-a luptat pentru el cu toata lumea, de multe ori chiar cu el insusi, cu aceeasi energie inepuizabila. Criticul si istoricul literar Mihail Petroveanu afirma ca „omul Bacovia a dainuit in mare masura gratie sotiei sale, devotiunii ei absolute, deseori afirmata chiar in ciuda beneficiarului”, potrivit revistacultura.ro.

Inca de la o varsta foarte frageda, Agatha a fost pregatita sa  infrunte o viata dura. Ramasa orfana de mama la numai patru zile, este crescuta de o matusa alaturi de cele doua surori mai mari. La numai 14 ani ramane orfana si de tata si este luata de tutore la Bucuresti. De acum trebuie sa se descurce singura si se angajeaza ca functionara la Societatea de Asigurari Agricola si apoi la Creditul Urban. Mai tarziu, cel putin doi scriitori se vor indragosti de ea, in acelasi timp, fireste, cu Bacovia. Alexandru Stefanescu ii va scrie chiar inainte de a muri, iar acesta, desi era insurat si prieten loial al lui Bacovia, nu ezita sa isi exprime sentimentele. Printre atatea idile, in care se tine neinduplecata, incepe sa scrie si apoi sa studieze cu o ambitie absoluta. Face liceul si apoi Facultatea de Litere si Filosofie. Cand isi ia bacalaureatul in 1923, la Sfantul Sava, debuteaza deja cu „Armonii crepusculare”. E activa in toate sensurile si apriga ori de cate ori e vorba de Bacovia. Nu ezita sa fie prima femeia care ia cuvantul in plenul Societatii Scriitorilor si nici sa faca presiuni asupra lui Vianu pentru a face o monografie despre Bacovia, asemeni celei despre Ion Barbu. E adevarat ca pentru timiditatea patologica a lui Bacovia trebuia un manager ferm. Singur, poetul n-a fost in stare sa treaca de cordoanele politiei nici cand trebuia sa isi ridice premiul acordat de Fundatiile Regale si era asteptat de Carol al II-lea. Aceasta nu ezita sa ii promita poetului un sacrificiu in beneficiul poeziei, la cererea sa tardiva, „va promit ca vietile noastre se vor uni de indata ce-mi iau licenta si obtin o catedra. Dumneavoastra veti scrie”. De scris au scris amandoi, in ultima parte mai mult ea. Cu o devotiune imperativa, Agatha va fi langa poet pana in ultimele sale clipe, chiar daca va fi o discrepanta imensa intre imaginea sa feminina si cocheta si lumea tenebroasa a poeziei simboliste.

 

Foto: eroiiromanieichic.ro

 

Autoare: Denisa Cristache

Redactor Femei in Afaceri

 

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24