Articole
08-10-2012

Daca vreodata v-ati intrebat cum ar fi fost sa traiti intr-o alta epoca, Fundatia Calea Victoriei va invita joi, 18 octombrie, la atelierul Povestea Doamnelor din Antichitate pana in zilele noastre, cu istoricul Monica Neatu.

 

Va propunem sa aruncam impreuna o privire discreta catre vietile celor mai fascinante personaje feminine ale istoriei universale. Ne vom putea inchipui cum ar fi fost sa traim la curtea imparatilor din Roma Antica, ce statut am fi avut, ca femei, in intunecatul Ev Mediu, cum ne-am fi castigat, apoi, drepturile pe care le consideram astazi firesti.

 

Iubite sau blamate, admirate sau blestemate, iata imaginea paradoxala pe care femeile au cunoscut-o de-a lungul istoriei. Destinul lor, fie ca faceau parte din elitele sociale sau din mediile modeste, a fost marcat de o serie de clisee si false judecati. Din Antichitatea greco-romana pana in epoca contemporana, istoria a consemnat nu doar o imagine ambivalenta, ci si o serie de concepte politice, morale sau economice referitoare la locul femininului in societate.

 

Fascinantul destin al femeilor de-a lungul istoriei suscita si astazi intrebari si controverse. Vocile doamnelor au ajuns cu greu pana la noi; trecute prin filtrul autoritatii masculine. Ele nu ies cu adevarat la iveala decat in rare momente. Modernitatea si epoca contemporana lasa, treptat, eul feminin sa se faca cunoscut, iar modificarile sociale si economice le permit femeilor sa isi construiasca propriul destin si sa iasa din penumbra istoriei.

 

De-a lungul a cinci ateliere, cu ajutorul unor tablouri, sculpturi sau documente celebre, vom afla istoria femeilor de-a lungul timpului. Ne vom indrepta atentia asupra unor momente definitorii din destinul societatii europene, pentru a le intelege pe cele care s-au transformat, treptat, din obiect in subiect si pentru a ne aminti de cele care "refuzand sa taca ca pamantul, au facut pamantul" (H. Cixous).

 

Temele atelierelor sunt:

 

1. Antichitate greco-romana. De la paloarea gineceului la matroana romana. Ce a insemnat crestinismul pentru destinul femeilor?

 

2. Stralucirea si spaimele evului mediu. Care era, cu adevarat, statutul femeii in societatea medievala? Urmasele Evei si spaimele masculine.

 

3. Renasterea chiar a simbolizat eliberarea femininului? Cateva mituri si realitatile istorice. Ciocanul vrajitoarelor si Inchizitia.

 

4. Epoca moderna si Revolutia franceza: libertati si istorii feminine.

 

5. Epoca victoriana si paradigmele feminitatii. Catre libertatea mult dorita: sufragetele, dreptul la vot si egalitatea intre sexe. Libertatea trupului si a dorintelor.

 

Lector: Monica Neațu

Data incepere: 18 Octombrie 2012; Ora curs: 19.00

Numar ateliere: 5; Frecventa: saptaminal, joi

Cost: 225 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron

Loc: Fundatie, str. Caimatei nr. 20, etaj 3

Inscrieri la: contact@victoriei.ro

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24