Articole
18-02-2013

Am revazut, de curand, The Iron Lady si Diavolul de imbraca de la Prada cu Meryl Streep. Mi s-a parut intotdeauna o femeie si o actrita remarcabila. Nu a fost niciodata o femeie frumoasa, dar a jucat in roluri care ii subliniaza inteligenta si puterea. Si m-am gandit imediat la femeile manager sau la femeile de business din Romania si la calitatile pe care o femeie manager sau o femeie de business se presupune ca trebuie sa le aiba pentru a avea succes: inteligenta, carisma, experienta, studii superioare, flexibilitate, deschidere, puterea de a influenta si schimba lucruri, inteligenta emotionala, experienta in pozitii de management, spirit de echipa, focus pe rezultate, obiectivitate, viziune, si nu in ultimul rand sa arate bine, sa se imbrace bine, sa fie moderna. Cu siguranta mai sunt si altele, am enumerat doar cateva dintre ele.

 

Intr-un articol din Forbes care aducea in prim-plan trasaturi ale femeilor de afaceri se facea referire la procentajul inca mic de femei care ocupa un loc important la masa liderilor. Motivele? Diverse. Unele care nu tin deloc de capacitatea femeilor de a convinge ca merita sa fie acolo.

 

Vedem femei in business in diverse ipostaze si in jurul carora se creeaza stereotipuri :

 

- femeia rece, de gheata, lipsita de sentimente, de emotii, dura, ferma, puternica, care nu se da in laturi de la nimic pentru a ajunge unde isi doreste. Emotiile, in acest caz, o fac sa para umila si slaba in fata celorlalti;

- femeia singura sau divortata, independenta, individualista, incapabila de a intretine o relatie pentru ca pe primul loc este relatia cu job-ul si dorinta deseori exacerbata de a face cariera;

- femeia tipic masculina, cu gandire strategica, extrem de motivata de cifre si de realizarea obiectivelor, analitica, obiectiva, fara simt artistic sau lipsita de creativitate, orientata foarte puternic catre reusita in afaceri;

- femeia agresiva, lipsita de tact, diplomatie, cu o energie negativa care se rafrange in mod direct asupra oamenilor cu care lucreaza, care tipa si se enerveaza si care de multe ori abuzeaza de un limbaj vulgar si grosolan atunci cand este nemultumita de rezultate.

 

Eu am avut (ne)sansa sa lucrez cu aproape toate tipurile si sa invat cum sa nu fiu sau ce anume sa nu fac pentru a avea atat o cariera de succes, dar si implinire personala. Este extrem de greu sa gasesti echilibrul intre viata personala si cea profesionala, mai ales atunci cand vrei sa excelezi in amandoua si nu vrei sa faci compromisuri.

 

Sunt inca femei care cred cu tarie ca pentru a ajunge in varf trebuie sa fii extrem de dura, de ferma si categorica, sa dovedesti barbatilor ca poti lua decizii in situatii de criza fara implicare emotionala etc.

 

Sunt de acord ca inainte de a stabili unde vrei sa ajungi trebuie sa stabilesti si cum vrei sa ajungi acolo. Eu sunt adepta respectului, a corectitudinii, a transparentei, a stilului de a conduce prin puterea exemplului. Da, sunt de acord ca uneori suntem fortate de imprejurari sa luam decizii mai putin populare, dar care se dovedesc a fi in beneficiul personal sau al afacerii in sine, pentru ca e firesc sa fie asa. In fond, scopul oricarei afaceri pe acest pamant e sa faca bani, profit si atunci obiectivele noastre trebuie sa fie in concordanta cu obiectivul companiei, altfel locul nostru nu este acolo. Da, sunt de acord ca putem fi emotionale, ca putem fi intelegatoare, poate uneori subiective. In egala masura sunt de acord ca trebuie sa dam dovada de integritate in orice moment al zilei si de fermitate si convingere in deciziile pe care le luam. Da, sunt de acord ca exista, uneori, exceptii de la regula, dar sunt si de acord cu asumarea totala a responsabilitatii si a consecintelor actiunilor noastre. Pot intelege esecurile, pentru ca de multe ori ele sunt cele care ne motiveaza sa mergem mai departe, asa cum pot intelege succesul bazat pe munca, pe efort de echipa, pe recunoastere si nopti nedormite.

 

Nu cred ca exista un model de femeie aplicabil tuturor femeilor. Si nu cred ca duritatea, agresivitatea, impulsivitatea trebuie sa fie apanajul femeilor, cum nu cred ca aceste trasaturi ne propulseaza pe o treapta superioara in ierarhie, dar cred cu tarie ca o femeie, pentru a avea succes, trebuie sa fie amabila, eleganta, deschisa si zambitoare, calda si calma, intelegatoare si totodata ferma. Si mai sunt convinsa ca trebuie sa fie inteligenta, hotarata, ambitioasa, intotdeauna dornica de a-si depasi propriile limite.

 

Nu pot incheia fara a o cita pe Vicki Nicola, unul dintre cei mai apreciati consultanti in imagine din Romania si colaboratoare a revistei The One : "Cred ca este important sa ai bun-simt si sa respecti spatiul personal al celorlalti. Dar in timp ce faci acest lucru nu trebuie sa iti pierzi propriile repere, dorinte, obiective. Orice efort are doua rezultate imediate: o performanta, dar si un tricou transpirat. Vor fi oameni care te vor aplauda la podium si altii care vor cauta mereu in cosul de rufe murdare. Indiferent de perpectiva in care aleg ceilalti sa se pozitioneze, efortul tau ramane acelasi si nu poate fi potentat de vreo lauda, dar nici diminuat de vreo barfa. Tu esti singurul si cel mai bun barometru. Restul sunt oglinzi."

 

 

Autoare : Corina Neagu

Director Resurse Umane/Consilier Juridic Securitas Romania, Presedinte al Asociatiei caritabile Necessitas

Absolventa de Drept, certificata CIPD (Chartered Institute of Personnel Development in Marea Britanie), membra a Colegiului Consilierilor Juridici din Romania, Coach acreditat de Noble Manhattan, cu o experienta de peste 10 ani in Resurse Umane.

 

www.corinaneagu.blogspot.com

                                                                            

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24