Articole
01-02-2016

Fie ca vorbim de un debitor persoana fizica sau debitor persoana juridica, institutia popririi a capatat un rol din ce in ce mai important in contextul noilor realitati economice si sociale, datorita avantajelor acestei proceduri si a faptului ca se indreapta asupra unei realitati palpabile din patrimoniul debitorului. Tertul poprit este atras in raportul juridic obligational dintre creditorul popritor si debitorul poprit, in virtutea relatiei directe pe care o are cu acesta din urma, urmand ca, din ordinul justitiei sau a organului de executare, sa efectueze platile direct creditorului urmaritor.

 

Ca institutie juridica, poprirea este o forma a executarii silite indirecte prin care creditorul urmareste sa isi valorifice sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri incorporale urmaribile, datorate debitorului urmarit de catre o a treia persoana sau pe care aceasta i le va datora in viitor, in temeiul unor raporturi juridice existente. Creditorul se subroga in mod provizoriu si conditionat in drepturile debitorului urmarit. Pana la realizarea creantei sale, creditorul poate urmari bunurile datorare deja de tertul poprit, cele pe care i le va datora in viitor, fructele civile ale creantei poprite, precum si orice accesorii nascute dupa infiintarea popririi.

 

Trebuie precizat ca nu toate veniturile debitorului sunt supuse executarii silite, legea determinand in mod riguros categoriile de sume de bani care sunt exceptate de la masura popririi.

 

Infiintarea popririi se instituie de catre executorul judecatoresc, la cererea creditorului sau din oficiu de catre acesta, in urma demersurilor efectuate in cadrul procedurii de executare silita.

 

Legiuitorul instituie un termen prohibitiv de 5 zile in sarcina tertului poprit, in care acesta sa procedeze la consemnarea sumelor disponibile, exigibile, la dispozitia creditorului urmaritor, iar in cazul sumelor viitoare, de la scadenta acestora. Tertul poprit devine un administrator – sechestru al bunurilor mobile incorporale sechestrate, cu toate drepturile si obligatiile ce decurg din acesta calitate.

 

In contextul unei economii emergente, ce afecteaza substantial si piata muncii, constatam o dinamica ampla a individului in relatiile de munca cu angajatorii. Angajatorul (persoana juridica sau liber profesionist) devine o prezenta predominanta in randul tertilor popriti, astfel incat, sunt instituite in sarcina acestuia o serie de obligatii specifice, cum ar fi:

 

- daca debitorul isi schimba locul de munca sau este pensionat, tertul poprit va trimite actele prin care s-a infiintat poprirea unitatii la care se afla noul loc de munca al debitorului sau organului de asigurari sociale competent, care, la data primirii actelor, va prelua calitatea de tert poprit;

 

- daca debitorul paraseste unitatea fara ca fostul angajatorul sa cunoasca noul loc de munca, el are obligatia de a anunta creditorul asupra acestei situatii.

 

Din economia textului remarcam faptul ca poprirea, legal infiintata, ramane in fiinta, indiferent de tertul poprit care da eficienta acesteia. Tertii popriti vor tine cont de dispozitiile cuprinse in titlul executoriu si ordonate de organele de executare competente.

In practica se intalnesc situatii frecvente in care raportul juridic dintre tertul poprit si debitorul urmarit a incetat, situatie fata de care tertul poprit trebuie sa notifice executorul, tocmai pentru a preintampina o validare a popririi fara obiect.

 

Asa cum am precizat mai sus, tertul poprit devine un administrator - sechestru al fondurilor debitorului, calitate in care legiuitorul ii atribuie o serie de obligatii a caror neindeplinire sunt sanctionate. Partea interesata nu trebuie sa dovedeasca culpa tertului poprit, aceasta rezultand din simplul fapt al neindeplinirii obligatiilor legale ce ii reveneau, dupa infiintarea popririi. In acest sens, legiuitorul a prevazut posibilitatea ca tertul poprit care, cu rea-credinta, a refuzat sa isi indeplineasca obligatiile privind efectuarea popririi sa fie amendat, prin hotararea de validare a popririi, cu o suma cuprinsa intre 2.000 lei si 10.000 lei, la cererea partii interesate.

 

Procedura popririi are un rol determinant in cadrul procedurilor de executare silita, prezentand suplete si rapiditate in recuperarea creantelor, ceea ce o face preferabila altor proceduri executionale. Poprirea, ca si modalitate de executare silita, prezinta o serie de avantaje, in sensul ca se realizeaza prin intermediul unei proceduri ce confera rapiditate in recuperarea creantelor, iar riscurile creditorului sunt mult mai reduse decat in cazul celorlalte forme de executare silita indirecta.

  

Autor: Cristina Cornaci

Avestis International SRL

www.avestis.ro

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24