Articole
14-03-2014

Fiecare destinatie de vacanta ofera o experienta unica si introduce vizitatorul in atmosfera specifica zonei, oferind putin cate putin din valorile Romaniei. De la cetati si stradute medievale, la plaja aproape salbatica, si pana la fastul si incarcatura istorica a castelelor regale sau obiceiurile si traditiile transmise cu speranta din generatie in generatie, Romania are de oferit turistilor romani si straini experiente cu adevarat memorabile.

Localitatea Prejmer, situata in partea de Est a judetului Brasov, este o destinatie turistica ce trebuie vizitata, fiind inclusa de catre Ghidul Verde Michelin, lansat in 2011, printre cele mai frumoase destinatii din Romania. Prejmer ofera atat obiective turistice istorico-culturale, precum Biserica fortificata si Cetatea fortificata, cat si diverse resurse de agrement. Biserica fortificata, amplasata in centrul asezarii si construita in stilul gotic burgund, a fost construita de Cavalerii teutoni. Aceasta este considerata cea mai bine pastrata si cea mai puternica biserica fortificata din Estul Europei, fiind inclusa in 1999 pe Lista Patrimoniului UNESCO. In Biserica pot fi vazute si astazi: un altar gotic extrem de valoros ce dateaza din secolul al XV-lea, pictat pe ambele fete si inelul cu piatra de care erau legate femeile infidele sau infractorilor. Datorita acusticii impecabile, in Biserica din Prejmer se organizeaza frecvent concerte de muzica clasica. Cetatea fortificata Prejmer a fost construita cu rol de aparare in fata asediilor turcilor. Se spune ca fortificatia ar fi fost atacata de 50 de ori, dar niciodata cucerita de turci. In timpul asediilor, oamenii din localitate se adaposteau in cele 272 de camere asezate simetric pe patru nivele. Numarul de pe usa camerelor desemna si numarul casei din localitate. Cei care viziteaza cetatea pot vedea muzeul etnografic sasesc care pastreaza piese de mobilier pictat, obiecte de ceramica, dar si obiecte de cult. Cea mai buna alegere de cazare in localiatea Prejmer o reprezinta pensiunile agroturistice de 2-3 margarete, unde turistii pot gusta preparatele traditionale romanesti sau sasesti, pregatite chiar in gospodarii. Mai mult decat atat, acestea pun la dispozitia turistilor plimbari in trasuri, plimbari cu bicicleta, drumetii in aer liber, dar si pescuit sportiv intr-una din pastravariile locale. Tariful mediu pentru o noapte de cazare in Prejmer este cuprins intre 80 si 100 de lei, de persoana, si poate creste in functie de numarul de margarete acordat pensiunilor.

Gura Portitei a devenit una dintre cele mai apreciate destinatii pentru o vacanta linistita la malul marii, fiind situata pe o fasie ingusta de nisip care leaga Lacul Golovita si Marea Neagra de Delta Dunarii. Localitatea a fost la inceput un sat pescaresc, locuit de lipoveni, dar cu timpul a devenit o alternativa pentru cei aflati in cautarea unei vacante pe o plaja aproape salbatica. Turistii care vin aici se pot caza in satul de vacanta Eden, primul sat de vacanta din Romania clasificat cu 3 stele, ce ofera peste 160 de locuri de cazare sau in cele 77 de casute de lemn situate plaja. Tariful pentru o noapte de cazare porneste de la 65 de lei, de persoana, si poate creste in functie de tipul de cazare ales si de facilitatile incluse. De asemenea, nu trebuie ocolite nici celebrele preparate din peste care au adus renumele acestui loc, servite in restaurantul satului de vacanta. Pentru a ajunge la Gura Portitei, turistii pot traversa apele Lacului Galovita, cu o distanta de 17-18 kilometri, luand vaporasul din Jurilovca. Vaporasul face zilnic trei curse, dupa un program stabilit. O alternativa mai rapida de a traversa lacul, in aproximativ 15-20 minute, este inchirierea unei salupe, cu o capacitate de 7-8 persoane.

Viscri este un sat sasesc din Transilvania, situat la aproximativ 42 de kilometri de Sighisoara, care si-a castigat notorietatea datorita cetatii, dar si a bisericii fortificate, inclusa in Patrimoniul UNESCO. Mai mult decat atat, localitatea a intrat in atentia mass-media, datorita promovarii intense facute de Printul de Wales, fiind unul din locurile sale preferate de vacanta. Cetatea fortificata este cu siguranta cel mai important obiectiv turistic. Aici, turistii pot vizita muzeul din incinta, a carui colectie de exponate cuprinde: cutii ale breslelor, unelte de lucru traditionale, porturile traditionale specifice populatiei sasesti, dar si piese de mobilier menite sa redea o mica parte din modul de organizare a comunitatilor de sasi. Viscri este si un important centru mestesugaresc, care poate oferi vizitatorilor asa numitele vizite-seminar chiar in atelierul artizanului. Printre cele mai interesante mestesuguri specifice zonei se numara: mestesugul paslei, pentru confectionarea de papuci si palarii, dar si fieraritul, realizat exclusiv cu ajutorul ciocanului. Viscri ofera nenumarate pensiuni pitoresti pentru cazarea turistilor, pastrate in specificul locului. Tariful pentru o noapte de cazare in Viscri poate porni de la 145 de lei, de persoana.

De la cetatile medievale ale Transilvaniei, trecem la Epoca Regala a Romaniei, in care cea mai reprezentativa destinatie devine Sinaia. Situata la poalele muntilor Bucegi, localitatea Sinaia a devenit cunoscuta datorita celui mai important obiectiv turistic, Castelul Peles, resedinta de vara a Regelui Carol I. Sinaia ofera, pe langa un relief spectaculos, importante obiective turistice culturale vizitate de turistii din intreaga lume. Printre acestea se numara Castelul Peles, Castelul Pelisor ridicat pentru Regele Ferdinand si Regina Maria; Manastirea Sinaia cea care a dat numele localitatii si al carui nume provine de la Muntele Sinai, Cazinoul construit la initiativa Regelui Carol I, fiind o atractie turistica importanta a epocii, dar si Casa memoriala George Enescu, cel care s-a bucurat de sprijinul Reginei Elisabeta, o mare iubitoare de arta, care recunoscand talentul acestuia, i-a oferit la inceput o camera intr-un colt linistit al Castelului Peles, unde putea studia. Sinaia este astazi un centru turistic important, ce imbina cu succes mai multe tipuri de turism: montan, al sporturilor de iarna, cultural, religios, de afaceri, ceea ce propulseaza localitatea printre cele mai cautate destinatii turistice din Romania. Localitatea dispune de o infrastructura de cazare foarte bine dezvoltata, cu numeroase hoteluri, pensiuni si complexe turistice, iar tariful unei nopti de cazare poate porni de la 70 de lei si poate ajunge pana la 200 de lei, in functie de facilitatile incluse.

Situat la poalele muntilor Tiblesului, satul Botiza din Maramures este celebru pentru covoarele de lana cusute cu motive traditionale si colorate cu ajutorul pigmentilor naturali, dar si pentru traditiile si obiceiurile pastrate cu sfintenie din generatie in generatie, devenind atractii turistice foarte cautate printre turistii care viziteaza aceste locuri. O alta atractie turistica este Biserica din sat, ridicata in 1796 si unde, inca, se mai pot vedea icoane foarte valoroase pictate pe lemn de mesterii locali, ce dateaza din secolul al XVIII-lea, avand o tehnica de realizare unica. In ultimii ani, agroturismul a cunoscut o dezvoltare remarcabila in Botiza. Arhitectura specifica maramureseana, mestesugurile transmise din generatie in generatie: tesutul covoarelor sau sculptarea in lemn a celebrelor porti maramuresene; preparatele culinare traditionale pregatite cu ingrediente proprii din gospodarii, dar si traditiile si obiceiurile zonei, au transformat satul Botiza intr-o destinatie turistica unica in Romania. Pentru o vacanta autentica, pensiunile specifice maramuresene ofera cazare turistilor, pornind de la un tarif de 60 de lei, de persoana, pana la 150 de lei, de persoana, in functie de facilitatile incluse.

Foto: panoramio.com

Autoare: Denisa Cristache
Redactor Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24