Articole
06-06-2013

In jumatate din tarile G20, femeile reprezinta peste 50% din forta de munca din sectorul public. Cu toate acestea, femeile continua sa fie reprezentate intr-un procent mai mic in functii de conducere comparativ cu barbatii, ocupand pozitii de nivel inferior, cu salarii mai mici si, deseori, cu locuri de munca part-time, arata Ernst & Young Worldwide Index of Women as Public Sector Leader - care analizeaza problemele legate de egalitatea de gen la nivelurile superioare de conducere din sectorul public.
 

Cand vine vorba denumarul de lideri de sex feminin din sectorul public global, Canada, Australia si Marea Britanie ocupa primele trei locuri. SUA, Italia, Franta si Germania se situeaza pe o pozitie favorabila, la fel si Africa de Sud si Brazilia. Africa de Sud, clasata pe locul patru in indexul Ernst & Young, se afla in fruntea clasamentului pe cele doua paliere de analiza: ministri femei si femei in parlament.

 

Dar, chiar si in tara care s-a clasat pe locul intai, Canada, femeile reprezinta doar 45% din liderii sectorului public. In Japonia, a treia economie din lume, femeile reprezinta sub 2,5% din lideri din sectorul public iar in India, doar 7,7%. In Arabia Saudita, cifra este zero.
 

Pozitia femeilor in sectorul public din economiile emergente

 

Brazilia se claseaza pe locul cinci, cu o femeie presedinte din 2010 si 10 femei din cei 39 de membri ai cabinetului de guvernare, un record pentru Brazilia. Argentina, Mexic si Turcia - formeaza un al doilea nivel in indexul Ernst & Young. De exemplu, in Argentina, o treime din membrii Parlamentului sunt femei.

 

Rusia se claseaza mai putin bine. Desi are cel mai mare numar de femei care lucreaza in sectorul public - 71% - doar 13% din functiile de conducere sunt detinute de femei.

 

Pietele emergente din Asia, desi reprezinta regiunea economica cu cea mai rapida crestere din lume, estimata la mai mult de 6% pe an, se pozitioneaza mult mai jos in clasament.
 

Dar in Romania?
 

Romania se inscrie in tendintele identificate la nivel international – femeile sunt prezente in sectorul public in pozitii de nivel inferior si intr-o pondere mica, in functii de conducere. In actualul Guvern, spre exemplu, din cei 26 de ministri, cinci sunt femei.


Continuarea articolului poate fi citita pe:

http://rbd.doingbusiness.ro

 

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24