Articole
06-05-2015

Pompier, medic, scriitor, contabil sunt doar cateva dintre profesiile pe care ni le imaginam cand suntem mici. Oricat de neconventionale erau meseriile visate, toate aveau un numitor comun: pasiunea, motivatia de a fi unul dintre cei mai buni, de a trece peste obstacole si de a lucra cu placere. De fapt, credem ca acesta este secretul care propulseaza elevii cu rezultate bune si profesionistii: motivatia de a depasi limite si curiozitatea de a invata lucruri noi in fiecare zi.

 

Secretul unei ocupatii de succes este cunoscut demult, inca din secolul VI i. Hr, cand Confucius, influent filosof chinez, a lasat urmatoarele cuvinte de intelepciune: „Alege o meserie pe care o iubesti si nu va trebui sa lucrezi nicio zi din viata”. Pe cat de aspirational este citatul, pe atat de mult efort este necesar pentru a descoperi catre ce orizont profesional ne indruma busola din interior.

 

Descoperirea vocatiei unui elev nu este un joc de zaruri, ci o alegere importanta care presupune impletirea inclinatiilor scolare cu pasiunile. Optiunea corecta, informata, realista, dar si motivanta este obtinuta prin stabilirea traseului educational si a planului de cariera impreuna cu un specialist. Clarificarea aspiratiilor cu un consilier vocational poate insemna diminuarea pontentialelor obstacole scolare si profesionale alaturi de cunoasterea pasilor necesari catre o profesie implinita.

 

Imagineaza-ti cum ar fi fost daca Bill Gates era profesor de literatura, iar Ernest Hemingway contabil? Posibil ca ar fi fost angajati responsabili care ar fi incercat sa isi duca sarcinile la bun sfarsit, dar motivatia data de pasiunea pentru un domeniu fata de care exista inclinatie nu ar mai fi existat. Astfel, cu cat un copil afla mai devreme vocatia lui, cu atat mai usor si incurajant va fi sa studieze si sa se pregateasca pentru domeniul visat.

 

Daca vrei sa iti ajuti copilul sa prinda aripi pentru viitor si sa aleaga liceul / facultatea corespunzatoare vocatiei lui, iti poti rezerva un  loc GRATUIT la Webinar-ul de Orientare Vocationala da Vinci, pe Facebook (https://www.facebook.com/davincicenter.ro) sau pe e-mail (office@davincicenter.ro).

 

Aici vei primi mai multe sfaturi de la Andreea Chiru-Maga, Consilier Vocational da Vinci, despre cum sa afli vocatia copilului tau si despre noul Modul de Orientare Vocationala gandit special sa il ajute.

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2019 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24