Articole
06-02-2014

Potrivit unui proiect de ordonanta care urmeaza sa fie adoptat in cursul acestei saptamani, autoritatile promit sustinerea mediului de afaceri prin scurtarea timpului de rambursare de TVA si prin acordarea de facilitati celor care se dovedesc bun-platnici, precizeaza realitatea.net.

Pe de alta parte, pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, casele de marcat si imprimantele fiscale vor fi monitorizate permanent de ANAF. Acestea vor fi conectate la un sistem informatic supravegheat. Astfel, se spera intr-o reducere semnificativa a evaziunii fiscale, mai ales in comertul cu amanuntul. ANAF va putea controla veniturile fiscalizate ale firmelor din acest sector.

In privinta platilor, casele si masinile nu vor mai putea fi cumparate cu bani cash, nici de catre firme, nici de persoanele fizice. Toate platile se vor face prin banca.

In scopul reducerii evaziunii, se va limita nivelul platilor facute intre operatori economici. Plafonul maxim la platile in numerar dintre doua societati comerciale va fi de 2.000 de lei.

In sensul stimularii mediului de afaceri, noile modificari vizeaza rambursarile de TVA, unde inspectia fiscala avea loc abia dupa inapoierea banilor, plafonul a crescut de la 10 mii la 20 de mii de lei. Astfel, numarul deconturilor de TVA cu optiune de rambursare care se solutioneaza fara inspectie fiscala anticipata, ar urma sa creasca de la 18.400 la circa 30.000 de lei.

Certificarea obligatorie a declaratiilor rectificative ar urma sa intre in vigoare de la 1 iunie. Certificarea declaratiilor de catre un consultant fiscal este obligatorie doar in cazul declaratiilor rectificative daca:
- Diferenta este mai mare de 10% din suma, dar nu mai mica de 10.000 lei.
- Declaratiile rectificative pot fi depuse fara certificare, dar vor fi penalizate cu 2% din diferenta de suma, dar nu mai putin de 200 lei.
- Rambursarile de TVA intre 20.000 si 65.000 lei se vor acorda fara inspectie anterioara daca deconturile vor fi certificate de catre un consultant fiscal.

Proiectul reglementeaza si comisioanele interbancare, pe care le-au plafonat la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cardurile de credit. Poprirea va putea fi aplicata, ca si in cazul sechestrului, doar dupa 15 zile de la comunicarea somatiei privind neindeplinirea obligatiilor de plata.

Foto: dcnews.ro

Autoare: Alina Burlacu
Redactor-sef Femei in Afaceri

Articole din aceasi categorie

Copyright: Femei in Afaceri 2021 | Termeni si conditii | Realizat de Concept24